Târgu Neamț: Elevii de clasa a II-a, jurnaliști pentru o zi

0

Vineri, 21 septembrie, elevii clasei a II-a de la Școala Domnească din Târgu Neamț au avut parte de o lecție neașteptată. În jurul orei 10.00, în locul doamnei învățătoare Consuela Lipan, la tablă a trecut Andreea Trăsnea, redactor-șef ZiarTarguNeamt.RO.

Ea a împărtășit copiilor o parte din experiența sa profesională și a dezvăluit tainele jurnalismului, pe înțelesul celor mici.

Activitatea a avut loc în cadrul proiectului „Şcoala Lecturii continuă”, derulat de Casa Culturii “Ion Creangă” Târgu Neamț şi Biblioteca Orăşenească, cu finanţare de la Administraţia Fondului Cultural Naţional (AFCN).

Pentru început, elevii au aflat noțiunile de bază necesare realizării unui material jurnalistic. Acum știu, de exemplu, că știrea trebuie să răspundă la următoarele întrebări: Cine? Ce? Când? Unde? De ce? Cum? și că e, de fapt, o (po)veste reală.

În contrast cu rigurozitatea tehnicilor de redactare a unui articol de presă, prezentate de către jurnalist, atmosfera a devenit în scurt timp una destinsă. Copiii au descoperit instrumentele folosite în realizarea unui material de presă (camera video/foto, reportofonul, microfonul, agenda ș.a.) și au avut o ocazia să le și folosească.

Elevii au fost împărțiți pe grupe de lucru- echipe de știri, fiecare având un rol/funcție cheie în redacție: reporter, redactor, editor, cameraman, fotograf, prezentator. Au urmat exerciții interactive de însușire a noțiunilor, de scriere, observație și intervievare. N-au lipsit nici task-urile practice, de aplicare a teoriei învățate.

Munca în echipă a dat roade: un buletin de știri creat și prezentat de copii, cu mult entuziasm.

Sfârșitul orei de jurnalism a venit cu un nou val de întrebări adresate de către copii jurnalistului de la catedră.

De fapt, activitatea s-a transformat într-un curs de două ore, și poate-ar fi durat și mai mult dacă clopoțelul nu anunța venirea weekend-ului pentru elevi.

Pozele de mai jos au fost făcute de către elevii care au primit funcția de fotograf:

Ce a realizat jurnalistul de la catedră:

(Po)veştile adevărate dezvoltă curiozitatea şi spiritul de observaţie. Dacă reușești să le stârnești interesul, elevii  ascultă și sunt atenți la detalii care ascund întâmplări interesante.

Sper ca Ora de jurnalism din cadrul proiectului „Școala lecturii continuă” să îi ajute pe copilașii participanți să capete încredere în forțele proprii, să se folosească de creativitate și de libertatea de exprimare. Să aibă o voce.

Feedback de la elevii participanți:

Elena Karina: „Am lucrat în echipă și am învățat cum se face o știre. Mi-ar plăcea ca doamna jurnalist să mai vină pe la noi la clasă”;

Anastasia: „Mi-a plăcut foarte mult când am prezentat la sfârșit sterile, să vedem dacă am înțeles ceva și nu am vorbit degeaba. Eu am fost redactor.”;

Sofia: „Mi-a plăcut pentru că am lucrat în echipă. Am aflat ce face un jurnalist și că nu mușcă, deși e numit câinele de pază al societății.”;

Ilaria: „Nu m-am plictisit. Am făcut acest lucru în echipă și nu ne-a luat foarte mult timp. Au fost de mare ajutor piesele din puzzle ca să facem știrea, nu reușești dacă nu te documentezi mai întâi.”;

Miruna: „Mie mi-a plăcut pentru că am lucrat în echipă și nu ne-am certat. Am învățat lucruri interesante și frumoase. Cred că e ușoară meseria de jurnalist, dar… parcă eu nu m-aș trezi la ora 1 noaptea să plec la intervenție…”;

Elevul Teo, întrebat cum a făcut față situației, a răspuns: „Foarte bine! Mie mi-a plăcut pentru că ne-ați lăsat să lucrăm cu echipamentul dumneavoastră. Am învățat multe lucruri noi și am întâlnit o persoană nouă, cu care m-am împrietenit. Mi-ar plăcea să fiu cameraman și să mă filmez când dansez.”.

Proiectul „Şcoala Lecturii continuă” se încheie la finele lunii septembrie. A fost derulat de Casa Culturii “Ion Creangă” Târgu Neamț şi Biblioteca Orăşenească, cu finanţare de la AFCN și s-a adresat copiilor de 7-14 ani. Proiectul a avut drept obiectiv principal promovarea lecturii în spaţiul public şi petrecerea timpului liber în compania cărţilor.

Andreea Trăsnea

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate