Târgu-Neamț: Prima competiție pentru copii la Bazinul de Înot Didactic. Doi campioni naționali, invitați de CNSM

0

Joi, 1 iunie, de Ziua Copilului, Colegiul Național “Ștefan cel Mare” (CNSM) Târgu-Neamț și Primăria orașului au dat startul verii prin inaugurarea Bazinului de Înot Didactic.

*Bazinul de înot didactic din Târgu-Neamț este unul modern, la standarde europene, cu 5 culoare de înot, pe o lungime de circa 28 m pe 13 m lățime și cu o adâncime variată, de la 1,20 m la 1,80 m.

Cu această ocazie, s-a organizat o competiție sportivă, „Cupa Ștefaniada”, editia I, la care au fost prezenți și Vasile Apopei- viceprimarul orașului, consilieri locali, numeroși elevi și cadre didactice, părinți și grupul de majorete din CNSM, coordonat de prof. Ana Radu, dar și doi campioni naționali la înot, dintre care unul își are rădăcinile în Târgu-Neamț.

Nu era o zi mai potrivită pentru deschiderea acestui bazin de înot didactic, decât Ziua Copilului. Mulțumesc în numele meu și al domnului primar Daniel Vasilică Harpa colegilor mei din Consiliul Local, care au înțeles că astfel de investiții sunt pentru binele și în folosul urbei noastre.

Să dea bunul Dumnezeu ca bazinul de înot didactic din Târgu-Neamț să fie administrat cu folos”, a spus viceprimarul Vasile Apopei.

Prof. Adina Margine- director al CNSM Târgu-Neamț a mărturisit că administrarea bazinului de înot didactic este o provocare, pe care și-a asumat-o doar datorită și împreună cu colegii din echipa managerială, de la Catedra de Educație Fizică și Sport și toți ceilalți care se implică acum pentru funcționarea corespunzătoare a acestui obiectiv.

Efortul pe care l-am făcut și noi, din partea CNSM, dar mai ales efortul autorităților locale de a construi acest bazin, a fost PENTRU COPII. Bazinul este al lor, aici poate vor deveni la un momentdat mici campioni și, dacă va fi să fie, de aici vor pleca și marii campioni.

Au existat și momente de ezitare cu privire la asumarea acestei răspunderi. Atunci, ne-am amintit despre un copil al orașului nostru, care a perseverat în acest sport, înotul, și care nu a avut posibilitatea să se dezvolte la el acasă. A făcut o navetă grea, a făcut sacrificii, a ajuns campion, dar nu de acasă, ci din >deplasare<. El ne-a inspirat să preluăm acest bazin și să-l facem o pepinieră de campioni: Victor TURLUIANU- campion la înot cu multe sacrificii și cu rezultate deosebite„, a spus prof. Adina Margine, directorul CNSM Târgu-Neamț.

Campionul Victor Turluianu (19 ani) a făcut înot de performanță timp de 8 ani. În cadrul evenimentului, le-a vorbit copiilor prezenți despre avantajele practicării acestui sport, dar și despre cât de norocoși sunt ei, pentru că acum există și în Târgu-Neamț un bazin de înot didactic unde pot exersa.

„Sunt onorat să mă aflu astăzi aici, în orașul meu natal. Sunt foarte bucuros să particip la această deschidere, având în vedere că eu am trebuit să fac naveta, iar de acum încolo va fi mult mai ușor pentru toată lumea din zonă, care dorește să practice acest sport.

Mie, personal, înotul mi-a adus multe avantaje. Mi-a clădit personalitatea, caracterul. M-a făcut să fiu mai încrezător, cu fiecare loc obținut am reușit să îmi ridic stima de sine. Totodată, am reușit să fiu o persoană mai calmă, mai răbdătoare, să îmi gestionez mai bine emoțiile, mi-am făc. Recomand tuturor copiilor să practice înotul (…)”, a spus campionul târgnemțean Victor Turluianu.

Mai apoi, microfonul a fost predat unui alt specialist în ceea ce privește înotul, prof. Adrei Frențescu de la clubul ForFun- asociația parteneră a CNSM în activitățile de la Bazinul de Înot Didactic din Târgu-Neamț.

„(…) Am lucrat câțiva ani de zile antrenând copiii la înot. Știu cum este să lucrezi în condiții mai slabe, de aceea emoțiile sunt mari, pentru că văd acest bazin impresionant, așa cum vedeam în alte locuri, la diverse competiții, și de fiecare dată râveam și eu, și copiii antrenați, la asemenea condiții.

Sperăm că cei mici vor veni în număr cât mai mare și se vor bucura de aceste condiții (…)”, a spus prof. Andrei Frențescu.

Sub privirile entuziasmate ale elevilor care-și doresc să devină și ei înotători de performanță, tânărul Victor Turluianu împreună cu colega lui de la clubul din Suceava, multipla campioană națională MARIA VERCIUC, au intrat în bazin pentru a oferi demonstrații pentru cele patru stiluri de înot care se practică la competiții: fluture (cel mai complex procedeu), spate, bras și procedeul liber- toate cu întoarcerile specifice:

Mai apoi, a fost rândul copiilor înscriși la Cupa Ștefaniada să „probeze” bazinul de înot didactic de sub Cetatea Neamț. În urma desfășurării competiției, pe locul I s-au clasat următorii elevi:

  • Categoria 8-9 ani, FETE: Alexandra Diaconu
  • Categoria 10 ani, FETE: Maria Negurici
  • Categoria 12-14 ani, FETE: Sofia Gabriela Anton
  • Categoria 15-18 ani, FETE: Michele Maftei
  • Categoria 8-9 ani, BĂIEȚI: Ianys Apostoaie
  • Categoria 10-11 ani, BĂIEȚI: Patrick Gabriel Hudreș
  • Categoria 12- 13 ani, BĂIEȚI: Eduard Ungureanu
  • Categoria 14 ani, BĂIEȚI: Andrei Hanganu
  • Categoria 15-18 ani, BĂIEȚI: Alex Anton.

Clădirea Bazinului de Înot Didactic din Târgu-Neamț a fost compartimentată adecvat, la parter sunt patru grupuri sanitare și vestiare, zone de duşuri, centrală pentru tratarea aerului și staţie de filtrare a apei etc. La etaj este situat bazinul în sine, camera de prim ajutor și “plaja” încălzită. Amintim aici că acest proiect a fost realizat de Primăria orașului Târgu-Neamț cu fonduri de la Ministerul Dezvoltării, prin CNI. Investiția are o valoare de aproximativ 9 milioane de lei.

Andreea Trăsnea

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate