Ținutul Zimbrului- singurul loc din România în TOP 100 Destinații Sustenabile din LUME, pentru al 4-lea an consecutiv (!)

0

An de an, la începutul lunii octombrie se anunță care sunt destinațiile de la nivel mondial incluse în topul destinațiilor sustenabile. Din 2017, primul an în care destinația ecoturistică Ținutul Zimbrului din județul NEAMȚ a fost inclusă în acest clasament al destinațiilor verzi, fiecare început de octombrie a adus un motiv de bucurie, dar și motivație pentru a continua demersurile la care s-a lucrat în ultimii ani.

Dacă până anul acesta recunoașterea era înmânată fizic, de data aceasta dezvăluirea microregiunilor incluse în Top 100 Sustainable Destinations a fost realizată online, în prima zi a conferinței Global Green Destination Days, pe 6 octombrie.

Destinația ecoturistică Ținutul Zimbrului ce se suprapune peste Parcul Natural Vânători Neamț, orașul Târgu Neamț, comunele Agapia, Bălțătești, Crăcăoani și Vânători Neamț este, pentru al – IV-lea an consecutiv,  singura destinație din România inclusă în acest top exclusivist.  

foto: Gabriela Cozma

Nominalizările au fost evaluate de experți internaționali în turism și dezvoltare durabilă, reprezentanți ai Green Destinations, QualityCoast, TravelMole, Vision on Sustainable Tourism, Travelife, ITB Berlin, Asian Ecotourism Network, Ecotourism Australia și GLP Films. Focusul, în alegerea microregiunilor incluse în clasament, se pune pe comunitate, biodiversitate, protecția mediului, dezvoltarea durabilă, etc. Anul acesta evaluarea s-a bazat în special pe calitatea, eficiența și transparența bunelor practici transmise.

A fi inclus în Top 100 Destinații Sustenabile este o onoare. Și nu puteam fi aici fără colaborarea de la nivel local și național. Ne bucură să fim printre cele mai cunoscute, frumoase, verzi destinații la nivel mondial. Pe lângă faptul că sunt recunoscute eforturile la nivel local,  avem multe de învățat de la celelalte microregiuni pentru a ajunge la nivelul la care ne dorim și pentru a fi competitivi pe plan internațional.”, transmite Viorela Chiper – manager  destinația de ecoturism Ținutul Zimbrului.

foto: Mihai Moieanu

Asociația Ținutul Zimbrului împreună cu Romsilva – Parcul Natural Vânători Neamț, autoritățile locale din localitățile incluse în destinația de ecoturism, APDTN Valea Ozanei, Asociația EcoLand, Centrul de Informare și Promovare Turistică Târgu Neamț, dar și partenerii locali (pensiunile, producătorii locali, meșterii populari, instituțiile de învățământ, alte organizații, etc) au ca obiectiv dezvoltarea sustenabilă a microregiunii. Ultimii 5 ani se caracterizează prin efort constant în a dezvolta și promova o destinație sustenabilă. Dar eforturi în acest sens s-au depus și în anii anteriori. Dezvoltarea zonei este favorizată și de colaborarea cu Asociația de Ecoturism din România, rețeaua de destinații ecoturistice la nivel național sau de sprijinul Fundației Româno-Americană și Fundației pentru Parteneriat.

Ca exemplu de bună practică la nivelul destinației, este procesul de reintroducere a zimbrilor în zona Parcului Natural Vânători Neamț. Dar pot fi amintite și dezvoltarea infrastructurii turistice, a experiențelor ce pot fi trăite în destinație, informarea și implicarea comunității locale în procesul de dezvoltare și promovare a destinației de ecoturism Ținutul Zimbrului.

Informații despre destinațiile incluse în Top 100 Destinații Sustenabile puteți găsi pe site-ul Green Destinations: https://greendestinations.org/sustainabletop100/#1601975669457-3fb01f81-fcff.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate