Urmează Zilele Colegiului Național „Ștefan cel Mare” Târgu Neamț [PROGRAM]

0

În perioada 25- 28 mai, vor fi serbate Zilele Colegiului Național „Ștefan cel Mare” (CNSM) din Târgu Neamț. Prestigioasa unitate de învățământ se îmbracă în haine de sărbătoare, iar cu acest prilej propune un amplu program de activități.

CNSM Târgu-Neamț (foto arhivă)


“Aniversarea anuală a CNSM este un eveniment așteptat deopotrivă de elevi, părinți, profesori și absolvenți. După perioada de pandemie, ne propunem să recuperăm anii în care nu ne-am bucurat de acestă sărbătoare (…)”, ne-a precizat prof. Adina Margine, directoarea CNSM.

Miercuri, 25 mai, la Casa Culturii „Ion Creangă” Târgu-Neamț are loc cursul festiv al absolvenților, promoția 2022.

Deschiderea oficială a Zilelor CNSM  se va desfășura joi, 26 mai, de la ora 12.00, în sala de festivități a colegiului. Însă, de dimineață la ora 9.00, în curtea unității de învățământ vor avea loc flash-mob-uri tematice pregătite de elevi cu acest prilej. Tot joi, de la ora 13.00, biblioteca colegiului va găzdui o expoziție culinară, intitulată „Chimie în bucătărie„.

Manifestarea continuă vineri, 27 mai- cea mai „încărcată” zi din punct de vedere al activităților pregătite. De la ora 9.00, în sala de festivități va avea loc un simpozion dedicat elevilor și profesorilor umaniști, Identitate și spiritualitate românească, ediția a VI-a, cu tema Pe urmele lui Ștefan cel Mare. Mai apoi, Liviu Apetroaie- muzeograf la Muzeul Literaturii din Iași va susține prelegerea Ștefan cel Mare și biografii săi. Ziua continuă cu premierea elevilor participanți la concursurile simpozionului și cu prezentarea revistei Foaia Literară a Catedrei de Limba și literatura română.

Tot vineri de la ora 9.00, în sala multimedia se va desfășura un concurs de abilități digitale pentru elevii de gimnaziu, numit Info&RED. În același timp, laboratorul de chimie va găzdui simpozionul dedicat elevilor și profesorilor realiști, Omul, ființă rațională, aflat la ediția a XII-a, și un concurs de cultură generală- SMART PEOPLE, dedicat elevilor de gimnaziu și liceu.

Concomitent, în sala muzeală a colegiului va avea loc o dezbatere cu tema Peer education. Educația nonformală, din cadrul rețelei Erasmus+, T4 Europe, iar în curtea laterală (corpul A)- o expoziție cu animale de companie, realizată în parteneriat cu Asociația Fauna nemțeană.

De la ora 9.30, sportivii colegiului se vor întrece în competiția de baschet Memorialul Gheorghe Cobrea (ediția a II-a).

De la ora 10.00, sala polivalentă va găzdui Demo Național al Cluburilor de Robotică, organizat de Clubul Blizzard Eye al CNSM, iar pe terenul de fotbal va avea loc spectacolul Ștefan are talent, cu parada Ecomoda.

La ora 11.00, în curtea stejarului, are loc dezvelirea bustului lui Ștefan cel Mare și al plăcii de recunoaștere a stejarului secular ca monument al naturii, activitate urmată de o expoziție de plante și flori, numită Grădina lui Ștefan.

Tot vineri, 27 mai, în sala de lectură se va desfășura începând cu ora 12.00 un concurs de desene și fotografie dedicat elevilor, în cadrul proiectului județean Creatori de frumos în Ținutul Neamțului, ediția a II-a.

Ziua se încheie cu o piesă de teatru la Casa Culturii, numită Beauty and the Beast și pusă în scenă de trupa de teatru TeensReAct a CNSM de la ora 16.00.

Dacă programul dedicat Zilelor CNSM începe cu festivitățile dedicate promoției 2022, iată că se va încheia sâmbătă, 28 mai, cu Alumni CNSM- reuniunea de 20 de ani a promoției 2002.

Zilele de 26 și 27 mai vor ține deschise porțile colegiului pentru toți partenerii noștri educaționali, pe care îi invităm să participe la activitățile propuse, cu acest prilej, de către elevii și profesorii școlii. Aceste manifestări exprimă spiritul ștefanian al comunității noastre școlare care va fi implicată în organizarea de expoziții, demonstrații, dezbateri, simpozioane, concursuri, reprezentații teatrale și artistice.

Vă așteptăm să sărbătorim împreună valorile acestui liceu, unde tradiția înseamnă educație, educația presupune formare, iar formarea creează performanță!”, transmite prof. Adina Margine, directoarea CNSM Târgu-Neamț.


Dincolo de toate, Colegiul Național „Ștefan cel Mare” din Târgu Neamț este o școală a respectului, care deschide calea demnă spre stiință și cultură prin servicii educaționale de calitate, asigurând succesul și identitatea absolventului de nivel european.

Scurt istoric

În anul 1948, ca urmare a Reformei învăţământului din 3 august, cursul normal al învăţământului nemţean antebelic, jalonat de marele pedagog şi ministru al Instrucţiunii Publice de atunci, Spiru Haret, a fost înlocuit cu surogate sovietice care şi-au dovedit nocivitatea în timp.

Şcoala îşi începe cursurile cu clasele gimnaziale elementare, sub titulatura de Şcoala medie de 11 ani, iar odată cu stabilirea studiilor liceale la durata de 3 ani (clasele VIII , IX , X ) se transformă în liceu mixt.

În noiembrie 1961 se dă în folosinţă actualul local de scoală, ce devine Şcoala medie „Ştefan cel Mare”.

În anul 1965 capătă denumirea de Liceul „Ştefan cel Mare”, cu un număr de 45 de cadre didactice, 10 lucrători în internat (existent de la înfiinţarea liceului în localul actualului Club Sportiv Şcolar al oraşului) şi 34 de clase cu profilurile real şi umanist (I-XI) ce cuprindeau 1.224 de elevi repartizaţi în 16 săli de curs.

Anii 1977-1978 marchează transformarea liceului în Liceul Industrial „Ștefan cel Mare”, funcționând în paralel până în 1980 cu clasele de real și uman și clase de profil industrial: mecanică, prelucrarea lemnului, construcții , industrie textilă , petrol și gaze.

La 1990, Liceul industrial „Ştefan cel Mare” devine Liceul Teoretic „Ştefan cel Mare”, cu clase de profil real, uman şi economic.

Din septembrie 2003 liceul a primit denumirea de Colegiul Naţional „Ştefan cel Mare”, când i s-a alipit prin absorbţie Şcoala Generală Nr. 5.

Atât pentru urbea de sub poalele Cetăţii Neamţului, cât şi pentru judeţ, CNSM Târgu Neamț, străjuit în faţa sa de stejarul secular din vremea lui Ştefan cel Mare, este o unitate ce se constituie într-un factor de progres continuu al comunităţii, prin contribuţia ce şi-a adus-o la formarea actualilor cetăţeni, unitate reprezentativă în acelaşi timp pentru viaţa spirituală, datorită îndelungatei sale existenţe şi a valorilor pe care le-a dat în toate domeniile de activitate, devenind astfel unul dintre cele mai bune colegii din judeţ. La mulți ani!

Andreea Trăsnea

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate