VIDEO/ Situația reală, pe drumul apei de la Preutești spre Târgu-Neamț

2

20 de muncitori ApaServ, împărțiți în echipe, au intervenit luni, 30 octombrie, pentru remedierea a nu mai puțin de 7 avarii produse la conducta principală de apă de la Preutești, care vine spre zona Târgu-Neamț.

Am mers la fața locului, în comuna Timișești, să vedem ce fac aceștia și care-i treaba cu mult-discutatele cepuri.

Muncitorii erau acolo de la 7 dimineața. (Au terminat de reparat avariile abia după lăsarea serii).

N-au o muncă tocmai ușoară și nici salarii umflate, așa cum presupun unii. Dar fac tot ce pot pentru ca apa să curgă la robinetele târgoveților și a celor din comunele învecinate. Pentru că ei asta consideră ca fiind responsabilitatea lor principală: să mențină funcțională o magistrală de apă expusă la degradare.

 Aducțiunea de la Preutești a fost construită în anii 90 pentru a deservi fosta zonă industrială a orașului Târgu-Neamț. O perioadă a fost nefolosită, iar faptul că apa nu a mai circulat prin conductă ani la rând a provocat deteriorări serioase. Periodic, se produc avarii la această magistrală și toate expertizele conduc spre același rezultat: trebuie înlocuită în totalitate.

Vorbim de circa 13 km de conductă prin care circulă apa spre orașul de sub Cetate și care vine în ajutorul aducțiunii de la Lunca, greu încercată de secetă în ultimele luni.

Vorbim de 8 milioane de euro.

Vestea bună este că există certitudinea înlocuirii acestei magistrale cu una nouă și chiar un termen estimativ pentru începerea lucrărilor (a doua jumătate a lui 2024), ceea ce ar rezolva multe din problemele actuale.

Da, nu mâine sau peste o săptămână. Că nu se poate, sunt anumiți pași de urmat. Dar fondurile s-au alocat, situația proiectului pe POIM s-a deblocat după ce Vlad Angheluță a preluat conducerea companiei județene. Acum, se află în derulare procedura de licitație pentru efectuarea lucrărilor de înlocuire a aducțiunii Preutești.

*În paralel, la Consiliul Județean Neamț (proprietarul aducțiunii Preutești), s-a aprobat nu demult un deviz general actualizat pentru suplimentarea debitului de apă, ceea ce ar însemna o nouă conductă de apă pe un traseu alternativ, prin care se ajungă apa  de aici la casele oamenilor din zona Târgu-Neamț. În prezent se fac demersuri pentru finanțare, cel mai probabil din fonduri guvernamentale.

Revenind la muncitorii ApaServ, până când lucrările mari vor începe în teren, aceștia continuă să intervină, să repare avarii și să mențină apa cât mai mult timp în această magistrală.

Vă spuneam că am aflat cum e cu cepurile din lemn: le folosesc în primă fază, după ce sap și ajung la magistrală, ca să nu se piardă toată apa. Apoi scot cu pompe apa acumulată în groapa din jurul conductei (uneori izvorăște și din pânza freatică), iar sudorul intervine unde e avaria cu un capac din metal sudat. Când e mai grav și e un întreg tronson cu probleme, se golește întreaga magistrală (situație pe care compania încearcă să o evite, pentru a nu pierde cei vreo 4000 de mc de apă de pe conductă) și abia ulterior se intervine.

Poate că lucrările mari nu vor începe imediat, dar faptul că există un plan concret de înlocuire a conductei înseamnă mult. Înseamnă implicare dovedită în ultimele luni. Înseamnă certitudine că problema apei care se pierde pe drum, de la Preutești spre Târg, se va rezolva într-un viitor tangibil.

Vă lăsăm aici imaginile video de la fața locului, care să ofere o perspectivă reală a muncii angajaților ApaServ:

2 Comentarii
  1. Radu spune

    Da muncitorii de la APA SERV muncesc pe salarii de mizerie (ca şi in mediul in care muncesc)
    Vinpvaţii principali sunt cei ce conduc această firmă!
    Ei nu mai au salarii de mizerie….
    7 000 euro/lună vi se pare a fi un salar de mizerie?

  2. Tricolici Ana Maria spune

    Când ni se spune adevărul, este mult mai ușor de acceptat. Minciuna cu seceta,minciuna că apa a fost consumata în august de cei veniți din străinătate DOARE. Că v a dura înlocuirea conductei și ca se va începe anul viitor PUTEM accepta. Și vom avea și răbdare și empatie pentru muncitori. Ca doar suntem oameni. Minciuna doare și creează incertitudine. Acum știm adevărul și vom avea răbdare. Trebuie sa avem răbdare!

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate