Zilele Creangă în ultimii ani de comunism, 1986-1987

1

Între 12 și 14 decembrie 1986, a avut loc cea de a XVII-a ediție a manifestării „Şezătoare la Humulești”.

Deschiderea manifestărilor a avut loc vineri, 12 decembrie, la Casa memorială „Ion Creangă” din Humulești, programul primei zilei cuprinzând reuniuni și evocări ale operei scriitorului „în intreprinderile și instituțiile orașului, în licee și școli generale, pe tema Ion Creangă-un mare clasic al literaturii românești și universale”, invitat al primei zile fiind strănepotul scriitorului, Anton Grigoriu.

Cea de a doua zi, 13 decembrie, a fost marcată de vernisajul expoziției „Eroi ai operei marelui povestitor Ion Creangă”, cu lucrări ale membrilor cenaclurilor de artă plastică ale Casei pionierilor și şoimilor patriei Tg. Neamţ, de întâlnirea cu redactorul editurii „Ion Creangă”, Gheorghe Zarafu, vernisajul expoziției de carte „Ediţii ale operei lui Ion Creangă și simpozionul „Permanenţa operei lui Ion Creangă și locul ei în contextul literaturii naţionale și universale”, cu participarea unor critici și istorici literari din Iași și Piatra Neamț. Ultima zi a manifestării a avut în prim plan festivitatea de premiere a laureaților Concursului de creație literară pentru elevi, „Ion Creangă”, aflat la a treia ediție și organizat de către Consiliul de cultură și educaţie socialistă Târgu Neamţ.

Ediția a XVIII-a din 1987 debuta pe 11 decembrie, tot la Casa povestitorului din Humulești, printr-un spectacol susținut de către elevii școlii din Humulești. A doua zi, la Casa de Cultură a au avut loc vernisajul expoziției de desene „Eroi ai operei lui Ion Creangă”, semnate de Eugen Taru, şi recitalul„Nu ştiu alţii cum sînt….”, cu fragmente din „Amintiri” şipoveştile lui Creangă, în interpretarea actorului Constantin Bărliba, de la Teatrul „Ion Creangă” din Bucureşti. Tot a doua zi, a avut loc simpozionul „Permanenţa operei lui Ion Creangă. Locul ei în contextul literaturii naţionale și universale”, cu participarea scriitorilor invitaţi, simpozion prefaţat de vernisajul expoziţiei de carte „Ediţii ale operei lui Ion Creangă”. La Casa pionierilor şi şoimilor patriei din Tg. Neamţ, avea loc o întâlnire cu scriitorii Vîniciu Gafiţa, de la Editura „Ion Creangă”, şi Constantin Chiriţă.

Ultima zi a „Şezătorii la Humuleşti”, a fost consacrată premierii câștigătorilor concursului de creație literară pentru elevi, „Ion Creangă”. Juriul format din Constantin Ciopraga, președinte, Vîniciu Gafița, Gavril Istrate, Adrian Alui Gheorghe, Constantin Bostan, Aurel Dumitrașcu, Nicolae Sava, Gheorghe Simon și Daniel Corbu au acordat Marele premiu „Ion Creangă pentru poezie”-Constantin Acozmei, Liceul „Calistrat Hogaș” Piatra Neamț și Marele premiu „Ion Creangă pentru proză”- Cezar Mocanu, CPSP Piatra Neamț.

Zilele Creangă vor continua și după 1989, fiind una dintre cele mai longevive manifestări culturale din județul Neamț.

Prof. Emanuel Bălan

1 Comentariu
  1. Daniel Corbu spune

    Aceste programe le-am facut eu. Atat reuseam atunci, in calitate de instructor de teatru si poezie la Casa de Cultura Tg. Neamt.. Sa aduc personalitati de la Bucuresti si Iasi, sa fac un concurs de creatie poezie si proza. Acum cred ca se-ntampla ceva muuuult mai european! Pace voua si multe succese! Daniel Corbu

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate