Ziua Mondială a Educaţiei sărbătorită de elevi, profesori şi parinţi la „Ştefan cel Mare”

0

De Ziua Mondiala a Educatiei, Colegiul „Stefan cel Mare” din Targu Neamt, a organizat o serie de activitati extrascolare. La nivelul invatamantul primar, invatatori au propus copiilor o expozitie de desen, sub titlul ”Scoala ideala”. Pentru invatamantul gimnazial s-a propus realizarea unei brosuri omagiale, intitulata ”Chipuri de dascali”, in care au fost incluse lucrari ale elevilor, desene, compuneri sau eseuri, din care sa reiasa figurile reprezentative ale dascalilor. Liceenii au fost implicati in doua activitati. Una dintre ele s-a organizat in data de 3 octombrie, cand s-a propus lucrul in ateliere pe clase, sub titulatura ”Portretul profesorului ideal”. Iata care sunt viziunile unor elevi de clasa a XII-a de la Colegiul National „Stefan cel Mare” in ceea ce priveste imaginea profesorului ideal:

”Nu exista dascalul ideal, pentru ca fiecare copil vrea un anumit tip de profesor” a marturisit Paul.

”Personal, pentru mine profesorul ideal nu exista neaparat pentru ca nu l-am intalnit eu. Bineinteles ca m-am atasat de doamna profesoara de istorie, dar sunt aici motive personale. Consider ca profesorul ideal este cel care da libertatea elevilor sa gandeasca. Profesorul ideal nu vine cu un adevar strict, ti-l aseaza pe tabla si spune: invata! Profesorul lui Albert Camus spunea ca ce-i mai sfant la un copil este libertatea lui de a-si cauta adevarul. Un profesor care nu intreba elevul, ce opinii ai tu despre un anumit lucru, eveniment, teorie, idee, nu poate fi un profesor ideal” a afirmat Casian, olimpic national la istorie.

”A fost ceva diferit si benefic fata de ceea ce facem noi zilnic la scoala. Cred ca ar trebui sa se mai organizeze activitati de genul acesta pentru ca ar creste interesul elevilor fata de scoala. Este foarte relativ sa spui care este profesorul ideal. Pentru mine profesorul ideal ne instruieste atat academic, dar ne da si sfaturi despre viata, ne inoculeaza anumite valori si principii morale.” a spus Adina.

La ora de sociologie, elevii de-a XII-a au lansat provocarea profesoarei lor de a raspunde in calitate de cadru didactic, de aceasta data, care este elevul ideal: ”Din punctul meu de vedere, un elev ideal este un elev care are potential, un elev care are un vis, un elev care doreste sa-si atinga visul, un elev care lupta sa atinga ceea ce si-a propus. Ca vom reusi, ca nu vom reusi, importanta este dorinta, lupta in sine. Un elev ideal este un elev care, categoric trebuie sa se raporteze la realitatea sociala”.

Cea de-a doua activitate a elevilor de liceu a constat in vizionarea unor filme pe tema educatiei, egalitatii de sanse si a combaterii discriminarii, cu scopul de a observa diferitele forme pe care le ia invatamantul in Romnaia, dar si in celelealte tari. ”In perioada 3-7 octombrie, Ziua Mondiala a Educatiei, a fost aniversata si la Colegiul National „Stefan cel Mare” printr-o serie de activitati care au vizat toate nivelurile de invatamant, de la invatamantul primar pana la cel liceal, inclusiv palierul de comunicare cu familia. Am avut numeroase surprize placute din partea elevilor nostri. Produsele finale au fost interesante, adevarate lectii pentru noi profesorii, care cu acest prilej stim mai bine ce isi doresc elevii de la noi. Cu prilejul acestei aniversari , pentru data de 7 octombrie s-a realizat un lectorat cu parintii cu tema „Cheia seccesului in relatia elevi-parinti-profesori”. Un lectorat care s-a bucurat de prezenta unor parinti, care au inteles ca suscesul scolar nu inseamana doar prezenta copilului la scoala, cat si o buna relatie intre generatii, o buna comunicare a scolii cu familia. La aceasta intalnire parintii au fost incantati sa puna bazele unui parteneriat intre Asociatia de parinti a scolii si unitatea scolara care isi propune sa deruleze activitati la care sa participe deopotriva parintii, elevii si profesorii” – a declarat directorul adjunct Adina Margine. Produsele finale ale acestei activitati au fost expuse la gazetele de perete sau la bibliotecile unitatii.

Viorela Gherasim

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate