Ziua Zimbrului, la Parcul Natural Vînători- Neamț

0

Joi, 17 august, la Centrul de Vizitare al Parcului Natural Vînători – Neamț (PNVT) a fost sărbătorită Ziua Zimbrului, o zi dedicată ariei protejate, și nu numai. De la copii la oficialități locale, de la inițiatori ai brand-ului „Ținutul Zimbrului”, la producători locali care încep să folosească această identitate,  toate forțele s-au reunit în jurul legendarul mamifer.

Manifestarea a adus în atenție numeroasele proiecte derulate pentru dezvoltarea și promovarea zonei ce se întinde peste PNVT și a ideilor de afaceri ale simplilor cetățeni, care încep să prindă contur. După cuvântul de bun venit al primarului comunei Vânători- Neamț, Maria- Adriana Petrariu, Sebastian Cătănoiu- directorul parcului a moderat un simpozion cu tema „Produs în Ținutul Zimbrului”.

Răzvan Deju a prezentat proiectul „Poveștile Zimbrilor”, care a avut drept obiectiv promovarea și conștientizarea ariei protejate în rândul comunității locale. Geanina Fedeleș- președinte al Asociației „Ținutul Zimbrului” a explicat importanta certificării zonei ca destinație ecoturistică. Accentul a căzut pe demersurile făcute pentru crearea și promovarea acestui unui brad turistic unitar al acestei zone- Ținutul Zimbrului- și pe faptul că scopul lui prioritar e să creeze beneficii directe pentru oamenii locului. Adică omul de rând să fie capabil să-și implementeze ideea de afacere legându-se de brand-ul zonei. Două exemple demne de urmat sunt Mierea din Ținutul Zimbrului (producător: Gheorghe Apetrei) și Lavanda Zimbrului (Maria Ioniță). Prezenți la eveniment, cei doi producători au spus povestea din spatele produselor create, sub emblema Ținutul Zimbrului.

Elena Coșofreț, managerul unui proiect inițiat de GAL Ținutul Zimbrilor a vorbit despre conjugarea eforturilor, implementarea unei strategii de dezvoltare locală care vine cu anumite oportunități de finanțare pentru antreprenorii agricoli, non-agricoli, ong-urile și UAT-urile din zonă și promovarea identității regionale.

Tibi Roibu, designer din Iași și colaborator al PNVT a vorbit despre partea de marketing și imagine, fiind cel care a lucrat la crearea unei identități vizuale pentru Ținutul Zimbrului.

O prezentare inedită a fost cea a fotografului Felicia Aron. Imaginile surprinse cu obiectul aparatului de fotografiat au vorbit în locul dânsei despre frumusețile naturale de pe aceste meleaguri.

Prof. Raluca Vîntu a scos în evidență valențele educaționale ale acestui concept-Ținutul Zimbrului- și activitățile realizate de către elevi cu scopul de a ghida tinerii către promovarea și dezvoltarea turistică  zonei.

De Ziua Zimbrului, au fost anunțați și premiați câștigătorii competițiilor Povești din Ținutul Zimbrilor, Zimbru de Poveste și Se caută un nume. N-a lipsit nici activitatea Sarea-n bucate. În aer liber, în curtea Centrului de Vizitare al PNVT,elevi de la școlile din Bălțătești, Boboiești, Magazia și Vânători au pregătit diverse preparate tradiționale în ceaune fermecate, folosind, ca ingredient magic, slatina de la izvorul din apropiere, atestat cu o vechime de 8000 de ani.

Pe parcursul zilei, participanții și-au probat îndemânarea la tir cu arcul, în acest sens fiind amenajat un poligon special, cu sprijinul străjerilor Cetății Neamț. Copiii s-au plimbat cu bicicletele pe traseul creat în țarcul de aclimatizare și –au bucurat de toate surprizele pregătite de organizatori.

Tot de Ziua Zimbrului, a fost inaugurat și Mini-parcul de aventură Ținutul Zimbrului, situat la Centrul de Vizitare al PNVT. Au fost instalate două tiroliene, unul pentru copii, și altul pentru adulți, și un panou de cățărat. Rangerii Parcului au supravegheat întreaga distracție, astfel încât să nu aibă loc niciun incident neplăcut.

Ziua Zimbrului s-a încheiat cu degustarea bucatelor tradiționale pregătite de copii și gospodine, însă, la Vânători- Neamț, sărbătoarea comunei continuă duminică, 20 august, în zona Nuci din Braniște.

Andreea Trăsnea

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate