28 aprilie 2016 – Ziua internaţională a securităţii şi sănătăţii în muncă

0

În fiecare an, la 28 aprilie, Organizaţia Internaţională a Muncii sărbătorește Ziua Internaţională a Securităţii și Sănătăţii în Muncă pentru a promova prevenirea accidentelor și a bolilor profesionale la nivel mondial. Acest eveniment reprezintă, în fapt, o campanie de sensibilizare pentru a focaliza atenția internațională asupra tendințelor emergente in domeniul securității și sănătății în muncă şi a dimensiunii la nivel global a leziunilor, bolilor și deceselor legate de muncă.

28 aprilie este și o zi în care mișcarea sindicală din lume comemorează Ziua internațională a lucrătorilor decedaţi și răniți. Pentru a onora memoria victimelor accidentelor de muncă și a bolilor profesionale se organizează simultan campanii de conştientizare şi informare în întreaga lume.

O cultura nationala de securitate si sanatate in munca este una in care dreptul la un mediu de lucru sigur si sanatos este respectat la toate nivelurile, in care guverne, angajatori si lucratori participa activ la asigurarea unui mediu de lucru sigur si sanatos prin intermediul unui sistem de drepturi, responsabilitati si indatoriri definite si in care cea mai mare prioritate este acordata principiului prevenirii.

Tema aleasa de OIM in acest an este „Stresul profesional – o provocare colectiva”.

Stresul profesional este determinat de organizarea muncii, de proiectarea deficitara a locurilor de muncă și a relațiilor de muncă, și are loc atunci când cerințele postului nu se potrivesc sau depășesc capacitățile, resursele sau nevoile lucrătorului, sau atunci când cunoștințele sau abilitățile unui lucrător sau grup pentru a face față nu se potrivesc cu așteptările culturii organizaționale a unei întreprinderi.

OIM a definit în 1984 factorii de risc psihosociali ca „interacțiunile din mediul de lucru, conținutul sarcinii de muncă, condițiile de organizare și capacitățile lucrătorilor, nevoile, cultura, solicitarile din afara locurilor de muncă cu caracter personal care pot, prin percepții și experiențe, influența sănătatea, performanța in muncă și satisfacția la locul de muncă„.

Problemele sunt de amploare deoarece sunt generate de globalizare si de schimbarile dramatice din lumea muncii, respectiv, aparitia noilor tehnologii, a digitalizării, a noilor forme de organizare a muncii și de restructurare, de noile forme de raporturi de muncă, de cererile tot mai mari de locuri de muncă cu pregatire superioara, de imbătrânirea populației și schimbările demografice din forța de muncă, de echilibrul instabil intre muncă si viața personala, de criza economica care determina somaj, nesiguranța si precaritatea locurilor de muncă.

Nivelurile ridicate de stres pot contribui la dezvoltarea deficientelor legate de sanatate si de comportamente nesanatoase de adaptare, dintre care amintim: boli cardiovasculare, abuzul de alcool și de droguri, tulburări musculo-scheletice, fumatul, sindromul Burnout, alimentația nesănătoasă, depresie și anxietate, activitatea fizică insuficientă, tulburări de somn, sinucideri.

Cat priveste efectul asupra mediului economic, amintim ca stresul provoaca, scaderi ale productivitatii si mariri ale costurilor economice. Acestea sunt datorate: creșterii absenteismului și prezenteismului; reducerii motivației, satisfacției și angajamentului; lipsei eficienței și acurateții în performanță. Toate aceste probleme afectează competitivitatea și imaginea publică a întreprinderii.

Ca in fiecare an Inspectoratul Teritorial de Munca Neamt se alatura organizațiilor internaționale, instituțiilor si autorităților naționale care sunt active in gestionarea riscurilor psihosociale, preluand tematica campaniei „Stresul profesional o provocare colectiva” si sărbătorirea Zilei Internaţionale a securităţii şi sănătăţii în muncă. Preocuparile noastre vizeaza informarea, conştientizarea, îndrumarea şi controlul mediului de munca, sarcinile de munca, programul de munca, timpul de munca, in general, modul de aplicare a legislaţiei în domeniul securităţii şi sănătăţii.

Inspectorii de munca din cadrul Inspectoratul Teritorial de Munca Neamt, promoveaza securitatea si sanatatea in munca prin participarea la actiunile organizate de angajatori la sediul acestora, cum ar fi cele ale SC Arcelor Mittal Steel SA Roman.

Ziua aceasta la sediul I.T.M. Neamt este una a portilor deschise, iar incepand cu ora 10:00 se vor prezenta doua lucrari cu temele: “Munca pe scaun si stresul fizic” si “Gestionarea riscurilor psihosociale la locurile de munca din cadrul statiilor electrice de transformare de inalta tensiune”.

Cu prilejul acestei zile, vor fi premiati elevii unor licee care au participat la concursul de specialitate – etapa judeteana, ,,Stiu si aplic. SECURITATEA SI SANATATEA IN MUNCA SE DEPRINDE DE PE BANCILE SCOLII!’’

28.04.2016

Conducerea

INSPECTORATULUI TERITORIAL DE MUNCA NEAMT

Inspector sef

Jur. Popescu Ioan

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate