ATENȚIE la coșurile de fum! Incendii în Ghindăoani, Oglinzi și alte localități nemțene

0

După sute de incendii produse în această iarnă din cauza coșurilor de fum neîngrijite, nemțenii continuă să neglijeze curățarea și protejarea termică a acestora față de materialele combustibile.

În numai două zile, pe raza județului Neamț, șase locuințe au fost cuprinse de flăcări, cauza probabilă a izbucnirii incendiilor fiind, în cele mai multe cazuri, coșurile de fum.

incendiu-cos-de-fum1Vineri, 20 ianuarie, la ora 11:39, Dispeceratul Integrat ISU-Ambulanță al județului Neamț a fost anunțat prin SNUAU 112 despre producerea unui incendiu la o locuinţă în localitatea Ghindăoani, comuna Ghindăoani. La locul evenimentului s-au deplasat șase subofiţeri cu o autospecială de stingere cu apă şi spumă din cadrul Detașamentului de pompieri Tîrgu Neamț. În urma incendiului a ars funinginea din coșul de fum.

Cauza probabilă a incendiului: coș de fum necurățat de funingine.

La ora 14:13, un alt apel la 112 anunța producerea unui incendiu la o locuință particulară din localitatea Poiana Borcii, comuna Borca. Acolo au intervenit șase subofiţeri cu o autospecială de stingere cu apă şi spumă din cadrul Detașamentului de pompieri Tîrgu Neamț, Garda de intervenție nr. 2 Poiana Teiului care au stins incendiul, în cooperare cu SVSU Borca.

În urma acestuia au ars: obiecte de mobilier, bunuri casnice și electrocasnice, tâmplărie PVC și s-au deteriorat peretele și tavanul încăperii. Cauza probabilă a incendiului: cablu electric neizolat corespunzător sau cu izolația deteriorată.

Tot vineri, 20 ianuarie, la ora 17:40, Dispeceratul Integrat ISU-Ambulanță al județului Neamț a fost anunțat prin SNUAU 112 despre producerea unui incendiu la o locuinţă particulară din localitatea Oglinzi, comuna Răucești. La locul evenimentului s-au deplasat șapte subofiţeri cu o autospecială de stingere cu apă şi spumă din cadrul Detașamentului de pompieri Tîrgu Neamț. În urma incendiului a ars funinginea din interiorul coșului de fum.

Cauza probabilă a incendiului: coș de fum necurățat de funingine.

Tot din cauza coșurilor de fum (deteriorate sau necurățate de funingine), vineri s-au produs incendii și în localitatea Ruseni, comuna Borlești, și în localitatea Izvoare, comuna Dumbrava Roșie, iar sâmbătăa luat foc o locuință din Piatra Neamț – anexa Vânători.

sursa: ISU Neamț

cos fumPentru a evita astfel de evenimente nefericite, se recomandă repararea și curățarea de funingine din timp a sobelor și coșurilor de fum, văruirea acestora în poduri (pentru a putea observa eventualele fisuri), protejarea burlanelor cu materiale izolante la trecerea prin pereții combustibili (eliminarea sistemelor improvizate – „ursoaice”).

În timpul funcționării sobei, temperatura coșului de fum depășește 500 grade Celsius și poate ajunge la 1000 grade Celsius, pe fondul supraalimentării. Funinginea depusă se aprinde sau coșul crapă, iar gazele fierbinți scapă în exterior, putând astfel aprinde materiale combustibile din apropiere.  Din cauza încălzirii, burlanele își pierd etanșeitatea și permit gazelor arse și flăcărilor să iasă din încăpere. Pe lângă incendiu, pot genera și asfixierea persoanelor din locuință.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate