Copiii speciali, în atenţia comunităţii din Răuceşti- Neamţ

0
Vineri, 29 septembrie, Asociația „Căsuța cu Miracole” a continuat seria campaniilor de informare și conștientizare privind integrarea copiilor cu dizabilități în societate şi, implicit, în învăţământul de masă.
Aceste activități sunt necesare și benefice, deopotrivă, și se realizează în cadrul proiectului „Lumea ta este și lumea mea”!, proiect finanțat de Consiliul Județean Neamț.

De data aceasta, a fost vizată comuna Răucești- Neamț. Maria Talpalariu, președintele ONG-ului și Delia Dogariu- psiholog clinician și membru al Asociației „Căsuța cu Miracole” au pregătit materialele informative cu privire la obstacolele pe care le întâmpină copiii speciali și părinții lor atunci când se dorește incluziunea lor socială și școlară și cum pot fi ele depășite.

La şcoala din Răucești, participanții s-au arătat deschiși în a înțelege mai bine cum funcționează societatea în cazul copiilor speciali.

„A fost o participare foarte numeroasă, atât din partea părinţilor, cât şi din partea cadrelor didactice. Rareori s-a întâmplat ca o asociaţie dedicată copiilor cu evoluţii speciale să ajungă la Şcoala Gimnazială Răuceşti, cu toate că există şi la noi în şcoală copii speciali, cărora trebuie să le acordăm atenţia cuvenită. Din păcate, nu avem un profesor de sprijin. Cadrele didactice nu au cursuri ori pregătire pentru a lucra cu astfel de copii. De aceea, probabil, şi impactul a fost atât de puternic pe comunitatea locală.

Am încheiat un parteneriat educaţional. A rămas stabilit ca Asociaţia >Căsuţa cu Miracole< să vină periodic la şcoala noastră, pentru a consilia părinţii elevilor, cât şi cadrele didactice”, ne-a declarat prof. Traian Anton, directorul Şcolii nr.1 Răuceşti.

Cei prezenţi au realizat că, poate involuntar, au judecat uneori greșit.  Activitatea i-a ajutat să realizeze că, dacă se intervine timpuriu, acești copii speciali pot fi integrați cu ușurință în societate. Ei au dreptul la educaţie, la fel ca toţi copiii tipici. Înaintea comunității, e nevoie ca părinții copilului să accepte adevărul și să acționeze ca un prim terapeut, ei fiind cei care cunosc cel mai bine nevoile propriilor copii.

„Emoție, Speranță și Bucurie. Acestea au fost trăirile noastre astăzi (n.r.29 septembrie), desfășurând încă o activitate de informare și conștientizare privind integrarea copiilor cu dizabilități în societate, în cadrul proiectului  >LUMEA TA ESTE ȘI LUMEA MEA!<, proiect realizat cu sprijinul Consiliului Județean Neamț.

Multumim conducerii și cadrelor de la Școala Gimnazială nr. 1 Răucești, structurile 1 și 2 pentru deschiderea cu care au participat!

Mulțumim în special doamnei învățatoare Elena Ciorsac pentru colaborare și sprijin! Mulțumim pentru participare reprezentantilor autorităților locale. Mulțumim părinților care au participat într-un număr impresionant!”, transmite Maria Talpalariu, președintele Asociației „Căsuța cu Miracole”.

Campaniile de informare și conștientizare continuă și în alte comune nemțene, următoarele locații fiind Agapia și Timișești.

Implementat cu sprijinul financiar al CJ Neamț, proiectul „Lumea ta este și lumea mea!” vizează respectarea drepturilor și libertăților fundamentale ale persoanelor din grupurile vulnerabile: dreptul la familie și protecție, dreptul la educație, dreptul la opinie și participare, dreptul la timp liber, joc și activități culturale; srevenirea și combaterea discriminării; solidaritatea socială, conștientizarea și responsabilizarea societății civile în raport cu această situație de risc se poate realiza prin promovarea soluțiilor și oportunităților pentru acești copii, a exemplelor pozitive.

Andreea Trăsnea

 

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate