Directorul Complexului Muzeal Neamț Dorin Ciprian Nicola, despre muzeele din Neamț

1

         Dorin Ciprian Nicola, noul director adjunct la Complexul Muzeal Neamț a preluat frâiele instituției de la începutul acestui an, ca urmare a concediului medical în care a intrat directorul Gheorghe Dumitroaia. A devenit absolvent al Facultății de Istorie de la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza”, promoția 1998, după ce a urmat liceul „Calistrat Hogaș” din Piatra Neamț la secția de istorie și științe sociale.  Pasiunea pentru istorie i-a adus actualului director Dorin Ciprian Nicola, în anul 1993 bursa „Monica și Dimitrie Sturdza” fiind la acea vreme singurul reprezentant din Neamț care a fost invitat la Magazinul istoric la București pentru a primi din partea prințului Dimitrie Sturdza recunoașterea față de studiul istoriei.  O altă performanță obținută după finalizarea studiilor superioare a fost bursa „Socratis” oferindu-i posibilitatea de urma masteratul în Franța. După revenirea în orașul Piatra Neamț a intrat în învățământ, fiind timp de 3 ani de zile profesor de istorie, geografie, cultură civică și sport.  Colaborarea propriu-zisă cu Complexul Muzeal Neamț a început în anul 2001 la invitația directorului Gheorghe Dumitroaia. Primul post a fost de muzeograf debutant, apoi la trei ani distanță a devenit cercetător. În 2006 si-a luat diploma de doctorat, iar în 2007 ca urmare a pensionării fostului director adjunct Adolf Miluț, postul a fost ocupat de muzeograful debutant după câștigarea concursului organizat în acest sens. De atunci, un alt concurs susținut în 2008-2009 i-a adus și titlul de cercetător științific de gradul III. La un CV atât de amplu, construit cu atâta dedicație acordată studiului  în domeniul istoric, directorul adjunct al Complexul Muzeal Neamț Dorin Ciprian Nicola a muncit cu dăruire pentru ca visul de a descoperi lucruri străvechi prin intermediul arheologiei, la care unii doar visează, să devină realitate.

       Muzeele istorice numeroase din Neamț nu duc lipsă de specialiști, însă pe de altă parte zona destul de greu accesibilă, cu o infrastructură cu probleme cum este cea din județ, la care se mai adaugă lipsa unor strategii de marketing și de promovare comercială, muzeele în perioada de criză .. : „Muzeele din Neamț beneficiază de un patrimoniu inestimabil. Vorbind de Piatra Neamț avem Muzeul de Istorie și Arheologie și Muzeul de Artă Eneolitică Cucuteni – care deține cea mai mare și cea mai completă colecție de ceramică din tot sud-estul Europei și aceasta este nu numai motiv de mândrie, ci este o carte de vizită care ne reprezintă pe noi față de partenerii și colaboratorii noștri. La Piatra Neamț au fost realizate colocvii internaționale în 1994, în 2004, în 2009 și acum în octombrie 2013. S-a încercat promovarea muzeelor și în altă manieră. În 2005 noi am înstalat în holul Muzeului de Istorie și Arheologie un modul al muzeului informator care încerca să facă legătura între mediul comercial și ceea ce aveam noi de oferit”. Dacă în alte părți ale țării, ca de exemplu județul Constanța, cei din mediul privat sunt atrași de muzee și obiective turistice cu scopul de a le promova, în Neamț lucrurile se petrec exact invers. „Probabil cei din sud-estul României au înțeles mai bine care este valoarea patrimoniului cultural, pe care promovându-l au în cele din urmă de câștigat. Probalbil că avem o problemă în ceea ce înseamnă promovarea și mediatizarea activit[‘ii și a patrimoniului în rândul mass mediei și a vizitatorului general”. 

          O altă problemă în strânsă legătură cu promovarea și vizibiliatea muzeelor din Neamț, atât a celor care apațin Complexului Muzeal, dar și a celor private, o reprezintă semnalizarea corespunzătaoare prin indicatoarele de orientare și informare a prezenței obiectivelor pe diferitele trasee din județ. Un exemplu elocvent ar fi muzeul din Bicaz care se află chiar în centrul orașul, dar care nu apare pe niciun indicator și de care nu prea știe nimeni. „Ceea ce facem noi din punct de vedere administrativ și organizatoric pentru a pune în valoare aceste obiective, trebuie să conlucrăm și cu autoritățile locale, în sarcina cărora revine prin lege această semnalizare”.  

       O particularitate, oarecum amuzantă și poate și eficientă, specifică doar muzeelor din județul  Neamț este dată de soneriile instalate la intrările în clădiri. Inedită metodă de avertizare a sosirii vizitatorilor care este montată la ușa obiectivelor de interes turistic, istoric și cultural se explică prin prezența unui singur angajat al muzeului: „Noi am încercat să apelăm la bunăvoința vizitatorului. Ghidul este în interiorul muzeului, dar se află în spate, în biroul pentru muzeograf sau pentru custode. Sunt momente în care nu este un aflux de vizitatori care să necesite prezența persoanei acolo. Și am considerat că este omenește ca cei care vin să sune, ghidul deschide și se poate vizita”.

       Anual Complexul Muzeal Neamț înregistrează peste 200.000 de vizitatori, din care o treime sunt elevi și studenți, mare parte dintre ei fiind organizați în grupuri. De asemenea, se fac circuite de vizitatori străini aduși din București pe un traseu impus de către operatori și astfel ajung și în Piatra Neamț, în special pentru Muzeul de Artă Eneolitică Cucuteni. Mai există o parte dintre vizitatori care nu se regăsesc în evidențe deoarece beneficiază de gratuități, cum sunt parteneriatele cu școlile. O mare parte dintre vizitatori se înregistrează la Cetatea Neamț și Casa Memorială „Ion Creangă” din Humulești, și din ce în ce mai mulți în ultima perioadă sunt atrași de Muzeul de Artă din Piatra Neamț, datorită lucrărilor de restaurare.

        Pe lângă faptul că muzeele din cauza faptului că nu s-au adaptat încă ritmului societății cotidiene cu un caracter din ce în ce mai comercial care poate scoate mai mult profit, în afara activităților profesionale de cercetare și păstrarea punții care leagă prezentul de trecut, obiectivele de împortanță culturală pentru vizitatori au parte și de o concurență neloială. Un astfel de caz o poate constitui constitui afacerea deschisă chiar lângă Muzeul „Ion Creangă” din Humulești: Din câte știm noi, acolo nu există autorizații de la Direcția pentru Cultură. Din câte am aflat, s-a obținut o autorizație la un moment dat pentru comercializarea de bouturi răcoritoare și dulciuri de la care cei de acolo s-au extins. Noi am făcut o sesizare, dar cei care trebuie să decidă în privința acestui lucru sunt cei de la Direcția pentru Cultură”.

          Complexul Muzeal Neamț lansează invitația nemțenilor de a fi în continuare alături de activitățîle muzeale. Anul acesta se împlinesc 130 de ani de la descoperirea așezării culturii Cucuteni, ocazie cu care Complexul Muzeal Neamț va organiza un colocviu internațioanal, când în luna octombrie va avea loc o expoziție. Și tot în acest an se împlinesc 80 de ani de când părintele Constantin Matasă a întemeiat Muzeul de Istorie și Arheologie Piatra Neamț.

 Viorela Gherasim

1 Comentariu
  1. nina spune

    Are legatura acest nou domn director..cu cetatea neamt pe care vrea s-o ia primaria Targu Neamt SI cu PSD-ul??? bani de la cetate cine-i va lua?

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate