DONAŢIILE LUI NICOLAE POPA PENTRU MUZEUL DIN TÂRGU NEAMŢ

0

logoÎnfiinţat în anul 1957, muzeul de istorie din Târgu Neamţ a avut un patrimoniu constituit din piese arheologice, dar şi din numeroase piese etnografice. Dacă bunurile arheologice proveneau în mare parte din vechile săpături efectuate la Cetatea Neamţ şi la Târpeşti, o mare parte a colecţiei de etnografie s-a constituit, într-o prima fază, din donaţii.

Unul dintre cei care a făcut donaţii consistente către muzeu a fost meşterul popular Nicolae Popa. Este vorba despre câteva sute de piese, care fuseseră adunate de către acesta din satul Târpeşti şi din localităţile învecinate. În conformitate cu procesele-verbale păstrate în arhiva actualului Muzeu de Istorie şi Etnografie din Târgu Neamţ, au existat mai multe etape în urma cărora au fost aduse în patrimoniul instituţiei bunuri cu valoare istorică de la Nicolae Popa. Astfel, încă din luna noiembrie a anului 1958, Nicolae Popa a adus la muzeu un set variat de piese, pe care ,,s-a străduit să le colecţioneze pe cont propriu, fără bani şi cu bani proprii, cu intenţiunea vădită de a le salva de la distrugere, fiind convins de valoarea şi importanţa lor arheologică, istorică şi mai ales etnografică”. Este important de remarcat că, în unele dintre aceste procese-verbale, în dreptul fiecărui obiect donat este menţionat şi vechiul aparţinător, ceea ce ne permite să stabilim, în multe cazuri, provenienţa certă a unor obiecte.

Așa cum am mai menționat, multe dintre obiectele donate sunt piese etnografice (unelte, recipiente, accesorii, ceramică), artefacte arheologice (unelte de piatră, obiecte din lut, os, corn), dar și diverse mărturii istorice (documente, cărți). În ceea ce privește piesele arheologice, acestea proveneau în mare parte din cuprinsul așezării de la Târpești-Râpa lui Bodai, identificată chiar de către Nicolae Popa și investigată ulterior prin cercetări sistematice.

Dr. Vasile Diaconu

(sursa imaginilor – Arhiva MIETN)

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate