Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de confidentialitate si protectia datelor. Click aici pentru detalii.
Search
luni 18 februarie 2019
 • :
 • :

Fake news și manipulare pe tema bătăilor dintre niște familii de romi din Târgu Neamț

În urmă cu vreo două zile, două grupări de romi s-au încins pe străzile din Târgu Neamț. Diferența dintre acest scandal și altele din zona lor etnică este că acesta i-a apucat prin centrul orașului și a fost filmat, în timp ce majoritatea celorlalte dispute îi apucă de regulă în zonele unde locuiesc și nu se află niciodată de ele.

Certurile între romi sunt de regulă spectaculoase și zgomotoase dar, cum a fost și în cazul acesta, nimeni nu a ajuns la spital, nimeni nu a murit, nimeni nu a atacat alți oameni nevinovați care se aflau în zonă. Deci a fost multă ”țigăneală”. Desigur, liniștea publică a fost deranjată dar de aici și până la a spune că e teroare pe străzile din Târgu Neamț  sau că nu știu ce pericol mondial reprezintă aceste altercații este distanță foarte mare. La fel cum este aberant să se caute responsabili în zona de administrație sau a instituțiilor care asigură siguranța publică pentru astfel de evenimente care nu sunt nici pe departe atât de grave pe cât încearcă unii să le arate.

A mai fost și ieri o ceartă între niște romi din Tîrgu Neamț care au reușit să se și pocnească fiind la ei acasă dar nici acest eveniment nu este ceva ieșit din comun. Periodic la UPU spitalului din Piatra Neamț ajung romi cu ”buzunare” (așa spun ei când se taie între ei, că își fac buzunare unul altuia). Tot zilnic, romii ca de altfel și românii se bat între ei. Zilnic poliția din Neamț are cazuri de agresiuni deci nu vorbim de nimic ieșit din statistici sau din cotidian.

Pentru a înțelege că unele povești cu periculozitatea acestor incidente sunt amplificate intenționat de o parte a presei, răspundeți-vă singuri la următoarele întrebări:

 1. Știți vreo persoană care, aflându-se în apropierea unei altercații între romi, a devenit victimă doar pentru că era în zonă?
 2. Cunoașteți pe cineva care a fost atacat așa din senin de un grup de romi?
 3. De ce nimeni nu vorbește de scandalurile serioase cu topoare și săbii dintre unii romi din Piatra-Neamț sau Roman sau multe alte orașe din România?
 4. De ce nimeni nu vede că la Roman unii romi fac tâlhării în plină stradă față de Târgu Neamț unde doar se cearta între ei?

Pentru a vă da seama cu adevărat de gradul scăzut de periculozitate a romilor puneți-vă aceleași întrebări dar în loc de romi puneți români ca să concluzionați singuri care sunt cu adevărat periculoși.

Noi, ca simpli observatori, vă spunem că nu am văzut nicio altercație în care să participe mai mult de zece români și nici unul să nu ajungă la spital. Pe când, la scandalul de care vorbim acum, cel filmat pe strazile din Târgu Neamț, nu am auzit să fi ajuns careva la spital nici măcar cu o lovitură ușoară. Multă zarvă, circ, urlete și amenințări și câteva îmbrânceli și ”mângâieri mai cu viteză”.

Astfel de scandaluri au fost și vor mai fi și nu am auzit ca de fiecare dată când se bat pe bune unii romi din Napoli, Roma sau Paris, și chiar e cu victime sau morți, să fie sancționat sau găsit responsabil vreun polițist sau altă autoritate că nu a prevenit ce nu se poate preveni. La fel cum nu am auzit la Roma sau Paris, unde unii romii se bat organizat și săptămânal, să se pună problema că ar fi orașe nesigure din această cauză.

Importat este să vedem că la Tîrgu Neamț unde e primar de la PSD. Parcă  se dorește crearea unei imagini false despre siguranța cetățenilor și o instigare la ură interetnică deși în acest oraș nu e o situație specială. O situație specială ar fi la Roman unde vedem multe tâlhării comise de unii romi, furturi și o infracționalitate de zece ori mai mare în rândul acestei etnii față de Târgu Neamț și restul județului, numai că la Roman primarul nu este de la PSD.

Discutând cu lideri ai etnicilor romi din Neamț care își cunosc bine conaționalii  am înțeles că 90% dintre ei nu se implică în scandaluri iar cei mai periculoși ar fi unii dintre romi din Roman care locuiesc în zona străzii Fabricii și ar mai fi unii din Piatra-Neamț din zona Văleni 2 dar aceștia sunt momentan închiși. În rest cei din Târgu Neamț cică ar fi cei mai cuminți din județ.

De exemplu, fix acum un an, o grupare de romi din Roman era așteptată să atace la Piatra-Neamț. Treaba a pornit de la o ceartă care s-a desfășurat între două familii de romi din Piatra-Neamț, dar ceartă serioasă cu săbii și topoare nu doar cu circ ca la Tîrgu Neamț. Una dintre familiile de romi implicată a cerut ”întăriri” de la Roman și cealaltă familie de la autorități, care au trimis efective serioase de mascați în cartierul Gara Veche în zona locuită de romi. Singura publicație care a amintit de acest eveniment a fost ziarpiatraneamt.ro (clic aici pentru articol). Ne putem întreba pe bună dreptate de ce la aceste scandaluri între familiile de romi din Piatra-Neamț sau Roman nu vedem picior de jurnalist și nu pare nimeni interesat în afară de noi, dar la Târgu Neamț se grăbesc toți să amplifice la cote apocaliptice scandaluri de intensitate mică sau medie?

Din orașele din Neamț, Târgu Neamț este cel mai puțin periculos dacă e sa ne referim la infracționalitatea cu victime dar are dezavantajul să aibă un primar PSD care trebuie tocat și totul folosit ca motivație pentru a se lovi în conducerea Poliției Neamț.

I.R.
7 comentarii la “Fake news și manipulare pe tema bătăilor dintre niște familii de romi din Târgu Neamț

 1. Radu

  Pentru dvs, trebuie să ajungă oamenii prin spitale sau mai rău, că un incident sa fie numit grav? faptul că cetățeni, români, de etnie rroma, se bat intre ei în mijlocul unui oraș, cu scânduri, topoare, că pe vremea lui Stefan cel mare, creand pagube materiale, și mulți dintre ei ajungând la urgență nu e un lucru grav? Nu e un semnal că autoritatile locale, primar, vice, managerul, cei de la asistenta sociala, politie locala, natinala au greșit undeva in gestionarea problemei a rromilor din tăbăcari ?și nu de azi de ieri, ci de multi ani. Nu știu cum e in roman, dar dvs ce vreți să ne spuneți că se poate și mai rău, și ce noroc pe noi că avem primar PSD că altfel eram de mult timp bătuți și tâlhăriți?poate că unii nu vor să se resemneze că se poate și mai rău, poate că unii s ai saturat să se gândească că în uganda străzile arata mai rău că în Tg Neamț, poate că unii sau saturat de manipulări ieftine

  Raspunde
 2. Florin Diaconasu

  Lasa vrajeala … cu totii stim ca la Targu Neamt sunt probleme cu cersatorii si cu violenta din partea lor si ca nu sunt masuri suficiente pentru a stopa asta ca e primarul de la PSD sau de la orice alt partid e neinteresant atata timp cat nu a luat niciodata masuri il face vinovat si pe el…. si daca vrei sa te convingi pe pielea ta iti dau niste experimente sociale de facut sa vezi ca traiesti pe alta lume fatuca.

  Raspunde
 3. Larisa

  Vi se pare normal sa se „incinga ” aceste clanuri de rromi in centrul orasului si sa intervina doar un amarat de politist care era total depasit de situatie ? Putem oare compara jandarmeria din Targu Neamt cu cea din Roma sau Paris unde gasesti la fiecare colț de strada cate un jandarm ? Cu siguranta sa exagerat in presa, asa cum si voi ati exagerat in acest articol.

  Raspunde
  1. Geo

   Subscriu.
   Nu mai scrieti tampenii de proasta calitate.
   Voi stiti ca pe tigani ii doare fix in paispe de asa-zisa „Politie si Jandarmerie” din „Tg. Neamt” ce seamana din ce in ce mai mult cu o comuna de tigani. Oriunde mergi dai de ei.
   N-au pic de respect tiganii fata de „asa-zisi” oameni ai legii.
   Tiganii n-ar trebui sa intoarca caruta in centrul orasului in fata Bisericii Adormirii Maicii Domnului dar au facuto si cand un tanar politist i-a zis tiganului ca nu are voie a inceput sa-l injure si sa-l ameninte in plina zi in centru orasului.

   Rusine sa va fie si voi spuneti ca nu sunt periculosi aceste brute !!!

   In mod special cand incidentul a fost observat de cel putin 30 de persoane aflate in trecere prin zona.

   Raspunde
 4. Marin

  Nu-i asa ca tiganii sunt oameni cumsecade ? Pana n-or da astia foc orasului n-o sa va vina mintea la cap !

  Raspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *