Hramul Bisericii „Sfântul Spiridon” din Târgu Neamț

0

Biserica „Sfântul Spiridon” din Târgu Neamț a îmbăcat haine de sărbătoare, cu prilejul hramului.

În seara zilei de luni, 11 decembrie, un sobor impresionant, format din 22 de preoți, în frunte cu părintele protopop Nicolae Axentioi  a oficiat Vecernia în cinstea Sfântului Spiridon, ocrotitorul acestui sfânt lăcaș.

Biserica de la cimitirul Târgului s-a arătat a fi neîncăpătoare pentru toţi iubitorii de rugăciune şi pentru toţi apropiaţii acestui lăcaş de cult. Printre credincioșii prezenți, s-a numărat și primarul orașului, Daniel Harpa.

Slujba a fost una impresionantă, iar corul care a dat răspunsurile la strană a întregit atmosfera plină de evlavie, preamărindu-l pe Dumnezeu. E imposibil să nu amintim aici de una dintre membrii corului, tânăra Ana Dragu. În momentul în care a cântat „Aleluia”, parcă i-a adus pe credincioșii din biserică cu o treaptă mai aproape de Dumnezeu.

Părintele Bogdan Apopei a ţinut cuvântul de învăţătură subliniind diferența dintre două stări, și anume succesul și împlinirea sufletească. Oamenii adesea le confundă, le leagă, dar le sunt, de fapt, antonime.

Părintele Gheorghe Vrăjitoru, pr. paroh al Bisericii Sfântul Spiridon din Târgu Neamț a mulţumit celor prezenţi şi a binecuvântat pe toţi ostenitorii bisericii şi pe cei prezenţi la momentul de rugăciune. „(…) Cât voi trăi, îi voi mulțumi Sfântului Spiridon. Ne-am străduit ca și astăzi să fie o zi dumnezeiască, o zi minunată, de rugăciune, și cu toții să plecăm la casele noastre încărcați duhovnicește. Mulțumesc părintelui protopop  și preacucernicilor preoți pentru prezență. Mulțumim părintelui Bogdan pentru cuvântul de învățătură. Multumesc celor din consiliul și comitetul parohial. Mulțumesc dumneavoastră, tuturor, care ați pus o cărămidă la această sfântă biserică. Sfântul Spiridon a fost foarte modest, dar are cele mai frumoase biserici din țară”, a spus pr. paroh Gheorghe Vrăjitoru.

La finalul slujbei, cei prezenţi au fost miruiţi, iar apoi li s-a oferit câte o gustare din partea consiliului parohial.

Biserica de la cimitirul orașului este singura din Târgu Neamț închinată Sfântului Ierarh Spiridon.

Lăcașul de cult, relativ nou,  a fost construit prin grija și osteneala părintelui Gheorghe Vrăjitoru, între anii 1992 – 2003. S-a înălțat pe locul unei bisericuțe din lemn mai vechi și este „rod al rugăciunii celor adormiți, al sfinților din acest cimitir, care s-au rugat să fie biserica în acest loc”, după cum frumos spune preotul paroh. In septembrie 2004, a fost sfințită de ÎPS Daniel, pe atunci Mitropolit al Moldovei și Bucovinei, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, în prezența a numeroși credincioși. Poate fi considerată una dintre cele mai frumoase biserici din Târgu Neamț, care impresionează atât prin dimensiune, cât și prin frumusețea picturii.

Sfântul Spiridon, sfântul călător

Până în ziua de azi, sfintele moaște întregi ale Sfântului Spiridon continuă să lucreze cu puterea Lui Dumnezeu. Potrivit tradiției populare, este singurul sfânt călător. Se spune că, din când în când, moaştele Sale care se află în Biserica din Corfu, dispar din raclă. Sfântul pleacă în ajutorul oamenilor care îl strigă cu dragoste, credinţă şi evlavie în rugăciunile lor, atunci când se află în necazuri şi nevoi de tot felul. Papuceii Săi de mătase se uzează şi se murdăresc. Din acest motiv, în fiecare an, pe 12 decembrie, preoţii din Biserica din Corfu împlinesc ritualul schimbării acestora, cu veşminte şi papucei noi din mătase. Hainele purtate sunt dăruite mănăstirilor şi bisericilor ortodoxe din întreaga lume.

De peste 1600 de ani, în Acatistul Sfântului Ierarh Spiridon,  credincioșii cântă: ,,Bucură-te, că ești și cu oamenii cu trupul petrecător; Bucură-te, al cărui trup săvârșește astăzi minuni; Bucură-te, că încălțămintele tale slujesc drept dovadă’’.

Andreea Trăsnea

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate