În cartierul Tăbăcari, terenuri disponibile pentru aplicarea Legii 15/2003

3

Un proiect de hotărâre privind aprobarea listei cu terenuri disponibile si libere de sarcini, în vederea construirii de locuinţe proprietate personală de către tineri , conform Legii 15/2003, a stârnit controverse printre consilierii locali din Târgu Neamț. Asta deoarece primele parcele identificate sunt situate în cartierul Tăbăcari, renumit ca fiind populat de către rromi. Și cum tinerii români din oraș cu siguranță nu și-ar dori să se mute acolo, făcând o simplă deducție reiese faptul că primii beneficiari ai Legii 15/2003 ar urma să fie rromii.

14453849_1404972092866068_14434516_o„Mi se pare că începem cu stângul. O idee foarte bună pentru tinerii din Târgu Neamț să atribuim aceste terenuri, dar mi se pare totuși că nu dăm o șansă tuturor tinerilor din Târgu Neamț dacă începem cu zona Tăbăcari. Știți foarte bine ce probleme avem în acea zonă. Nu îmi doresc ca pe viitor aceste terenuri să fie atribuite cu dedicație”, a spus Andrei Aciocârlănoaie, consilier local din partea PNL și membru al comisiei de analiză.

Primele parcele disponibile pentru punerea în aplicare a legii care permite Primăriei să concesioneze teren gratuit tinerilor sunt fix suprafețele de teren pe care rromii și-au construit ilegal diverse construcții, deși pământul intră în domeniul privat al UAT Târgu Neamț. Potrivit primarului Daniel Harpa, „Aceste terenuri nu se dau cu dedicație, ci se dau în baza unei legi, iar tot ceea ce înseamnă cereri făcute de către tinerii din Târgu Neamț le analizăm, în funcție de zone și de situația lor.

În zona Tăbăcari, pentru a stinge pentru totdeauna acele ilegalități, și aici mă refer la construcțiile ilegale, am luat această hotărâre: în acel cartier al rromilor să concesionăm acest teren, să-i punem o dată pentru totdeauna pe cetățenii de etnie rromă în legalitate. Pentru că nu am să-i cer niciodată unui român să-și construiască o locuință în zona Tăbăcari. Pentru acele terenuri, nu avem nicio solicitare de la tinerii din Târgu Neamț, cu excepția acestor cetățeni de etnie rromă. Cu siguranță vom identifica alte terenuri pentru tinerii care vor să își construiască o locuință și se încadrează pe această lege. Repet, nu a fost cu dedicație și nici o datorie din campania electorală, cum discutați dumneavoastră”.14470831_1180617241976305_362815929_n

Proiectul de hotărâre privind aprobarea listei cu terenuri disponibile și libere de sarcini, în vederea construirii de locuinţe proprietate personală de către tineri, conform Legii 15/2003, a fost aprobat cu 13 voturi pentru, 4 abțineri și un vot împotrivă.

Ok, parcelele a fost identificate. Rămâne de văzut dacă tinerii rromi vor îndeplini toate criteriile stabilite de Legea 15/2003 pentru a li se concesiona terenul și a intra în legalitate. Una dintre obligații e ca, după concesionarea terenului, beneficiarul să înceapă construcția locuinței în termen de un an de la data atribuirii terenului și să o realizeze cu respectarea prevederilor Legii nr. 50/1991 privind autorizarea executării lucrărilor de construcții, republicată, cu modificările și completările ulterioare. Asta ar însemna să dărâme tot ce existentă în prezent și să construiască alte locuințe, legal. Dacă totul devine realitate, rromii din Tăbăcari vor fi nevoiți să plătească mai apoi taxele și impozitele locale aferente, altfel li se va tăia ajutorul social.

Pentru restul tinerilor interesați să beneficieze de avantajele Legii 15/2003, comisia de analiză va identifica suprafețe de teren disponibile, cel mai probabil în cartierele Condreni și Pometea. Bineînțeles, doritorii români pot opta să-și construiască o locuință în Tăbăcari, că tot au fost identificate suprafețe de teren disponibile și libere de sarcini…

Se pare că restul aleșilor care s-au perindat la conducerea orașului nu erau la curent cu această modalitate prin care ar putea fi soluționate o parte din problemele majore ale comunității locale. Așadar, apreciem faptul că, după 13 ani de când a fost promulgată această Lege, în sfârșit roțile se pun în mișcare și la Târgu Neamț, la inițiativa administrației Harpa. Că e Tăbăcari, Condreni sau Pometea, tinerii au acum o alternativă, o speranță că le va fi mult mai ușor să deschidă în viitorul apropiat ușa casei mult visate.

Andreea Trăsnea

3 Comentarii
  1. AR spune

    Subiectu acesta ajungand AIUREA in presa, doar sa dea bine electoral nu face decat sa intareasca suspiciunile cetatenilor care si asa erau alimentate de zvonul potrivit caruia SE ADUC TIGANI IN TARGU NEAMT DIN TOATA EUROPA .CU ASA CEVA SE CAM APRIND SPIRITELE CETATENILOR CARE NU VOR CA TARGU NEAMT SA DEVINA UN NOU TARGU FRUMOS SAU ROMAN din anii 80!!In acea vreme comunitatile de etnii neromanesti erau in aceste orase ceva de speriat! scoateti de aici articolu ca ia Targu foc.Daca tot vreti s ava laudati electoral gasiti alt subiect! APRINDETI CU TOTUL HUMULESTIU……

  2. Popescu Costel spune

    La inceputu anilor 1990,1991 a fost o revolta a Humulestenilor fata de tigani in piata cind le-au dat foc fereasca dumnezeu sa se intimple din nou.Tigani au drepturi dar obligatii nu ? Noi rominii din TG NEAMT platim impozite pe case ,pamint intrarea in obor , urmeaza,parcari cu plata rezidentiale,apa, gunoi ,tot felul de taxe ,pe aer cind ne puneti taxa?

    1. AR spune

      In 1991 in piata orasului familia Mandache si=o luase in cap.Acostau babe care vindeau pasari si le cumparau pe jumatate de pret,vorbeau urat cu toata lumea,vindeau tigari Carpati la suprapret,si-au instalat tarabele chiar in mijlocu aleii de acces..etc..etc.Asta a facut ca un cetatean din Targu Neamt si inca 2 humulesteni sa se ia de romi si sa le indoaie oblonu de la o taraba.Atat a trebuit sa inceapa scandalu ….foarte multi barbati s-au apicat de devastat tarabele verzi ale romilor,iar acestia au scapat cu fuga din oras la neamurile lor la Targu Frumos.O saptamana au fost fugiti din oras si politia a stat cu ochii pe ei sa nu le faca cineva ceva pe la case.Am vazut cu ochii mei aceste scene si stiu si cine a inceput scandalul.ASta a fost acu 25 de ani si cred ca nu s e va mai repeta asa ceva !

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate