A început MedievArtFest!

0

          Prima zi a Festivalului Medieval la Târgu Neamţ a debutat la ora 11:00, în Sala de şedinţe a Consiliului Local cu o serie de conferinţe susţinute de către organizatori şi invitaţi. Preţ de câteva ore, participanţii la sesiunea de comunicări ştiinţifice au respirat istorie medievală şi cultură pură.

       Startul a fost dat de profesorul Mihai Lazăr din Suceava, care a vorbit despre importanţa conservării şi restaurării patrimoniului naţional, în speţă patrimoniul cultural religios din zona Târgu Neamţ. Ceea ce avem mai valoros în trecutul nostru este arta şi patrimoniul nostru moştenit. Mjoritatea operelor de artă sunt închinate Bisericii străbune, fiindcă Biserica a fost unul dintre principalii factori de patriotism. Mihai Lazăr recunoaşte cu mândrie că se trage din comuna Vânători, care are într+un spaţiu restrâns mai multe monumente şi mai importante decât marile oraşe din ţară.

       Următoarea conferinţă prezentată de către muzeograful de la Muzeul de Istorie şi Etnografie Vasile Diaconu, a ilustrat printr-o serie de fotografii primele cercetări arheologice care s-au efectuat la Cetatea Neamţ. Comunicarea transmisă publicului prezent în sală a avut rolul de punere în valoare a monumentelor istorice, respectiv emblema oraşului Târgu Neamţ – Cetatea Neamţ. Prin intermediul unei suite de imagini  s-au putut observa unele aspecte ale Cetăţii Neamţ de la începutul secolului XX. În stare de ruină până în anul 1939, când au avut loc primele cercetări coordonate de prof. Ilie Minea de la Universitatea din Iaşi, monumentul medieval a început să capete din nou contur.

           Părintele Arhimandrit Mihail Daniliuc, invitat de asemenea să comemoreze viaţa şi activitatea marelui voievod Ştefan cel Mare, a vorbit despre suferinţa cauzată de bolile, care în final i-au adus moartea domnitorului moldav. Prin scurte intervenţii, profesorul de istorie Emanuel Bălan şi sculptorul Cosmin – Mihai IAȚEȘEN, asist. univ. dr. la Univ. de Arte „George Enescu” din Iași.

În încheierea primului simpozion al zilei, inspectorul şcolar Elena Preda a trecut rapid în revistă aspecte din povestea doamnelor şi domniţelor din Moldova Medievală.

 

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate