Legea „defăimării” pe Facebook contravine CEDO

0

Cei care „defăimează social” o persoană sau un grup de oameni riscă amenzi până la 100.000 lei, potrivit ultimei versiuni a legii susținută de PSD și inițiată de liderul acestui partid.

cedoComisia Juridică și Comisia pentru Drepturile Omului din Camera Deputaților au dat raport favorabil legii privind defăimarea socială. Liberalii și UDMR nu au susținut legea. O decizie finală va veni dupa ce Camera Deputatilor va vota în acest sens, aceasta fiind for decizional. Conform legii ”defăimării”, aceste amenzi se vor aplica oricărei defăimări făcute în spațiul public, inclusiv în presă și pe rețelele de socializare, cum ar fi Facebook. Deputatul PNL Gabriel Andronache consideră că legea este o „reglementare a cenzurii pe Facebook”  și un „pumn în gură” dat ziariștilor din România.

Amenzile se vor aplica printr-o decizie a unui departament special creat în cadrul CNCD (Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării), Departamentul pentru Promovarea Demnității Umane și Toleranței, fără o decizie a unei instanțe.  Persoana care se consideră vizată de defăimare socială poate formula, în fața instanței de judecată, o cerere pentru acordarea de despăgubiri și restabilirea situației anterioare defăimării sociale sau anularea situației create prin discriminare.

Cu toate acestea, iată că CEDO „revoluționează” libertatea de exprimare în mediul online. Moderatorii de pe internet nu sunt responsabili pentru comentariile „injurioase”.

Două portaluri de internet din Ungaria au fost obligate printr-o hotărâre a instanțelor naționale să modereze de facto postările care conțineau „comentarii injurioase grosolane” ale internauților pe forumurile pe care le administrau. Considerând că această decizie contravine înseși esenței libertății de expresie pe internet, administratorii portalurilor au introdus o petiție în fața Curții Europene a Drepturilor Omului prin care au solicitat instanței să anuleze această hotărâre.

Curtea a estimat că tribunalele din Ungaria nu ar fi trebuit să considere portalurile responsabile de postările care vizau site-uri de anunţuri imobiliare, întrucât, „deşi injurioase şi chiar grosolane”, aceste comentarii „nu erau declaraţii defăimătoare, ci expresia unor judecăţi de valoare sau opinii”, potrivit CEDO.

Chiar dacă legea ”defăimării” va fi adoptată de statul român, cei care depun contestație la CEDO vor avea toate șansele de câștig.

Mai multe ONG-uri au cerut Camerei Deputaţilor să respingă proiectul de lege privind defăimarea socială.

 

sursa: ziarpiatraneamt.ro

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate