Li s-a tăiat ajutorul social!

1

23 de locuitori ai orașului Târgu Neamț, majoritatea de etnie rromă, au rămas fără ajutoare sociale acordate din bugetul local pentru că au refuzat să facă ore în folosul comunității, atunci când le-a fost solicitat acest lucru.

„Săptămâna trecută, toate persoanele care prestează muncă în folosul comunității, conform legii 416, au fost invitate la o acțiune de curățare a malului Ozanei.  La solicitarea mea, personalul din cadrul Primăriei a întocmit o evidență clară: din 53 de persoane care trebuiau să se prezinte și să facă muncă în folosul comunității, au venit 30. Celor 23 de asistați social care nu au răspuns solicitării, așa cum îi obligă legea, le vom tăia ajutorul social. Majoritatea sunt de etnie rromă”, ne-a precizat primarul Daniel Harpa.

Potrivit legii 416/2001, art. 5, aln (2): „Persoanele apte de muncă din familiile pentru care se asigură venitul minim garantat vor efectua lunar, cel mult 72 de ore, la solicitarea primarului, acțiuni sau lucrări de interes local fără a se putea depăși regimul normal de lucru și cu respectarea normelor de securitate și igienă a muncii”. Legea nu specifică un minim de ore. Adică cei 53 de oameni care iau ajutor social și se încadrează la prestare de muncă în folosul comunității ar trebui să participe măcar o oră-n lună la acțiuni de igienizare, deszăpezire etc., dacă Primăria le solicită acest lucru. Dacă refuză, ajutorul le este suspendat pe luna următoare, iar dacă timp de trei luni nu prestează munca solicitată de autorități, ajutorul le este anulat.

„Numărul celor care iau ajutor social în Târgu Neamț a scăzut din 2012 până în prezent. Vom continua cu astfel de măsuri, dacă nu se prezintă la acțiunile organizate de Primărie, vom recurge la tăierea ajutorului social. Trebuie să facem o dată pentru totdeauna ordine în orașul ăsta și să ia ajutor social doar cine într-adevăr are nevoie și respectă cerințele impuse de lege”, a conchis edilul.

Pe lângă faptul că trebuie să răspundă solicitărilor Primăriei și să presteze muncă în folosul comunității, beneficiarii de ajutoare sociale trebuie să participe periodic la activități de formare profesională, oferite de AJOFM, să fie permanent în căutarea unui loc de muncă. De asemenea, sunt efectuate periodic anchete sociale, pentru a se observa dacă aceștia respectă condițiile de acordare a dreptului la ajutor social.

Banul obținut ca asistat pare a fi cea mai ușoară modalitate de a avea un venit sigur. Totuși, se pare că unora le este mai ușor să renunțe la banii din asistența socială doar ca să nu muncească. Ori au crezut că e o glumă treaba cu tăierea ajutorului social…

Andreea Trăsnea

1 Comentariu
  1. Luca Maria spune

    Pe buneeee??????…le-au taiat ajutorul social??? Trebuia sa se intample mai demult!!!!!…luau banii degeaba!!!!! Mai trebiue facuta multa curatenie printre astfel de trantori,care primesc ajutor social,fara a presta macar o ora de munca!
    Bravo,domnule Primar!!! Tot respectul!!!!

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate