MINISTRUL CONSTANTIN I. ANGELESCU ŞI PREZENŢA SA LA TÂRGU NEAMŢ ÎN PERIOADA INTERBELICĂ

0

logoNăscut la Craiova în iunie 1869, Constantin I. Angelescu a fost politician de marcă, medic şi profesor universitar, dar mai ales un adevărat reformator al şcolii româneşti din perioada interbelică. Din ianuarie 1914 a fost membru al guvernului în repetate rânduri, iar între 1922 – 1928 şi 1933 – 1937 a fost Ministru al Instrucţiunii Publice. Cariera sa politică a fost una remarcabilă, fiind cel dintâi ministru plenipotenţiar al României la Washington.

Membru al Partidului Naţional Liberal, a iniţiat o serie de reforme în domeniul învăţământului, în continuarea celor realizate de către mentorul său Spiru Haret. Deviza lui în privinţa educaţiei era: „Şcoală cât mai multă! Şcoală cât mai bună! Şcoală cât mai românească!”. În 1925 a instituit examenele de bacalaureat.

Ministrul Constantin I. Angelescu, în intenţia sa de a cunoaşte cât mai bine situaţia învăţământului românesc, a făcut numeroase vizite în ţară, iar printre acestea se numără şi cea de la Târgu Neamţ, din 1928. Era la finele primului său mandat de ministru şi pe 8 noiembrie face o vizită în oraşul de la poalele Cetăţii Neamţ. O confirmare a acestui fapt o reprezintă o fotografie de epocă, aflată în prezent în colecţia Muzeului de Istorie şi Etnografie Târgu Neamţ. În acea fotografie este înfăţişat ministrul împreună cu autorităţile locale, cadre didactice şi numeroşi elevi în faţa Gimnaziului Mixt ,,Regina Maria” din Târgu Neamţ.

Dar aceasta nu este singura legătură a ministrului Angelescu cu zona Neamţului. În 1937, când s-au împlinit 100 de ani de la naşterea lui Ion Creangă, la Humuleşti a fost organizată o amplă manifestare culturală cu scopul de a omagia personalitatea celui amintit. Cu acel prilej a fost invitat şi Ministrul Angelescu la Târgu Neamţ, dar, din motive obiective, el nu a putut fi prezent. În schimb, a trimis o telegramă de mulţumire şi felicitare pentru cei care organizau evenimentul. Şi această telegramă face parte din fondul documentar al Muzeului de Istorie şi Etnografie din Târgu Neamţ.

Am considerat necesar să publicăm aceste informaţii pentru a valorifica într-un mod succint câteva surse documentare, dar şi pentru a semnala importanţa Zilei Educaţiei.angelescu

Roxana Diaconu
(sursa imaginii – Arhiva MIETN)

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate