Mugur de Viță Românească, activitate din cadrul Festivalului Tineretului Nemțean

0

Joi, 16 octombrie, Sala de Ședințe a Primăriei Târgu Neamț a găzduit activitatea „Mugur de Viță Românească” din cadrul Festivalului Tineretului Nemțean.

Manifestările au fost coordonate de Elena Ioniță, profesor de religie și consilier educativ la Colegiul Național Ștefan cel Mare. „Am făcut această activitate împreună cu bravii mei colegi, profesorii Loredana Bomba, Cătălina Maftei, Bianca Tarhon și Cucoș Grigore Alina, alături de elevii noștri și de Consiliul Școlar al elevilor din Colegiul Național Ștefan cel Mare”, specifică prof. Elena Ioniță.

Activitatea „Mugur de Viță Românească” a debutat intonarea imnului național și a continuat cu prezentarea „Apogeul Emplematic al Creștinismului Românesc – Constantin Brâncoveanu”, realizată de elevele Bianca Niță și Smărăndița Maria Popa, sub coordonarea prof. dr. Elisabeta Pascu și prof. Elena Ioniță.

Imbrăcate în port tradițional, Elena Frunză a cântat „Doamne, ocrotește-i pe români”, iar Elena Păduraru a continuat seria melodiilor patriotice, cu „Bucovina, plai de flori”. Elevul Flavian Bârliba de la clasa a XI-a RC a citit fragmente din învățăturile lui Neagoe Basarab către fiul său, Teodosie. Grupul Stefanos, coordonat de prof. Elena Ioniță, a prezentat un buchet de melodii folclorice, dar pe muzică folk: „Refugiu” și „Jurământ la Putna„.

În finalul activității, patru copii de clasa a VI-a (Sabina Arsene, Anca Preda, Alexia Ștefania Vartic și Matei Ciuchilinca), de la același colegiu târgnemțean, au pregătit piesa Muma lui Ștefan cel Mare după Dimitrie Bolintineanu.

„În cadrul Festivalului Tineretulului Nemțean, am considerat că și Colegiul Național Ștefan cel Mare trebuie să-și promoveze talentele. M-am gândit că cel mai potrivit este să dau această denumire activității de astăzi, Mugur de neam rămânesc, de viță românească strămoșească tocmai pentru faptul că în cadrul acestei activități elevi din colegiul nostru, de la diferite clase, urmau să prezinte istoria poporului român, domnitorii cei mai cunoscuți, dar poate unii mai puțin la inima unora – mă refer la Neagoe Basarab.IMG_3315

Fiind Colegiul Național Ștefan cel Mare, nu puteam să nu-l invocăm și pe Ștefan – domnitorul Moldovei, a cărui cetate este la noi în oraș. Elevii de clasa a VI-a au realizat piesa Muma lui Ștefan cel Mare, după Dimitrie Bolintineanu. În finalul activității, împreună cu elevii organizatori și cu toți elevii doritori, am realizat o bucurie finală,ca la orice festival: bucate tradiționale românești, prăjituri, bineînțeles, dar și fructe și un suculeț. Mustul s-a făcut vin, iar elevilor le este interzis. Rămâne ca ai noștri elevi și cei care vor auzi despre a noastră activitate să transmită mai departe tot ceea ce este mai frumos din tradiția poporului român”, spune prof. Elena Ioniță.

Pe parcursul activității, două eleve talentate, Andreea Avădanei și Dragna Humulescu, au realizat cu multă migală și dăruire portretul domnitorului Ștefan cel Mare – patronul colegiului unde studiază.

Mă bucur nespus de mult că atâția tineri au venit la această activitate, sub coordonarea doamnei profesoare Ioniță și a celorlalți domni profesori. Organizația Inițiativa Tinerilor Neamț (O.I.T.N.), cu finanțarea Consiliului Județean Neamț, desfășoară Festivalul Tineretului Nemțean în Târgu Neamț, Piatra Neamț și Roman. Cu ajutorul liceelor târgnemțene se realizează mai multe activităti. Astăzi doamnele profesoare Corduneanu Anca și Maftei Cătălina au desfășurat activitatea Memorialul demnității românești, iar acum a avut loc Mugur de Viță Românească. Este de apreciat implicarea tinerilor. Toți vor primi adeverințe de voluntariat, care le vor fi utile pe viitor, cu siguranță. Demonstrăm astfel că tineretul poate contribui la dezvoltarea societății în care trăim”, spune Octavian Andrei Bărbuleț Tărăntuș, președinte fondator O.I.T.N.

Festivalul Tineretului Nemțean este un proiect inițiat de O.I.T.N și finanțat de către Consiliul Județean Neamț. Activitățile continuă la nivel de județ până pe 31 octombrie.

Andreea Trăsnea

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate