Sarea, subiect de expoziție temporară la Muzeul de Istorie şi Etnografie Târgu Neamţ

0

Deşi poate părea surprinzător ca sarea să constituie subiectul unei expoziţii muzeale, iată că la Târgu Neamţ a fost pusă în practică o astfel de iniţiativă. 

Mineral cu multiple întrebuinţări, sarea a fost căutată de oameni din cele mai vechi timpuri pentru consum, ca şi conservat sau chiar pentru tratarea unor afecţiuni.

Zona Neamţului este bogată în surse de sare, care apar sub forma izvoarelor, numite popular ,,slatine”. Unele dintre acestea au fost exploatate încă de acum 7- 8000 de ani, ceea ce a atras atenţia cercetătorilor care se ocupă de studierea acestui mineral. Desigur, pe lângă vestigiile descoperite de arheologi, în lumea satului încă se întâlnesc obiecte folosite pentru obţinerea, păstrarea şi transportul sării sau al apei sărate. În expoziţia de la Muzeul de Istorie şi Etnografie Târgu Neamţ pot fi văzute diferite mărturii ale acestor îndeletniciri.

,,Pentru că în cadrul Complexului Muzeal Judeţean Neamţ a existat un interes aparte pentru cercetarea arheologică a siturilor legate de exploatarea apelor sărate, am considerat necesar să organizăm, aici la Târgu Neamţ, o expoziţie temporară legată de acest subiect. Am reunit nu doar piese arheologice (ceramică folosită pentru cristalizarea sării sau pentru transportul ei), ci şi diferite piese etnografice legate de sare. Aş aminti aici vase pentru transportat slatina, piuă pentru bulgării de sare, sărăriţe făcute din coajă de copac, diferite tipuri de solniţe de lemn, etc. Pentru ca publicul să conştientizeze importanţa acestui domeniu de cercetare, am expus şi publicaţii recente, privitoare la studierea sării şi a exploatărilor saline. Invităm publicul să descopere aspecte ale acestei expoziţii şi pentru că aici pot fi văzute obiecte legate de cel mai vechi izvor de apă sărată exploatat din întreaga Europă”,  ne-a mărturisit cercetătorul dr. Vasile Diaconu.

Expoziția poate fi vizitată la Muzeul de Istorie și Etnografie din Târgu Neamț până pe 30 octombrie a.c.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate