O femeie escrocată de 12000 lei prin metoda „concursul”

0

O femeie de 66 de ani a fost înșelată prin metoda „concursul”. Mirajul unui premiu de 9000 euro a făcut-o să „doneze” escrocului 12.000 lei.

Victima a fost apelată pe telefonul fix. O persoană necunoscută s-a recomandat a fi directorul unei companii telefonice. Acesta a înștiințat-o că este „fericita” câștigătoare a unui premiu în valoare de 9000 euro.  Pentru a intra în posesia acestuia, i s-a impus o condiție: să plătească taxele notariale în avans, prin intermediul unui serviciu bancar. Zis și făcut! Victima, în naivitatea ei, a virat în contul infractorilor suma de bani cerută.

Cum premiul a întârziat să apară, luni, 11 august, femeia a reclamat infracțiunea de înșelăciune la Poliția orașului Târgu Neamț.

Momentan, polițiștii desfășoară activități de cercetare în vederea identificării autorilor, pentru recuperarea prejudiciului de 12.000 lei și sub aspectul săvârșirii infracțiunii de înșelăciune.

Metoda „Concursul” pare să funcționeze cu brio. Abordarea este clasică: escrocii sună de obicei pe fix, își atribuie o identitate falsă și anunță că apelatul a câștigat un premiu consistent în euro. Bineînțeles, pentru a intra în posesia premiului, victima trebuie să achite mai întâi, prin virament bancar, diverse cheltuieli în valoare de câteva mii de lei: taxe notariale, precum în ultimul caz sesizat, impozite, onorariul comisiei de validare, taxe de transport ș.a.m.d.

Ca de fiecare dată când se întâmplă ca escrocii să păcălească persoane de vârsta a treia, Inspectoratul de Poliție al județului Neamț transmite potențialelor victime următoarele recomandări preventive:

Ignorați mesajele prin care vi se spune că aţi fost desemnat câştigătorul unor concursuri la care nu aţi participat, NU comunicaţi date confidenţiale prin telefon, mai ales dacă apelul provine de la un număr ascuns și NU transmiteți sume de bani unor persoane necunoscute, ci sesizați cea mai apropiată unitate de poliţie sau apelați numărul unic de urgenţă 112 ori de câte ori sunt suspiciuni cu privire la faptul că ați putea fi următoarea victimă a unei infracţiuni de înşelăciune!

Escrocheriile menite să-i storcă de bani pe bătrâni sunt la un pas de a deveni un fenomen extrem de periculos. Cel mai des cad în plasă persoanele din mediul rural și cele de vârsta a treia care locuiesc singure sau care nu se consultă cu copii, rudele sau vecinii înainte de a „dona” infractorilor suma impusă pentru ridicarea premiului. În 99% dintre cazuri, banii sunt imposibil de recuperat. Cu toții ne dorim să dea norocul peste noi și să câștigăm premii colosale, însă ATENȚIE: Nu dați banii din mână pentru cioara de pe gard…

Andreea Trăsnea

fraud_burglar

 

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate