Planuri de management pentru ariile naturale protejate cu specific forestier din judeţele Neamţ şi Iaşi

0

       Asociaţia Ecoturistică „Prietenii Pădurii” Bălţăteşti implementeaza proiectul ,,Model de management privind ariile naturale protejate atribuite în custodie în judeţele Neamţ şi Iaşi” prin care se vor realiza planurile de management pentru 9 arii naturale protejate aflate în custodia Direcţiilor Silvice Neamţ şi Iaşi.

      Proiectul se implementeaza în perioada 1 octombrie 2012 – 28 februarie 2015 si este cofinanţat din Fondul European de Dezvoltare Regională în cadrul Programului Operaţional Sectorial Mediu, Axa prioritară 4, Sectorul Protecţia Naturii. Obiectivele principale vizează creşterea eficienţei managementului ariilor protejate cu specific forestier din judeţele Neamţ şi Iaşi prin elaborarea unor măsuri specifice de conservare și protectie necesare speciilor şi habitatelor de interes comunitar şi creşterea gradului de conştientizare şi informare a comunităților locale aflate ăn aria de interes a acestor arii naturale protejate. Cele 9 arii naturale protejate sunt Lunca Mirceşti, Pădurea Homiţa, Pădurea Medeleni, Pădurea Roşcani, Pădurea Tătăruşi, Pădurea Uricani, Pădurea Micleşti de pe raza judeţului Iaşi şi Rezervaţiile Naturale Borca şi Brateş, aflate pe raza judeţului Neamţ. Pentru fiecare din aceste arii protejate s-a elaborat o bază de date în care să poată fi introduse atât datele referitoare la habitate şi specii cât şi alte aspecte legate de contextul în care acestea trăiesc (mediul fizic, habitat, forme de proprietate, administrare, ameninţări). Hărţile în format GIS constituie un ajutor real şi important nu numai în elaborarea planurilor de management ci și în implementarea ulterioară a acestora. Informaţiile au fost stocate într-o bază de date compatibilă GIS, în vederea administrării şi interogării datelor privind speciile de floră şi faună sălbatică protejate la nivel comunitar şi naţional pe raza celor 9 arii naturale protejate.

Valea_Sabasa_sat_Sabasa_Comuna_Borca
De asemenea s-au verificat, actualizat şi cartat limitele ariilor protejate, a formelor de proprietate asupra terenurilor, a regimului de administrare şi a folosinţei terenului. Limitele habitatelor au fost verificate în teren de către specialişti si s-a facut o analiză cuprinzătoare asupra stării actuale de conservare a habitatelor de importanţă comunitară. Plecând de la informaţiile menţionate în Formularul Standard Natura 2000 al ariilor naturale protejate, baza de date privind habitatele naturale a fost revizuită cu informaţii culese de pe teren, în baza unui studiu de specialitate, fiind acordată o atenţie mărită speciilor și habitatelor de interes conservativ prioritar.
O altă componentă importantă a proiectului o reprezintă activitatea de conştientizare publică. Astfel s-a realizat o serie de aplicaţii teoretice și practice relativ la speciile şi habitatele de interes comunitar şi naţional din cele 9 arii naturale protejate vizate de proiect, însoţite de deplasări în teren. Au fost implicate 10 unităţi de învăţământ (şcoli gimnaziale şi licee tehnologice) de pe raza comunelor în care se află ariile naturale protejate respective. În cadrul aplicaţiilor s-au prezentat elevilor noţiuni generale despre capitalul natural, ecosisteme, specii cheie şi specii indicatoare, ameninţările la care sunt supuse ariile protejate dar și informaţii specifice fiecărei arii naturale protejate în parte. Participanţii au putut testa o serie de echipamente folosite în activitatea de teren (GPS, binoclu, telemetru laser, luneta, trepied, aparat foto, capcană luminoasă, fileu insecte).
Odată cu finalizarea planurilor de management, în cursul lunii mai 2014 a avut loc prima sesiune de consultare publică legată de procedura de elaborare şi aprobare a planurilor de management. La acţiunile de informare/consultare a factorilor interesaţi organizate câte una pentru fiecare arie protejată, au participat factorii interesați pentru fiecare arie protejată respectiv, reprezentanţii Direcţiilor Silvice (Neamţ sau Iaşi) în raza căreia se află respectiva arie, reprezentanţii comunităţilor locale (acolo unde a fost cazul, inclusiv proprietari de terenuri), reprezentanţii Agenţiilor pentru Protecţia Mediului, reprezentanţii Gărzii de Mediu – Comisariatele Judeţene, specialiştii în elaborarea planului de management. Observaţiile şi sugestiile enunţate de cei prezenţi au fost luate în considerare de către specialiştii responsabili în vederea integrării în planurile de management, urmând ca în cursul lunii septembrie 2014 să se desfășoare cea de-a doua sesiune de consultări publice.

1024px-David_Palmer_Capercaillie
Planul de management al unei arii protejate reprezintă nu numai documentul principal în baza căruia se face administrarea acesteia, ci asigură și posibilitatea accesării ulterioare de fonduri în vederea realizării infrastructurii de vizitare, promovării și conștientizării legate de capitalul natural specific.

Viorela Gherasim

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate