Proiect pentru reabilitarea Parcului Cetate, adus în atenția consilierilor locali

10

În ultima ședință a legislativului târgnemțean, Iustina Miltiade- peisagist în cadrul Primăriei orașului, a prezentat consilierilor locali o soluție tehnică de reabilitare a Parcului Cetate, ce constă într-un proiect de amenajare peisagistică.

Timp de câteva minute, aceasta a încercat să mențină atenția aleșilor locali cu film de prezentare al zonei parcului (așa cum s-ar putea transforma în curând, dacă toți s-ar pune de acord și ar căuta surse de finanțare). Proiectul de amenajare peisagistică a fost bine primit de audiență- târgnemțenii de rând veniți să participe la ședință, însă unii consilieri nu i-au acordat aceeași importanță, vorbind între ei în timpul prezentării sau făcând glume la sfârșit. Bineînțeles că după prezentare au urmat o serie de replici între aleșii din partea PSD și cei de la PNL. Ca o concluzie, toți zic că vor, că le place, dar nimeni nu face nimic pentru a da drumul unui proiect care să includă toate cele și să aibă șanse de finanțare.

În prezent, în orașul Târgu Neamț nu există un parc de agrement care să aducă satisfacții cetățenilor prin multitudinea de activități recreative și venituri la bugetul local. Parcul Cetate se află momentan în stare de degradare, fie că vorbim de spațiile verzi, de construcțiile existente sau mobilierul stradal.

Inginerul peisagistic Iustina Miltiade  a gândit un proiect peisagistic sistematizat pe două zone principale:

  • Zona de relaxare, cu foișoare, mese, bănci tematice (table, șah), însoțită de cursuri de apă (cascade sau fântână în forma Cetății Neamț)
  •  Zona de agreement, compusă din mai multe obiective: zona grătarelor pentru barbeque, zona de joacă pentru copii, zona de mișcare (teren de tenis, patinoar) și zona de divertisment (reamenajarea vechiului ștrand cu tobogan de apă, șezlonguri, mese de relaxare, dușuri. Vechea clădire din centrul parcului ar putea fi transformată într-o locație de alimentație publică (zonă de servit masa, bar, cocktail).

Pentru spațiile verzi, primarul spera că ar putea depune un proiect pe fonduri europene, iar pentru ștrand și construcțiile cu alimentație publică să încheie un parteneriat public-privat sau să concesioneze clădirile.

Zis și nefăcut… Poate după alegeri vor ajunge consilierii noștri la un numitor comun:

Andreea Trăsnea/ Imagine: Dacian Aniței

10 Comentarii
  1. AR spune

    Interesant ca teorie.Proiectul este artistic,,e placut,,dar pe 3,2 hectare de teren nu cred ca incape atata vegetatie si atatea ornamente.REPET..ca teorie e frumos.,….dar e pereche cu telegondola lui Arnautu.POATE PUBLICATI SI PLANSA DE ANSAMBLU A PARCULUI SA-MI FAC O IDEE CAM CUM SE POZITIONEAZA IN TEREN CEEA CE VAD IN FILM.Multi vad..putini isi dau seama ca asa ceva nu se va putea face decat maxim 25%.NU INCAPE IN TEREN ,E SCUMP,SI ESTE FOARTE INZORZONAT cu vegetatie .proiect inseamna in primul rand o plansala scara sa se inteleaga ce a vrut sa iunsemne acest desen animat bun de pacalit alegatorii in campanie.Rogin si Creanga in 2012 la fel pacaleau lumea cu proiect de parc imprastiind prin obor pliante .DEOCAMDATA……doar manipulare si costuri de peste 3-4 mlioane de euro.AVETI ATATA BANE DOMNILOR CARE VA CERTATI??GAINILE LUI MARIA LUI CRACA UNDE MAI PASC???

  2. uncetatean spune

    Are dreptate domnu primar referitor la diferenta dintre acest proiect si cel din 2013 , prin lipsa unei cladiri simbol care sa dea valoare acestui loc.
    Proiectul de fata ca verdeata da bine ,dar e o risipa fara sens in accesarea de fonduri. Practic nu castigam nimic decat la capitolul igienizare si verdeata, punandu.l ca o piatra de moara la cheltuieli de administrare pe viitor. Iar castigurile sunt 0 ,sau simbolice de fatada.
    Atat la proiectul de fata cat si la cel din 2013 nu se observa nici o legatura cu cetatea . Nu se distinge nici o idee prin care poti sa spui -da ,turitii ce vor cobori de la cetate vor poposi in acest parc si vor contribui financiar prin cheltuirea unei sume de bani. Din contra. Noi le facem un bine pe gratis pentru ca multe grupuri vor dori sa ia masa adusa la pachetel iar noi va trebui sa facem curatenie in urma lor . Cheltuiala si castig 0 . Si e pacat de acest loc pentru a.l folosi ca popas doar pentru ca turistul sa se odihneasca si sa serveasca pachetelul pe o banca sau in foisoarele prezentate in filmulet.
    Iar cu spatiul ala de luat masa iar nu il vad benefic Turistul trebuie servit cu o chestie minora ,simbolistica , nu sa.l punem la masa in parca. Pentru ciorbe si mici are la dispozitie pensiunea si terasa de la poalele cetatii.
    Dupa ce a coborat de la cetate ,obosit ,se odihneste la o mada servita in aceste locuri ,apoi turistul trebuie ademenit catre un deser(la propriu si la figurat ) in actulul parc . Unde trebuie sa.l facem sa se simta bine dar sa lasa si un banut care sa fie benefica pentru noi . Altfel punem plugul ,plantam cativa copacei si cateva bancute si asta e .
    Nu rezolvam nimic. Cheltuim bani fara rost.
    Ideea de parc de vacanta sau agrement trebuie vazut ca un ansamblu de spatii care prin natura lor trebuie sa conduca la o binedispunere si relaxare dinamica care sa.i scoata din cotidian atat pe turisti cat si pe targnemteni. Relaxare sub forma de a sta pe o banca si contempla la ziua de maine , e buna pentru pensionari. Nu pentru turistii care vin cu buzunarele pline si le e ciuda pentru ca nu au pe ce sa arunce banii.
    Daca nu vom reusi sa reunim cateva idei care sa genereze profit din acest spatiu ,nu vom face decat sa punem pe lista neagra a cheltuielilor pentru intretinerea acestui loc. Plus ca nu aducem nici un beneficiu la atragerea de turisti.
    Prin cele doua proiecte nu facem decat sa dam putin cu aspiratorul , sa punem cateva panselute si sa pregatim cadita pentru o baita.
    Tipic ca pentru pensionari.

    1. uncetatean spune

      Scris in fuga si fara cafeaua de dimineata:) Plus ca de pe telefon iti arata 1 cm ce scrii si restul tastatura,la care iti trebuie degetele finute ca sa scrii. mama lui de telefon :d
      Inca ceva vroiam sa mai adaug – a facut cineva un chestionar printre turisti sa vada ce le.a placut la noi si ce ar mai trebui adaugat sau imbunatatit ?
      2. Auzisem pe cineva din administratia locala ce se plangea de cheltuieli mari la iluminatulpublic – de ce nu se amplaseaza pe dealul dintre monument si cetate 4-5 eoliene care sa deserveasca tot orasul ? Un mic proiect si se acced fonduri de afara.

    2. Gica spune

      Lăsți-l așa, în paragină, că e mai bine. Nu construiți nimic deoarece costă bani. Dacă nu vine turistul să lase bănuțul nu are rost să faci nimic. Locuitorii orașului de ce să aibă un parc de care să se bucure? Pfff…

  3. Cocu spune

    Ala ce vorbesti de turisti si de bani gandestete ca prima data se face ptr localnici si dupa ptr turisti Asa ca lasa gargara

    1. uncetatean spune

      🙂 Nu prea ai retinut esentialul si nici intelegi rezultatul unui astfel de proiect. Noi nu avem bani de astupat niste gauri si crezi ca am avea pentru administrarea unui astfel de spatiu ? Tu nu vezi ca nu au fost in stare atatia ani sa faca un pic de curatenie si ai impresia ca primaria isi va permite sa sustina financiar un astfel de loc , cu verdeata , mobilier urban si apa din strand ? Gandeste.te la organizare ,administrare ,paza , intretinere , cu ce bani crezi ca se vor face treburile astea ? Ploua pe Ozana cu bani si au de intretinerea acestui spatiu ? Visezi frumos ca fiind pentru localnici , dar la modul cum e gandit ,va fi folosit mai mult de turistii ce vor dori sa.si ia gustarica adusa la pachet. Localnicii vor vizita acest loc in zilele de sarbatoare si cum e la moda acum , privit din masina .
      Strandul descoperit – ce faci cu el ? Il folosesti 2-3 luni pe an si in rest il tii din muzeu , dar iti trebuie bani ca sa.l intretii si in perioadele de stagnare. Sa faci si patinoar pe el , e multa nebuneala pentru ca implica mentenanta (pe care nu si.o asuma nimeni la modul asta) si avize peste avize .
      Ideea mea „de gargara” era ca acest loc sa fie folosit atat de localnici cat si de turisti , dar ..intretinut financiar doar de turisti ! Altfel va fi greu de suportat (financiar) de catre administratia locala.
      Parcul e locul ideal pentru sustinerea de concerte (1-2 luna ) , pentru desfasurarea de activitati creative , pentru concursuri pe diverse teme , dar reunite astfel incat sa putem atrage cat mai mult personal din exterior (turisti) ,pe care sa.i putem directiona catre obiectivele ce implica absorbtie financiara.
      In concluzie ,ne plangem de saracie dar nu vrem investitii care sa ne scoata din starea aceasta , preferand varianta catelului cu coada sus si cu o coarja de paine uscata la cina, doar ca suntem mandrii sa stam singuri la masa.

    2. Radu spune

      Asa trebuie sa arate viitorul !Dupa cum suntem oras istoric la poalele Cetatii-Neamtului,meritam un parc frumos.Se comenta ca strandul va fi folosot 3 luni pe an,dar de ce sa nu amenajam pe timpul iernii patinoar?Cu o cantitate mai mica de apa poate deveni patinoar natural!
      O alta idee era cea cu latirea soselei si creare de locuri de parcare.O propunere binevenita.Cat despre consilieri care nu vor ,amintiti-va ca vin alegerile si acordati o atentie mai mare cu cine votati.Fonduri se pot obtine usor,sa fie dorinta de a construi.La noi consilierii se pricep la a pune bete-n roate in loc de a fi dorinta de a construi ceva

  4. Andrei spune

    Apropo de proiect e interesant se poate mult mai bine si gandit mult mai detaliat (acces , latirea strazii dea lungul parcului intrucat sa se poata parca spatiul verde mult mai detaliat cu alee si spatii comerciale gen cafenele , terase etc, ) si cu bani reali nu cu supra pret :)) cum a facut ciobanu in orice pietricica a orasului:))
    Oricum e greu la noi cu mosnegii din partide valabil pentru toate , respect pentru domnii tineri care vor sa faca !!! Sper sa prinda ceva copii copiilor mei cand or veni on vizita la casa lui ion creanga , oricum vom pleca toti pana la finalul multor lucrari al orasului TARGU NEAMT! Respect si pacea!

  5. Alex spune
  6. Radu spune

    Stiu ca acest parc a fost concesionat pt.a fi modernizat cu cativa ani in urma.De ce nu a pus in aplicare planul de modernizare cel ce a concesionat.Cine a verificat acea persoana daca doreste sa puna in practica ce a promis?

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate