Lumină, har și mii de oameni, la resfințirea Bisericii Sf. Nicolae din Humulești- Târgu Neamț

0

Duminică, 1 noiembrie, a fost resfințită Biserica Sfântul Nicolae din Humulești- eveniment așteptat de enoriașii parohiei de mai bine de zece ani.ips teofan tg neamt

În zorii zilei, humuleștenii au îmbrăcat straiele populare și l-au așteptat în fața impresionantului lăcaș de cult pe ÎPS Teofan, Mitropolit al Moldovei și Bucovinei. Adus cu o calească trasă de cai, înaltpreasfințitul a fost primit cu pâine și sare de către urmașii lui Creangă, în sunet de clopote și bucium bucovinean.

În scurt timp, mii de credincioși din Târgu Neamț și comunele învecinate s-au alăturat humuleștenilor și au participat la slujba de resfințire a bisericii cu hramul Sfântul Nicolae, oficiată de ÎPS Teofan, înconjurat de un sobor de preoți, diaconi și stareți ai mănăstirilor din zonă. La exterior, lăcașul de cult a fost uns cu Sfântul Mir de către ÎPS Teofan și stropit cu aghiasmă de către preotul Ioan Dogariu, protopopul de Târgu Neamț.

A urmat partea cea mai semnificativă, și anume târnoșirea Sfintei Mese din altarul bisericii:

După slujba de resfințire a bisericii, miile de credincioși, printre care și oficialități locale și județene (primarul Daniel Harpa, viceprimarul Traian Humulescu, consilieri locali și județeni, fostul primar Decebal Arnăutu) au participat la Sfânta Liturghie- slujbă oficiată pe o scenă special amenajată în curtea bisericii.

În cuvântul de învățătură, ÎPS Teofan a făcut o ușoară referire cu privire la tragicul eveniment petrecut recent în clubul Colectiv din București, însă a pus accentul mai mult pe importanța milosteniei. La final, zeci de copii, unii dintre ei îmbrăcați în costume populare, ca vrednici urmași ai scriitorului Ion Creangă, s-au împărtășit cu trupul și sângele Domnului:

După cum bine știți, slujba de resfințire a marcat și încununat lucrările de consolidare, extindere și reabilitare a aspectului interior și exterior al bisericii din centrul Humuleștiului, lucrări începute acum mai bine de un deceniu. Astfel, a fost construit un pridvor, au fost supraînălțate zidurile bisericii, turnurile și turlele ce au fost acoperite cu șarpante în stil ștefanian. În biserică găsim o nouă catapeteasmă,  sfinți pictați într-un stil impresionant, străni din stejar etc. Totul este nou, biserica putând fi considerată o adevărată bijuterie arhitecturală.sfintire humulesti (160)

Preotul Ioan Dogariu, protopopul de Târgu Neamț a dat citire hrisovului- documentul de resfințire semnat de către ÎPS Teofan și depus în piciorul Sfintei Mese din Altarul bisericii. În cuvântul său, preotul paroh Vasile Cojocariu a mulțumit celor care au ajutat la reconstrucția sfântului lăcaș și a dăruit Mitropolitului o icoană cu Maica Domnului, pictată de către Dumitru Mosor- artistul humuleștean care a pictat întreaga biserică din centrul Humuleștiului.

ÎPS Teofan a rostit o rugăciune pentru preoții Vasile Cojocariu (paroh) și Bogdan Ailenei (fot slujitor la Biserica Sfântul Nicolae din Humuleștii) și familiile acestora.  Efortul depus de cei doi preoți în timpul lucrărilor de restaurare a fost răsplătit de către Mitropolitul Moldovei și Bucovinei. Pr. Paroh Vasile Cojocariu a primit distincția Crucea Sfântului Ierarh Dosoftei, iar preotul Bogdan Ailenei, fost slujitor al bisericii din Humulești și actual paroh al bisericii din Grumăzești, a fost distins cu rangul de iconom stravofor:

Mii de credincioși au contribuit la înălțarea sfintei biserici. Dintre ei, câțiva au primit distincții de vrednicie din partea ÎPS Teofan (membrii consiliului parochial, primarul Daniel Harpa, viceprimarul Traian Humulescu, consilieriul local Vasile Timișescu, fostul primar Decebal Arnăutu, familia decedatului Neculai Andone ș.a.):


Înainte de a pleca, ÎPS Teofan a binecuvântat credincioșii veniți la slujba de resfințire a bisericii din centrul Humuleștiului și a acordat un scurt interviu echipei ziartarguneamt.ro, în exclusivitate. Urmăriți în continuare ce impresie i-au lăsat humuleștenii Mitropolitului Moldovei și Bucovinei, dar și părerile autorităților locale:

Biserica din centrul Humuleștiului a mai fost sfințită în anul 1908, fiind construită pe locul altor biserici, sfințite la 1776 și 1837. Lucrările de reabilitare, consolidare și extindere au început în 1996, cu binecuvântarea Preafericitului Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, pe atunci Mitropolit al Moldovei și Bucovinei. 

Reporter: Andreea Trăsnea, Operator imagine/ Editor montaj: Dacian Aniței

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate