Rromii din Vânători- Neamț au și ei dreptatea lor. Interviu cu Marius, un rrom de 22 de ani care doarme într-un cotet alături de sotie și cei doi copii

4

Dăm vina pe rromii din Vânători- Neamț și ne uităm la ei cu dezgust, fiindcă cerșesc pe străzile din Târgu Neamț. În condamnăm că nu muncesc, că nu au educație, că sunt nespălați. Dar de câte ori ne-am gândit cam cum e viața lor de zi cu zi și ce probleme înfruntă?! Cine îi ajută să iasă din mocirlă și să caute civilizația?!rsz_rromi2

Pe Marius l-am găsit cu întreaga familie în fața Poliției Târgu Neamț. Cu o seară înainte s-au bătut două clanuri de rromi din Vânători. Ăia mai înstrăriți cu cei mai necăjiți. S-a nimerit și el acolo, dar asta e altă poveste, una obișnuită pentru rromii din Vânători, despre care vom relata în curând.

Deși unii concetățeni l-au tras de mânecă să nu vorbească cu noi, tânărul rrom ne-a spus oful. Nu-i venea să creadă că presa îl întreabă și pe el ceva. Marius are 22 de ani, este căsătorit și are doi copii, de 6, respectiv 3 ani și jumătate.  Câștigă bani din fier vechi, din care își întreține familia. Nu are școală, dar vorbește corect românește și, la prima vedere, pare să aibă educație. Are școala vieții. La Vânători, trăia într-o casă cu două camere, dar recent i-a luat foc și de atunci doarme împreună cu femeia și copiii într-un fel de coteț. Nu au unde să se spele, nici măcar de unde să ia apă. Asta, deși în urmă cu câțiva ani, în comună s-a construit o clădire cu utilități din fonduri europene, tocmai pentru a veni în sprijinul rromilor defavorizați. Însă Marius (și nu numai) susține că nu are acces acolo. În clădirea făcută din fonduri europene intră doar rromii ăi mai înstăriți, care-s cu Bulibașa și în cârdășie cu primărița comunei, susține Marius. Ajutor social nu ia și, mai mult decât atât, copilul de 3 ani jumătate nu beneficiază de alocație (!!!)

Marius susține că angajații de la Asistența Socială din Vânători nu aud când încearcă să le spună oful, iar primarul i-a promis că-l va ajuta să-și ridice o cămăruță în care să locuiasă după alegeri, fiindcă în această perioadă s-ar interpreta greșit, fiind campanie electorală.

Am contactat-o telefonic pe Adriana Petrariu, primarul comunei Vânători – Neamț, care ne-a promis că va verifica informațiile prezentate de ziartarguneamt.ro și va reveni în cel mai scurt timp posibil cu un răspuns către redacție.

UPDATE: Nu-i ușor să mulțumești rromii din Vânători, deși Primăria încearcă să-i aducă în rând cu oamenii

Am primit la redacție informațiile concrete privind cazul lui Marius și situația comunității rrome din Vânători Neamț, informații pe care primarul Maria Petrariu promisese că ni le va furniza. Iată ce spune:

„În urma reportajului dumneavoastră, considerăm  necesar a aduce la cunoștința opiniei publice implicarea Primăriei Vânători- Neamț și personal a doamnei primar Petrariu Maria, în viața comunității de rromi din zona UMTF, deoarece cei apăruți în reportaj sunt membri ai acestei  comunități:IMG_0511

Locuințele

În primăvara anului 2009, împreună cu Fundația Habitat for Humanity și Soros România, am demarat  un proiect de construcție  locuințe sociale ”O CASĂ , UN VIITOR”, în cadrul căreia urma inițial a se construi un număr de 24 de locuințe .

Contribuția Primăriei Vânători-Neamț  a constat în concesionarea a 27 de loturi pentru familiiile care deja dețineau o locuință (cele mai multe fiind improvizate sau într-o stare avansată de degradare) și în extinderea rețelei de curent electric . Totodată, am demarat prin acțiuni judecătorești și punerea în legalitate a proprietăților respective.

Facem mențiunea că acest proiect se desfășura și într-o altă comunitate de romi din Băltești, judetul Prahova.

Dacă pe  lista prezumtivilor beneficiari  instituția noastră avea inițial familiile cu cele mai proaste situații de locuire, partenerii  noștri au dorit și propus (dată fiind starea de fapt a comunității, în general), ca primele familii beneficiare a caselor construite în primul an de proiect să fie  familii cu o mai bună practică a respectării normelor de igienă și gospodărire, astfel  să putem asigura puterea exemplului , să apară în comunitate modele demne de urmat (cei mai mulți dintre membrii comunității  aveau nevoie vădită).

Așa se face că am adus la cunoștinta tuturor membrilor comunității acest criteriu, această așteptare a finanțatorilor, precum și faptul că familia beneficiară v-a trebui să plătească o rată lunară simbolică, să lucreze împreună cu echipa de construcții –existând posibilitatea de a fi astfel și calificați.

Selecția s-a facut în comunitate (toată comunitatea a fost prezentă) , în echipa de selecție  au fost 6 reprezentanți ai celor trei parteneri în proiect, dar spre stupoarea acestora, romii din comunitate  nu doreau să fie primii beneficiari , fiecare spunând:  ”pe noi să ne lasați la urmă, că nu putem indeplini condițiile amintite)… Cu greu și după lungi discuții am selectat familiile beneficiare. Nu am fost deloc părtinitori așa cum suntem mereu acuzați.

De muncit, nu au muncit decât trei familii alături de constructori , ceilalți acuzând probleme de sănătate și nevoia de-a pleca din localitate, chiar și simbolice, ratele nu au fost plătite decât aproximativ un an, iar de păstrat păstrează și gospodăresc acceptabil tot trei dintre familii.

Drept pentru care, în următorul an, pur și simplu cele două ong-uri au spus ca nu mai au bani (din cauza crizei economice ) și că pot doar reabilita zece dintre locuințe. Printre acestea a fost și locuinta intervievatului dumneavoastră, Lăcătușu Marius, care reclamă  în reportaj că nu este ajutat de primărie și  de d-na primar.

Din verificările efectuate în teren,  incendiul care l-a lăsat fără casă a fost provocat de cumnata lui, numita Albinuța. Înclinăm să credem că a facut-o cu speranța că,  așa cum în urmă cu doi ani Primăria Vânători-Neamț a ajutat la reconstrucția casei familiei Lăcătușu Lămâița distrusă în incediu, le va fi și lor din nou  reparată casa… Urmează să ne edificăm, pentru a lua o decizie. 

Alocația de stat :

În reportaj declară că nu are alocație de stat și documente, însă nu spune că în trecut a săvârșit o pedeapsă privativă de libertate, iar atunci când angajata primăriei îi spunea concubinei  sale Trandafir Lăcrămioara să declare și să înregistreze copilul pentru  a-și depune dosarul pentru alocatie (întâlnind-o pe stradă efectiv, acolo unde zilnic poate fi văzută cu copii în brațe  la cerșit, aceasta fugea și se eschiva refuzând  dialogul). Ulterior, altcineva din comunitate a spus că făcea acest lucru din cauza faptului că tatăl copilului, aflat în inchisoare, îi interzicea să declare copilul doar pe numele ei și totodată să încaseze în absența lui alocația, pe care o vor putea încasa retroactiv la venirea lui acasă. 

La primarie nu s-a prezentat pentru a  solicita alocația.

Accesul la baia publică:

Se mai reclamă faptul că nu  au acces la baia publică, însă încă de la înființare fiecăruia dintre ei li s-a spus că au dreptul oricând la aceste servicii. De nenumărate ori reprezentanții primăriei  i-au îndemnat să meargă fără rețineri. Nu îngrădește nimeni accesul la baia publică în afara  cutumelor specifice tradiției și mentalitătii lor: „Nu, nu pot merge pentru că sunt femeie tânără  sau pentru că baia este așezată în vecinătatea casei bulibașei –om în vârstă și este rușinos”   – LAJEAU .

Este adevărat că soția bulibașului a plusat foarte mult pe această prejudecată , dar și în urma distrugerii clanțelor, a vaselor de WC, a pereților, a defectării mașinilor de spălat.  Distrugeri pe care primăria le-a tot reparat.

Vom  discuta oricum, din nou, cu bulibașul, care are și responsabilitatea păstrării în stare bună a construcției și dotărilor.

Ajutorul social:

Toți cei pe care i-am văzut în reportajul dumneavoastră sunt beneficiari de ajutor social acordat conform legii 416/2001. Avem însă persoane de etnie romă care nu pot beneficia de acest ajutor din cauza debitelor de la bugetul local, cu toate că pentru fiecare dintre debitori instituția noastră a făcut demersurile necesare în instanță, pentru  echivalarea acestor amenzi ( cele mai multe dintre ele fiind date pentru cerșetorie, lipsa numărului de căruță, lipsa microcip-ului și pasaportului cabalin), doar că aceștia refuză să presteze aceste ore de muncă în folosul comunității pentru a se achita de  respectivele debite”, a conchis Maria Petrariu, primarul comunei Vânători Neamț.

Andreea Trăsnea

Operator imagine/ Editor montaj: Dacian Aniței

4 Comentarii
  1. Ionel spune

    Auzisem ca a fost un incident grav in fata la termopane/stihl in targ, tot cu tigani.. stie cineva ceva?

    1. Andreea Trăsnea spune

      Mâine aflăm toate detaliile și vă informăm.

  2. AR spune

    ……..pai eu zic sa le reparam cu bani de la buget toate casele si acareturile de 3 ori pe an,apoi sa le dam salariu ca s a stea degeaba,sa le facem curatenie si sa le spalam hainele la noi acasa,sa ne cerem scuze cand ne injura pe strada ,SA NU ZICEM NIMIC CAND NE FURA CASELE SI SPERIE COPII,sa le dam nevestele noastre sa le faca menaju,sa le plantam flori in fata caselor,sa-i spalam pe dinti si pe picioare,sa le facem piata si sa le spunem poveti ca sa-i adormim leganati pe picioare in fiecare zi la amiaza.CE ZICETI….ASA E CA SUNT DISCRIMINATI??DAR DE MUNCA CE PARERE AU,….ii intreaba cineva de asta??????????????????

  3. Ariana spune

    Domnul din reporaj mult stimabil cunoscător de limba romană si cu „școala vieții ” a fugărit un om pe bulevard fluturând o scândura de la căruța ca asa e obiceiul la ei in etnie. Dacă tot ne europenizat si ne integram de ce sa nu învățam si din obiceiurile lor?
    Alergatul cu parul sau scândura deasupra capului! O fi vechi obiceiul???

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate