Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de confidentialitate si protectia datelor. Click aici pentru detalii.
Search
luni 21 ianuarie 2019
  • :
  • :

S-a confirmat: Bebeluș din Vînători- Neamț, decedat din cauza RUJEOLEI

Decesul bebelușului din zona Târgu Neamț a fost cauzat de rujeolă.

Confirmarea vine de la DSP Neamț:

Vă informăm că la copilul L.A. în vârstă de 10 luni, care a fost transferat de la Spitalul Orășenesc Sf. Dimitrie Tg. Neamț la Spitalul de Boli Infecțioase Iași cu diagnosticul insuficiență respiratorie acută, suspiciune rujeolă, pneumopatie acută, anemie carentială, leucopenie intrainfecțioasă și care a decedat în dimineața zilei de 8.04.2018 la ora 6.00, s-a confirmat diagnosticul de rujeolă din proba necroptică.

Din ancheta epidemiologică s-a constatat că acest copil era nevaccinat ROR, deoarece în luna februarie 2018 când a fost catagrafiat pentru această vaccinare, părinții nu au răspuns solicitării medicului de familie.

Bebelușul care a decedat din cauza rujeolei provenea dintr-o familie domiciliată în comuna Vînători- Neamț.

Deoarece rujeola, oreionul și rubeola sunt boli deosebit de contagioase care pot determina complicații severe precum bronhopneumonie, meningită, encefalită, pancreatită, pierderea sarcinii, iar în unele cazuri chiar decesul, reamintim părinților să se implice în profilaxia acestor boli prin prezentarea la vaccinare conform programării și solicitarea de informații privind vaccinarea doar de la persoanele avizate (medic de familie, personal DSP), se arată în comunicatul de presă emis de DSP Neamț.

Ministerul Sănătăţii, împreună cu experţii Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, ai Institutului Național de Sănătate Publică, ai Societăţii Naționale de Medicina Familiei și ai UNICEF, au elaborat un plan de măsuri privind limitarea extinderii epidemiei de rujeolă începând cu luna decembrie 2016, și anume:

  1. Copiii cu vârsta de 9-11 luni vor primi o doză de vaccin ROR (rujeolă-oreion-rubeolă) suplimentară, urmând ca la împlinirea vârstei de 12 luni să fie vaccinați cu încă o doză de ROR, conform calendarului din programul national
  2. Copiii restanțieri, din grupa de vârstă 1-4 ani cu 0 doze de vaccin ROR în antecedente, vor primi o doza de vaccin ROR.
  3. Copiii restantieri din grupa de vârstă 5-9 ani, cu 0 doze de vaccin ROR în antecedente, vor primi 2 doze de vaccin ROR, cu păstrarea unui interval minim de 28 de zile între acestea, iar cei cu o doză de vaccin în antecedente, vor primi cea de a doua doză

Vaccinul ROR este deosebit de imunogen, determinând apariția de anticorpi specifici împotriva celor trei boli, care asigură protectia persoanelor vaccinate.

Vaccinul ROR este un vaccine sigur și eficace. În județul Neamț în anul 2017 s-au administrat 13391 doze ROR, înregistrându-se o singură reacție adversă ușoară (eruptie urticariană care a cedat în 24 de ore).

Deși este un subiect controversat în spațiul public, vaccinarea este singura metodă specifică de prevenire a rujeolei.

 

ziar piatra neamtLasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *