Sfântul Gheorghe, model de curaj în lupta cu diavolul

0

Rugându-se cu bucurie şi-a plecat capul sub sabie. Şi a fost tăiat în ziua de douăzeci şi trei a lunii Aprilie, săvârşindu-şi bine mărturisirea, împlinindu-şi alergarea şi păzind credinţa fără de prihană, pentru care a şi luat cununa dreptăţii cea pregătită lui.

Astăzi, 23 aprilie, îl prăznuim pe Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, purtătorul de biruinţă, dintre cei mai iubiţi sfinţi din calendarul ortodox, apărător al creștinismului, patron spiritual al Angliei și al Armatei Române.sf gheorghe

Sfântul Gheorghe s-a născut în Capadocia, din părinti creștini. A urmat cariera militară, la fel ca și tatăl său, si a ajuns comandant în armata împăratului Dioclețian. În anul 303, împăratul păgân a dat un decret prin care toți creștinii erau obligati să se lepede de credința în Hristos și să se închine zeilor. Sfântul Gheorghe nu și-a abandonat credința, fapt pentru care a fost întemnițat.

Chinurile groaznice la care a fost supus (loviri cu sulița, tras pe roată, îngropat în var, lespezi de piatră puse pe piept, alergat cu încălțăminte ce avea cuiele scoase către talpă etc) nu l-au făcut să renunțe la credința sa. În ciuda torturii, Dumnezeu l-a păstrat integru spre uimirea celor care îl chinuiau. Sfântul Gheorghe a înviat un mort, în timpul întemnițării sale, fapt ce a întors-o la credință pe împărăteasa Alexandra. A murit ca un martir, împăratul poruncind să i se taie capul, în ziua de 23 aprilie.

Viata desăvârșită a Sfântului Gheorghe, durerile prin care a trecut l-au transformat, peste secole, în unul dintre cei mai populari sfinti, servind drept model duhovnicesc pentru mulți creștini, fiind venerat ca un mare martir întru Hristos. De asemenea, Sfântul Gheorghe se numără în cercul select al puținelor personaje creștine adorate chiar și de o parte a musulmanilor, sub numele de Haderiliaz. Este respectat deopotrivă în cultele cultele romano-catolic, anglican, lutheran, armean și copt.

61660403În iconografia creștină, Sfântul Gheorghe apare călare pe un cal, străpungând cu suliţa un balaur. Ipostaza ilustrează o legendă potrivit căreia Sfântul Gheorghe a salvat cetatea Silena din provincia Libiei, terorizată de un balaur.

În cele mai multe icoane, Sfântul Gheorghe este reprezentat într-o mantie roşie, culoare tradiţională pentru un martir, dar şi ca războinic pedestru sau ca un conducător militar ţinând o cruce în mâna dreaptă şi o sabie în mâna stângă.

Sfântul Mare Mucenic Gheorghe rămâne un model de curaj în lupta cu diavolul, imaginea sa fiind mereu asociată cu vitejia nemărginită și credința în biserica creștină, până la sacrificiul suprem.

La Târgu Neamț, poartă hramul Sf. Gheorghe biserica unde slujește pr. paroh Constantin Munteanu și cea din cartierul Blebea, dar și micuța capelă din incinta Detașamentului de Pompieri.

La mulți ani tuturor celor care își serbează onomastica!

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate