Toamna se numără borcanele de zacuscă

0

Toamna nu se numără numai bobocii, ci și borcanele de zacuscă și alte bunătăți puse pentru iarnă. În această perioadă, ghebele sunt la mare căutare printre gospodine.  Piața agroalimentară abundă în oferte generoase.

Un kilogram de ghebe se vinde cu 8 lei. Bureții sunt culeși din pădure de fag sau de brad. Potrivit comercianților, pădurea este cea care le oferă sursa de venit pentru traiul de zi cu zi: „Le culegem de la Oglinzi. Stăm în pădure de dimineață până pe la 2.00 după amiaza, ca să umplem o sacoșă de ghebe. Merge vânzarea, pentru strictul necesar în casă”, spune una dintre vânzătoare.

Fiecare gospodină are secretul ei privind prepararea rețetei de zacuscă. De obicei, se folosesc la 5 kilograme de ghebe 2,5 kg de ardei și gogoșari, 2 kg de ceapă și un kilogram de morcov.

Numai ingredientele constă în jur de 100 lei. Scapă mai ieftin cei care au legumele din propria grădină. Norocoase se declară și gospodinele care au ghebele sunt culese din pădure de copii sau nepoți: „Nepoții au fost în pădure la bureți. I-au adus acasă, eu i-am curățat frumos, i-am spălat in mai multe ape și… i-am făcut zacuscă!”, spune doamna Aneta (81 ani) –gospodina care ne-a dezvăluit secretele ei culinare.

Ceapa se taie și se călește în ulei, într-o cratiță cât mai încăpătoare. Se adaugă pe rând morcovul ras, ghebele fierte și tocate, ardeii copți și tocați, pasta de tomate. Condimentele se pun după gust. Zacusca este gata atunci când uleiul se ridică deasupra.

Rezultatul este delicios. Bineînțeles, cine nu se pricepe în bucătărie și nu are o bunică plină de secrete culinare, poate cumpăra zacuscă din magazine. Scumpă sau nu, preparată sau cumpărată, pe timp de iarnă zacusca de ghebe își găsește mereu un loc de cinste pe mesele târgnemțenilor.

Andreea Trăsnea

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate