Un nou război în Primăria Țibucani

0

       Primăria Țibucani din județul Neamț este zguduită de ani buni de războaiele dintre primarul Ioan Sârbu, secretarul comunei Coca Ambroză și consilierii locali. Ultimul scandal apărut în instituția publică a comunei, de această dată este între functionari  și contabila primăriei Țibucani.

      În luna martie a anului curent, Camera de Conturi Neamț a efectuat un control în Primăria Țibucani, în urma căruia s-a descoperit că 4 funcționari publici și un funcționar contractual sunt buni de plată. Persoanele în cauză trebuie să restituie sume diferite din cauza sporului de dispozitiv încasat ilegal din 2009 până în 2014. Secretarul comunei, Coca Ambrosă are de restituit statului peste 8.000 de lei, inspectorii de la taxe și impozite au de achitat sume în valoare de peste 5.000 de lei, respectiv 3.000 de lei. Unii datorează și mai mult, în funcție de salariile pe care le au. Inițial Camera  de Conturi Neamț a dispus tăierea salariilor cu 30%, însă după niște discuții care au avut loc între angajați și primar, s-a dispus reținerea unei optimi din bani lunar. Problema și nemulțumirea funcționarilor din cadrul Primăriei Țibucani vine însă de la faptul că angajații nu au beneficiat de reîncadrarea salarială din 2010, care le-ar fi adus bani în plus la venit. Așadar, funcționarii reclamă și acuză contabila de neprofesionalism pentru situația în care au ajuns. Cu alte cuvinte, oamenii pe o parte trebuie să restituie sume consistente de bani obținuți din sporul ilegal încasat, dar pe de altă parte aceștia trebuie să primească diferențele salariale de care au fost privați până în prezent din cauza neîncadrării în muncă la plata dreturilor salariale.

      Secretarul comunei, Coca Ambrosă declară: Deși este dată în execuție dispoziția, refuză să le calculeze colegilor mei diferențele din urmă și aplică cu precădere doar dispoziția de reținere. Colegii mei au solicitat o compensare. Să li se calculeze suma pe care o au de primit ca urmare a dispoziției de reîncadrare pentru ca suma aceea să o lase în contul sporului dispozitiv pentru că au încasat necuvenit. Dacă acest lucru nu se întâmplă, noi suntem dispuși să facem plângere penală”. Explicația pentru modul în care contabila instituției procedează în felul acesta este dată tot de Coca Ambrosă: Motivează că este rămasă singură și că ea nu mai poate. Pai, daca nu mai poate, vă spun eu ce trebuie să facă. Femeia asta trebuia să plece în pensie din anul 2008. În decembrie 2014 împlinește vârsta de 65 de ani. Să lase motivul că nu are cine să vină să lucreze aici. Gârlă sunt! Sunt oameni mult mai bine pregătiți. În afara faptului că nu stie să deschidă și să închidă un calculator, noi nu vedem ce reținere avem, pentru că se întocmesc niște state de plată pline de ștersături„. 

          Maria Acosmulesei, inspector la impozite și taxe locale, are aceeași nemulțumire legată de drepturile salariale: Exact și nemulțumire față de contabilul unității, care ar fi trebuit să iasă la pensie cu 5 ani în urmă și își bate joc de noi. Deci, în urma controlului de la Camera de Conturi Neamț s-a descoperit că noi am încasat un spor de dispozitiv de 95% ilegal. Noi acest spor l-am încasat în urma unei hotărâri judecătorești, dar acest drept se acorda până la aplicarea noii legi a salarizării. Dar noi nu am beneficiat de această reîncadrare. Eu pot să fac o mențiune în plus față de colegii mei că am fost ținută sub salariul minim pe economie. Am avut salar de încadrare de 636 de lei, în timp ce contabilul unității, doamna Găucă a mărit salariul altor colegi fără dispoziție, fără act administrativ, mie însă nu. Nici măcar la salariul minim pe economie. Nu mai spun de încadrările pe legea 284. Luna trecută ne-a chemat doamna contabil și a vrut să ne oprească 30% maxim din bani. Eu am ridicat problema și-am spus că nu se poate, când o să ne recuperăm și noi drepturile salariale, atunci începeți să ne opriți și nouă. Doamna contabil ne oprește și din luna din urmă, în schimb nu vrea să pună în executare dispoziția cu drepturile salariale. Doamna are funcție de execuție, poate nu știe, cu toate că ea conduce tot pe aici. Nu respectă legea, nu o pune în executare și nu explică de ce. Pur și simplu nu vrea. Camera de conturi a găsit că a  încasat indemnizații de la alegeri fără cadrul legal. Și-a plătit serviciile dumneaei din birou cu banii instituției fără cadru legal. Am vorbit și cu colegii mei și îi facem plângere la Parchet pentru că nu respectă niște acte administrative și nu respectă legea, efectiv  

      Acosmulesei: „Salariile nu sunt aduse la zi. Sunt niște dispoziții semnate și eliberate de către domnul primar, dar nu se pun în aplicare. Doamna contabil motivează că nu are cine să calculeze, că nu sunt socotitori. Dumneaei nu ar fi trebuit să ne mai acorde acel spor. Ar fi trebuit să citească hotărârea judecătorească, să meargă la domnul primar ca să beneficiem de încadrarea respectivă și să nu ni se mai dea acest spor de 25%. Știu că deranjăm, dar nu se mai poate”.

         Titi Vârlan, consilier principal pe fond funciar, declară: De vreun an ar trebui să fiu superior, de 1 an nu s-a mai organizat concursul, nu numai pentru mine, ci și pentru încă vreo 4 colegi. După părerea mea, de la Contabilitate apare problema. Doamna Găucă spune că este singură și nu poate să ne acorde și drepturile noastre, dar poate să facă reținerile impuse de Camera de Conturi și nu se plânge că este singură.  Și domnul primar are parte lui de vină, pentru că ar trebui să intervină atunci când birourile nu se înțeleg între ele„.

      Consilierul local Petru Butnariu, adaugă: Vizavi de problemele din Primăria noastră, consider că salariații au perfectă dreptate. Ceea ce se întâmplă la noi este un lucru foarte grav, pentru că așa cum avem bani pentru tot felul de prostii, proiecte, studii de fezbilitate  care sunt cu duimul în aceste 3 mandate ale domnului primar, studii de fezabilitate care nu au fost duse la îndeplinire și pe care s-au cheltuit sume imense. Permanent se merge pe principiul „dezbină și vei conduce”. S-a format aici un fel de club al pensionarilor: domnul primar pensionar, domnul viceprimar pensionar și doamna Găucă pensionară, care trebuia să plece la pensie de 5 ani și jumătate. Banii care se cheltuie pe tot felul de proiecte care sunt inutile, până la urmă sunt din banii acestei comune. Am cerut în repetate rânduri accesul la diferite informații, niciodată nu primim„. Cele spuse de consilierul Butnariu, au fost confirmate și demonstrate de consilierul local Valentin Manole, care a făcut publice toate cererile înregistrate și depuse la primar pentru accesul la informații.

        În apărarea sa, contabila Primăriei Țibucani, declară următoarele: Este vorba de o reîncadrare a personalului, care s-a făcut din 2011, sume care sunt condiționate de acordarea acestor drepturi. Aceste drepturi au fost calculate în luna iulie, eu aici funcționez singură. Încadrările salariale le face secretarul instituției, nu fac eu încadrările. Pentru situația în care se află angajații instituției de a returna statului banii încasați ilegal din acel spor, contabila se scuză: Așa a fost statul de funcții la acea dată, așa a fost întocmit, așa au fost condițiile atunci„. Întrebată de ce mai ocupă încă postul de contabil al primăriei, când încă de acum 5 ani ar fi trebuit să elibereze locul de muncă, acesta declară: Legea mă apără, iar la volumul de muncă nu vine nimeni să lucreze.  Contabila este convinsă că la mijloc sunt niște răzbunări care nu se justifică sau niște orgolii.

        Cu o atitudine ostilă și zeflemitoare, primarul Ioan Sârbu s-a arătat deranjat de prezența presei în instituția pe care o conduce, iar după o muncă de lămurire, a oferit întrebărilor adresate niște răspunsuri seci și insuficiente. Întrebat de ce a pus la dipoziția firmei Prospecțiuni o clădire care aparține Consiliului Local, fără aprobarea consilierilor într-o ședință așa cum ar fi fost firesc, primarul a răspuns: Da, mi se pare normal. Nu era nevoie de o aprobare când oamenii stau 10 zile și aveau nevoie de un birou. Sunt reprezentantul Consiliului Local. Dacă o făceam contra cost sau cu alte avantaje, aș zice. Vizibil iritat de problemele care au ajuns să fie făcute publice, primarul a dorit să treacă rapid la următoarea întrebare referitoare la drepturile salariale neacordate funcționarilor publici din primărie și situația de a restitui bani pentru sporul încasat ilegal: Nu este o ilegalitate. Greșeala ei, este că nu s-a uitat când a expirat termenul de acordare„. Restul explicațiilor sunt aproape imposibil de reprodus, așa că materialul video vine în completare.

Viorela Gherasim

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate