Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de confidentialitate si protectia datelor. Click aici pentru detalii.
Search
luni 21 ianuarie 2019
  • :
  • :

Zimbrul „paşte fericit” în curțile și grădinile localnicilor satului Văratec

De luni bune localnicii se confruntă cu un zimbru care își face apariția ziua și noaptea în gospodăriile din Văratec – Agapia. Detalii AICI (click) și AICI (click).

Potrivit lui Răzvan Deju de la Administrația Parcului Natural Vânători-Neamț, zimbrul nu prezintă nici un pericol pentru populație.

Animalul nu este microcipat și nu poate fi relocat deoarece anestezierea este aproape imposibilă, mai spunea acesta în martie a.c. Exemplarul în cauză are circa 800 kilograme și sunt necesare 2 doze de anestezic. După prima doză, zimbrul se poate speria și fugi în pădure, unde există riscul să nu mai poată fi găsit pentru a doua doză de anestezic.

Reprezentantul Parcului a mai precizat că, în ciuda faptului că în pădure a fost lăsată hrană pentru zimbri (nutreț și mere), unul dintre legendarele mamifere vine și în sat să caute hrană. Specialiștii susțin că animalul ar trebui să se retragă definitiv în pădure o dată cu înmugurirea salciei (n.r finele lunii martie, de obicei). 

Cu toate acestea, localnicii spun altceva. Chiar în Săptămâna Patimilor, deci la ceva timp după termenul estimat de specialiști, zimbrul nu s-a retras în pădure ci, dimpotrivă, mergea la pas împreună cu oamenii ce ieșeau de la Slujba Deniilor, și fiind întuneric afara putea ataca oricând oamenii care mergeau pe strada.

Mulți săteni cred în continuare că tranchilizarea și mutarea zimbrului în țarc este singura soluție ca localnicilor sa nu le mai fie frică să iasă din casă. Deși s-au făcut nenumărate apeluri la 112 și la Jandarmerie, nimeni nu ia măsuri în această privință, mai spun sătenii.

Până acum s-a făcut același lucru la fiecare sesizare: se alungă zimbrul până în marginea pădurii, dar după puțin timp se întoarce în sat. Locuitorii din zonă afirmă că: „Ne facem griji că trebuie să scoatem vacile pe pășuni pentru ca oricând poate veni zimbrul ce prezintă un adevărat pericol pentru ele”.
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *