Zona Parc Cetate, subiectul care unește Primăria cu oamenii de afaceri din Târgu Neamț

7

Miercuri, 14 septembrie, în jur de 20 de oameni de afaceri din Târgu Neamț au dat curs invitației Primăriei orașului de a participa la consultarea publică cu privire la dezvoltarea zonei Parc Cetate.

De o mare importanță pentru viitorul locuitorilor de sub Cetate, această întâlnire este strâns legată de proiectul Construire infrastructură agreement în zona parc Cetate, la care administrația publică locală urmează să-l depună spre finanțare europeană (POR 2014- 2020, prin Axa Prioritară 7- Diversificarea economiilor locale prin dezvoltarea durabilă a turismului, prioritatea de investiții 7.1). Valoarea totală a proiectului este de aproximativ 3,1 milioane euro, din care 98% finanțare europeană și 2% contribuția Primăriei.

Structura de agrement realizată ar influența în mod favorabil mediul de afaceri. Cum linia de finanțare nu acceptă ca Primăria să realizeze  activități generatoare de venit (ștrand, piscină, patinoar, restaurant etc), se caută oameni de afaceri din localitate dispuși să investească în zona de interes și să desfășoare activități de comerț și agrement.

La discuții au participat primarul Daniel Harpa, Vlad Angheluță- noul administrator public al județului Neamț, Geanina Fedeleș- administrator public al orașului și membri ai echipei de consultanță și proiectare.

14359708_1173491906022172_2032958208_o

Scopul este revitalizarea zonei parc Cetate prin crearea unei structuri de agrement. Îndeplinirea acestui scop se va realiza prin construirea  unui amfiteatru destinat activităților culturale, sociale, școlare ș.a. Toate spațiile verzi vor fi regândite, reproiectate și mobilate cu mobilier urban. Se vor crea trotuare, alei, piste de bicicletă, zone pentru activități sportive și zone pentru promenaj. În cazul acestui proiect vor fi create zone care urmează să fie concesionate către persoanele interesate să investească, agenți economici privați ce vor desfășura activități care să pună în valoare infrastructura creată de primărie.  Se dorește să se concesioneze suprafețe pentru a crea strand, piscină, zona de șezlonguri, patinoar. De asemenea, se vor crea spații comerciale pentru cei interesați să comercializeze produse din zonă,  a explicat unul dintre membrii echipei de consultanță și proiectare.14322365_836508663153155_3514568405795461456_n

Potrivit legii, în parc se poate construi doar pe o suprafață de maxim 10% din teren, pentru a nu distruge spațiile verzi. În parcul Cetate trebuie făcut ceva! Am dori să diminuăm activitatea comercială acolo: să mutăm evenimentele în amfiteatru, care va avea o zonă cu clădiri concesionate privaților,  iar în parc să rămână spații verzi, ștrandul și piscina, pe care le vom concesiona după licitație. Întrebarea mea este: există interes din partea mediului de afaceri pentru a investi în zonă?!, a spus primarul Daniel Harpa.

Pentru că nu știau prea multe detalii și nu poți băga bani cu lopata dacă nu esti convins că poți să-i scoți înmulțiți, în loc de un răspuns clar antreprenorii au venit cu întrebări și propuneri. Așa au aflat că se pot construi clădiri în parc prin proiectul în cauză, iar mai apoi investitorul trebuie să închirieze sau să utilize clădirea în scopul comercial stabilit.

img_3481Unii dintre ei au sugerat mutarea zonei de ștrand și piscină din parc în spatele stadionului, aproape de zona comercială ce urmează să fie situată pe fostul teren de handbal și de amfiteatrul ce urmează a fi construit pe terenul 2, convinși că ștrandul va fi punctul de referință pentru târgnemțeni. Teatrul de vară are o activitate ocazională, oamenii vin doar când sunt evenimente. Dacă investim acolo, activitatea noastră trebuie să funcționeze zi de zi, a spus unul dintre antreprenori.

S-au dat asigurări că cele două zone- parc și amfiteatru- vor fi strâns legate rutier și funcțional, după implementarea proiectului  tot spatiul de la poalele Cetății urmând să aibă un aspect  unitar, total diferit din punct de vedere urbanistic și atractiv pentru locuitori și pentru turiști.

img_3482Oamenii de afaceri prezenți au venit și cu alte întrebări sau propuneri, cum ar fi construirea unui parc de aventuri (investiție conexă din zona privată, nu poate fi realizată în cadrul proiectului), realizarea unei zone pentru rulote cu alimentație publică în parc (s-ar putea face prin proiect, apoi terenul să fie închiriat agenților economici) sau zonă de distracții pentru copii în apropiere de zona food, pentru atragerea clienților.

Sugestiile au fost notate și vor fi luate în considerare la proiectare. Săptămâna viitoare va avea  loc o a doua întâlnire informală între administrația publică locală și oamenii de afaceri interesați să investească pentru dezvoltarea zonei Cetate. Vă vom prezenta  proiectarea 3 D, cu cele două zone (parc și amfiteatru), pentru a vedea concret cum ar urma să arate din punct de vedere al caracteristicilor tehnice, a spus unul dintre membrii echipei de consultanță și proiectare.

Implementarea acestui proiect și găsirea oamenilor de afaceri dispuși să investească în zonă reprezintă pentru Primăria Târgu Neamț cea mai viabilă soluție pentru revitalizarea zonei Cetate. Dacă totul decurge așa cum și-a propus administrația publică locală, ar urma o creștere economică la nivel local, o creare de oportunități pentru noi locuri de muncă și noi surse de venit pentru populația din zonă și pentru Primărie (din taxe și impozite).

Am fost și suntem interesați să vedem care sunt părerile și doleanțele oamenilor de afaceri și ce și-ar dori târgnemțenii să apară în această zonă a parcului Cetate. Cu cât un proiect este transparent și ia în considerare toate părerile din zonă, cu atât acel proiect va fi mai ușor de realizat și va satisface cât mai multe interese. Acesta este și scopul primei noastre întâlniri, a spus primarul Daniel Harpa.

Andreea Trăsnea

7 Comentarii
  1. uncetatean spune

    In sfarsit ! Bravo ! Cu astfel de initiative putem ridica statutul acestui oras.

  2. AR spune

    Pai 2% din 3,1 milioane de euro cat costa proiectu ar fi cam 62000 euro.Cam cat ar costa 2 apartamente modeste in Targu Neamt.ASTA E CIUBUCU POLITICIENILOR DE LA O FACTURA UMFLATA! CEI CARE FAC AFACERI CU PRIMARIA LA 7 PRETURI AR TREBUI SA CONTRIBUIE CU ACEASTA DIFERENTA.PROBLEMA ESTE ALTA DE FAPT..CA NU -I PREA DUCE MINTEA SA CONDUCA ACEST PROIECT CORECT SI COERENT PANA LA CAPAT SI CA TRECE MANDATU FARA SA-SI FI SCOS CAT AU CHELTUIT CU POLITICA IN ANII DIN URMA!BANII ASTIA I-A FACUT DRON IN PRIMUL MANDAT DIN LUCRARI DE LEMNARIE FACUTE PRIMARIEI.DE CE NU SCOATE BANU SA-L PUNA LA BATAIE SI S A SE FACA ACTIONAR LA ULTRARENTABILUL STRAND PE CARE-L TOT VISEAZA CONDUCEREA ORASULUI????

  3. Iulian spune

    Orice ar fi sa nu se taie copacii, sa se faca amenajarea fara taierea lor. Si neaparat piscina sa fie acoperita sau sa poata fi inchisa pe timpul rece. Restul….gen fast food, sezlong-uri, etc ,vor veni de la sine. Desigur si un kamping modern pentru turismul cu rulote ar merge, dar in spatele stadionului (zona teren handbal). Dar acolo trebuie sa fie verdeata , nu betoane.

  4. uncetatean spune

    Parteneriatul e bine de facut cu oamenii de afaceri pentru ca proiectul in sine va insemna o intretinere financiara si cu personal . Ceea ce primaria nu va putea face . Iar ca sa faca primaria tot si dupa sa dea in chirie sau concesiune anumite spatii , iar nu e bine , pentru ca vor exista cheltuieli neprevazute pe timpul construirii , iar acestea vor conduce la amanarea pe perioada nederminata a lucrarilor , pentru ca exista posibilitatea ca primaria sa aibe alte prioritati de cheltuire a banului public.
    Incheiend un acord cu actionari-oameni de afacei , din start ai o asigurare ca poti duce ceva la bun sfarsit. Plus ca fiine direct implicati apare si responsabilizarea pentru banul investit dar si pentru calitatea serviciului sau a obiectivului urmarit.
    Lasand doar primaria , o vor lalai si o vor ameti pana la sfantul asteapta.
    Primaia trebuie doar sa faca acte strong precum ca investitorii nu vor instraina terenul pe care se va construi aceasta afacere , si sa nu schimbe domeniul de afacere fara acordul primariei. Simplu. Practic primaria impusca doi iepuri dintr.o lovitura : da o folosinta unor locuri aflate in paragina , aducand un plus de imagine , si scoate profit fara sa fie implicata direct cu mijloace fixe-mobile sau personal.
    Iar proiectul ar fi bine sa pastreze tematica zonei de cultural-istoric specific zonei noastre pentru a creste interesul turistilor dar si pentru a primi mai rapid acceptul extern de finantare.
    Daca aceasta investie nu se va lega de traditiile si de izul cultural-istoric , interesul va fi unul pur local , ce nu va genera profit in buzunarele investitorilor. Trebuie sa se gandeasca ca aceasta invesitie trebuie sa starneasca interes din partea celor care ne viziteaza. Si sa nu se gandeasca doar la a oferi o masa si un paharel pe un sezlong . Nu. E nevoiie de activitati care sa conduca mai apoi catre masuta si pahar.
    Avantajul e intradevar ca intrand in actionariat cu primaria vor putea accesa aceste fonduri externe , aproximativ nerambursabile , ceea ce constituie o mare atractie din partea oricarui investitor. Dar trebuie gandit ca acea investitie sa ne fie si noua targovetilor de bun augur , sa ne aduca un loc unde sa ne petrecem o parte din impul liber , si evident sa creasca numarul de turisti, pentru ca indirect vor genera profit si altor targoveti.
    Doamne ajuta !

    1. uncetatean spune

      Iar tehnic vorbind -impunerea cu acei 10% spatiu maxim construibil , e posibil sa incurce toate socotelile. Aparand nevoia de extindere pentru acest proiect , intr.o zona alaturata parcului , adica a stadionului. De aici si cerintele unora de a lega terenul 3 si fostul teren de handbal . Mai greu , dar nu imposibil.

    2. AR spune

      CUCU CUCU …ADICA CAND VA CANTA CUCU TOAMNA SI ALBINA VA FACE MIERE IARNA!! NU SUNT OAMENI DE AFACERI SA FACA ASA CEVA…..TOTI, ORI UMBLA DUPA FURAT,ORI NU-I DUCE MINTEA! CE OAMENI DE AFACERI AVEM IN TARGU NEAMT??? CLIENTI….NU OAMENI DE AFACERI! NU AVEM DECAT MAXIM 5 OAMENI DE AFACERI GEN BATFOI .CEILALTI..SUNT FOSTII BISNITARI DE DUPA 89 CU BLUGI ADUSI DE LA TURCI … SI ACUM LA FEL AU RAMAS!Mai sunt printre ei si HOTI…HOTI IN SENSUL ADEVARAT CARE AU FACUT PRAF INDUSTRAI LOCALA SI ACUM SE ASCUND PRIN PARTIDE IN POLITICA LOCALA.

  5. Valentin spune

    Din pacate ideea asta cu parcul de sub cetate e scoasa doar in preajma alegerilor, pina acum de zeci de ani nu s-a facut nimic concret. Presimt asa ca e iarasi o alta goanga. Dar sa nu cobesc si sa fie bine 🙂 Legat de proiect parerea mea e urmatoarea: obligatoriu piscina sa fie acoperita pentru a putea fi folosita tot anul si a genera trafic in zona. Nu stiu exact suprafata parcului dar cei 10% ce pot fi construiti sunt foarte putin raportat la ce se doreste, mai ales ca in parc e deja construita o casa (cum a aparut acolo banuiesc ca nu stie nimeni si ca toata treaba e foarte legala nu ?:)) ) si o sala de sport. Un alt lucru care-l observ, din poze cel putin, nu prea exista „oameni de afaceri” cu tot sunt numiti. Multi de la primarie, sau de la firmele conexe primariei. In rest doar domnii de la Sofiaman, Aristrocatis si inca 2-3 …cam slabut pentru o investitie majora si de calitate. Am sa inchei insa optimist urandu-le mult succes si mai ales sa se tina de cuvant macar de data asta domnul primar.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate