22 aprilie- Ziua Internaţională a Planetei Pământ

0

Pe 22 aprilie se sărbătorește Ziua Planetei Pământ- ziua când s-a născut mișcarea pentru protejarea mediului înconjurător.

Pentru prima dată, Ziua Pământului a fost inaugurată în 1970, în SUA. Senatorul Gaylord Nelson a propus primul protest ecologist mondial, “menit să scuture stabilimentele politice și să forțeze intrarea problematicii mediului în atenția preocupărilor statele”. La acea dată, nenumărate dispozitive industriale eliberau substanțe nocive în atmosferă, fără teama unor consecințe de ordin etic sau legal, iar poluarea aerului era acceptată la scară larga drept un “miros” al prosperității, potrivit descopera.ro.

După 2 decenii, în anul 1990, peste 200 milioane de oameni din 141 de țări au transformat Ziua Pământului într-o manifestare de amploare în istoria omenirii, prin alăturarea lor în dorința de a milita pentru un viitor mai bun al planetei noastre.

În anul 2009, Organizația Națiunilor Unite a declarat data de 22 aprilie ca sărbătoare oficială a planetei Pământ, prin Rezoluția 63/278, pentru a ne reaminti fiecăruia că Pământul și ecosistemele sale ne oferă condițiile pentru întreținerea vieții.

Tema Zilei Pământului 2019 este „Protejaţi-ne speciile” („Protect Our Species”), în încercarea de a atrage atenţia asupra animalelor aflate pe cale de dispariţie.

Organizatorii acţiunii globale spun că 40% dintre cele 11.000 de specii de păsări din lume înregistrează scăderi ale populaţiei, iar 75% din recifele de corali sunt în pericol.

În 2020, manifestările prilejuite de Ziua Pământului vor fi orientate spre nevoile globale de acţiuni climatice transformatoare. Asta, pe fondul schimbărilor care sunt cerute de diverse națiuni pentru a opri poluarea în exces și pentru a încerca să fie încetită schimbarea climatică.

Dacă vă întrebați despre cum puteți contribui la protejarea mediului înconjurător, RomâniaSalbatică.RO vă sugerează câteva idei:

  • în primul rând, fiți voi înșivă niște persoane model pentru cei din jur, nu aruncați deșeuri, nu faceți focuri în păduri (oricând pot scăpa de sub supraveghere), nu rupeți florile (mai ales cele protejate prin lege), nu tăiați copacii și nu deranjați animalele sălbatice;
  • dacă aveți șansa, fiți susținători activi ale acțiunile de împădurire și de ecologizare;
  • implicați-vă activ atunci când ONG-urile care luptă pentru păstrarea mediului înconjurător, au nevoie de ajutor;
  • semnalați orice probleme legate de mediu atunci când le întâmpinați și nu plecați cu ideea că oricum nu le va rezolva nimeni;
  • încercați, pe cât putință, să fiți un exemplu pentru persoanele din jurul vostru și să aveți un comportament adecvat când ieșiți în natură.



Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate