24 februarie: Dragobetele – ziua iubirii la români

0

Astăzi, 24 februarie e timpul să ne amintim să iubim în stilul dulce românesc. Este ziua lui Dragobete, un personaj străvechi, numit și „Cap de primăvară”, „Năvalnicul” sau „Logodnicul Păsărilor”, nimeni altul decât fiul babei Dochia, un flăcău extrem de chipeș și iubăreț, care seducea femeile ce îi ieșeau în cale.dragobete

Cu origini străvechi, din timpul dacilor, Dragobete a rămas în mitologie ca fiind simbolul suprem al dragostei autohtone., iar sărbătoarea dedicată lui are o bogată simbolistică.

Dragobetele îngemănează în esenţa sa atât începutul, cât şi sfârşitul (începutul unui nou anotimp şi al reînsufleţirii naturii, sfârşitul desfătărilor lumeşti, căci începe Postul Sfânt al Paştelui).

Fetele și băieții se întâlnesc pentru ca iubirea lor să țină tot anul, precum a păsărilor ce se „logodesc” în acestă zi. În trecut, dacă timpul era favorabil, îmbrăcaţi de sărbătoare, fetele şi flăcăii se întâlneau în faţa bisericii şi plecau să caute prin păduri şi lunci flori de primăvară.  La ceasul prânzului, fetele porneau în fugă către sat, iar băieţii le fugăreau, încercând să le prindă şi să le dea un sărutat. Dacă băiatul îi era drag fetei, aceasta se lăsa prinsă, ulterior având loc şi sărutul considerat echivalent al logodnei şi al începutului iubirii între cei doi. Înspre seara, logodna urma să fie anunţată comunităţii satului şi membrilor familiei.

Dragobete este considerat și un zeu al bunei dispoziții, de ziua lui făcându-se petreceri.  Astfel, se spunea că cine participa la această sărbătoare avea să fie ferit de bolile anului, mai ales de febră, şi că Dragobetele îi ajută pe gospodari să aibă un an îmbelşugat.

dragobete-iubeste-romeneste-felicitareDragobete a fost şi el o victimă a comunismului. După Revoluţie, locul lui a fost luat treptat de Sfântul Valentin- importat din lumea occidentală şi sărbătorit pe 14 februarie.

În ultimii ani însă, Dragobetele pare să câștige tot mai mult teren în fața obiceiurilor americane de Valentine’s Day. Tinerii revin la esența iubirii românești, dovadă fiind numărul din ce în ce mai mare de români care acordă atenție zilei de 24 februarie.

Tot o vorbă împrumutată ne îndeamnă să facem dragoste, nu război. Așadar, să nu uităm că iubirea e mai importantă decât lupta purtată pe meleagurile noastre între blajinul Sf. Valentin și neastâmpăratul Dragobete.

Să facem un efort pentru a transforma fiecare zi petrecută cu cel/cea drag(ă) într-o zi a îndrăgostiților. Să încercăm să fim calzi și originali, să ne bucurăm și să prețuim ce al nostru și să nu dăm drumul iubirii după ce o găsim.

La mulți ani cu fericire și iubire, de Dragobete!

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate