26 iunie – Ziua Internaţională de Luptă împotriva Abuzului şi Traficului Ilicit de Droguri

0

Începând din 1987, în fiecare an, în data de 26 iunie, la nivelul tuturor ţărilor membre ale Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU) se marchează Ziua Internaţională Împotriva Consumului şi Traficului Ilicit de Droguri, ca expresie a determinării ONU de a consolida acţiunile şi cooperarea la nivelul statelor membre, pentru atingerea obiectivului de a avea o societate internaţională fără consum abuziv de droguri.

Vulnerabilitatea faţă de consumul de droguri în rândul tinerilor este generată de mai mulţi factori: presiunea/ influenţa grupului de prieteni, stima de sine scăzută, insuficienta informare privind riscurile consumului de droguri şi nu în ultimul rând o insuficientă implicare a societăţii în general.

Informaţiile oferite cu prilejul campaniilor sunt utile în egală măsură şi persoanelor adulte ( părinţi şi educatori ) pentru sensibilizarea acestora în scopul dobândirii unei atitudini de toleranţă pentru diminuarea marginalizării şi stigmatizării consumatorilor de droguri precum şi a unei atitudini de responsabilitate în prevenirea consumului.

În acest sens, ofițerii din cadrul Compartimentului de Analiză și Prevenirea Criminalității din cadrul Inspectoratului de Poliție Județeană Neamț, promovează mesajele transmise de către ONU, recomandând populație în ansamblu și tinerilor în special să ia decizii corecte în ceea ce privește adoptarea unui astfel de comportament:

Nu cedaţi tentaţiei de a consuma droguri deoarece curiozitatea poate duce la dependenţă . Dependenţa asociată cu o criză financiară, obligă consumatorul de droguri la comiterea unor infracţiuni grave (furt, tâlhărie, omor etc.) ceea ce, în final duce la privarea sa de libertate.

Nu vă dovediţi curajul sau „bărbăţia” consumând droguri. În acest fel dovediţi că sunteţi o persoană slabă şi influenţabilă faţă de care nimeni nu va avea respect şi compasiune.

Feriţi-vă de plasatorii şi consumatorii de droguri oricât de tentante ar fi „atenţiile” oferite (doze gratuite, bani, obiecte, etc.). Dacă vă încurajează să consumaţi droguri motivând că sunt „uşoare” şi nu au efecte negative asupra organismului, trebuie să vă dea de gândit şi să vă căutaţi alţi prieteni până nu este prea târziu. În caz contrar, veţi plăti foarte scump, compromiţându-vă situaţia şcolară, familială, profesională sau chiar viaţa.

Nu intraţi în reţeaua traficanţilor de droguri oricâte avantaje aţi obţine; gândiţi-vă la implicaţiile finale ale afacerilor cu droguri.

Spuneţi NU în faţa celor care încearcă să vă convingă să trăiţi măcar o dată efectul halucinogen al drogurilor.

Modul de percepere a unor probleme nu trebuie neapărat să fie întotdeauna identic cu cel al prietenilor; puteţi avea şi alte păreri decât restul grupului fără teama că veţi fi izolaţi. Dacă vreţi să dovediţi că sunteţi „tari”, învăţaţi să spuneţi NU atunci când este cazul, având tăria să vă susţineţi punctul de vedere.

Anunţaţi imediat Poliţia, părinţii sau profesorii dacă vi s-a propus să consumaţi droguri sau aţi fost martorii unor asemenea practici ilegale. Protejându-i prin tăcere îi ajutaţi să-şi desfăşoare activitatea nestingheriţi, provocând  noi victime!

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate