6-7 octombrie, Referendum pentru redefinirea familiei în Constituție

3

Referendumul pentru revizuirea Constituției în forma adoptată de Parlament se va desfășura pe parcursul a două zile, 6 și 7 octombrie a.c., între orele 7.00 – 21.00, pentru a asigura o consultare cât mai largă a românilor cu drept de vot.

Guvernul a adoptat în ședința de marți, 18 septembrie a.c., actele normative necesare bunei organizări a Referendumului pentru revizuirea Constituției.

Întrebarea adresată alegătorilor la referendumul pentru revizuirea Constituției va fi „Sunteţi de acord cu Legea de revizuire a Constituţiei României în forma adoptată de Parlament?”, întrebare la care alegătorii trebuie să răspundă „da” sau „nu”.

Potrivit modificării propuse pentru articolul 48 din Constituţie, „Familia se întemeiază pe căsătoria liber consimţită între un bărbat şi o femeie, pe egalitatea acestora şi pe dreptul şi îndatorirea părinţilor de a asigura creşterea, educaţia şi instruirea copiilor”.  Actualmente, textul constituțional folosește cuvântul „soți” în loc de „un bărbat și o femeie”.

Cu alte cuvinte, românii vor bifa DA în cazul în care consideră că familia ar trebui să se întemeieze pe căsătoria liber consimțită între un bărbat și o femeie, sau NU, dacă vor ca legea să permită căsătoria între două persoane de același sex.

Suma alocată pentru organizarea referendumului este de 163,712 milioane de lei.

Premierul Dăncilă a subliniat că referendumul nu este împotriva „minorităţilor sexuale”, ci reprezintă doar un efect al unui demers cetăţenesc (3 milioane de semnături strânse de Coaliția pentru Familie).

La referendumul național, pentru alegătorii care se află în străinătate în ziua votării se vor organiza secţii de votare pe lângă misiunile diplomatice, oficiile consulare, secţiile consulare (dacă acestea funcţionează în locaţii diferite) şi institutele culturale din străinătate.

În conformitate cu actele normative aprobate de Guvern, se vor constitui comisii tehnice, la nivel central şi local.

Referendumul este valabil dacă la acesta participă cel puțin 30% din numărul persoanelor înscrise în listele electorale permanente. Rezultatul referendumului este validat dacă opțiunile valabil exprimate reprezintă cel puțin 25% din cei înscriși pe listele electorale permanente.
3 Comentarii
  1. Alex spune

    Ziar targu neamt poate reusiti sa ne explicati ce se urmareste cu adevarat despre acest referendum ca e cam dubios???
    art. 258 alin. 1 și 4 Codul Civil arată că în România căsătoria are loc între bărbat și o femeie, iar art. 277 Cod Civil interzice în mod expres căsătoria între persoane de același sex.
    Ar fi interesant si un articol cu codul civil

  2. Cozmin spune

    Alex,referendumul isi propune modificarea CONSTITUTIEI(cartea cu legile fundamentale ale unei tari)!Ce ma intriga pe mine este expresia „în forma adoptată de Parlament”,cam vag,mai ales ca jumatate din locuitorii Romaniei,daca nu mai mult,fac doar act de prezenta pe aceste hotare iar singura lor sursa de „informatie adevarata si nealterata” e un post de televiziune pe care il stim multi,noi cei tineri dar preferam sa-l scoatem din grila de programe!:) Mie mi se par bani aruncati pe geam dar na,”Tara arde si baba se piaptana!:))

  3. Andy Papas spune

    Draga Alex,

    Uite, iti dau un exercitiu de literatura si de drept in acelasi timp: rescrie(ti) articolul 48 din Constitutia Romaniei astfel incat sa fie exprimata in mod univoc forma casatoriei naturale, firesti, dintre un barbat si o femeie.

    Daca reusesti, da-ne de stire, si drept premiu iti explicam ce se urmareste in ascuns sau/si la vedere la acest referendum.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate