A fost inaugurat Centrul din Condreni, o șansă în plus pentru integrarea persoanelor cu dizabilități și/sau marginalizate [GALERIE FOTO]

0

Fosta Școală din Condreni, nu demult aflată în paragină, are acum nu doar unul, ci două scopuri în beneficiul comunității locale, după reabilitarea și modernizarea clădirii.

Aici, vor funcționa un Centru pentru Persoane cu dizabilități, dar și un Centru Comunitar Integrat.

Inaugurarea avut loc joi, 7 octombrie, iar la eveniment au participat primarul Daniel Harpa, viceprimarul Vasile Apopei, consilieri locali și mulți dintre cei care s-au implicat în finalizarea cu succes a proiectului, inclusiv de la Asociația Căsuța cu Miracole- partenerul principal al Primăriei orașului Târgu-Neamț în implementarea acestor proiecte.

În debutul evenimentului, preotul paroh Stelian Cramba de la Biserica Sfântul Nicolae, Arhim. Calinic Proca de la Schitul Icoana Nouă și preotul Constantin Luca de la Biserica Sfântul Ilie din Târgu Neamț au oficiat slujba de sfințire.

„Trăim astăzi momente de înălțare duhovnicească și de binecuvântare. Bunul Dumnezeu a rânduit ca în ajunul sărbătorii Cuvioasei Parascheva de la Iași să sfințim și să binecuvântăm acest așezământ de integrare a persoanelor cu nevoi speciale (…) Acest loc, ca multe locuri din țara noastră, începea să rămână în paragină. Și un proverb românesc spune că >omul sfințește locul<. Noi, cei care viețuim aici, am rămas surprinși de ceea ce s-a reușit să se facă pentru cei care au nevoie mai mult decât noi, cei care suntem poate mai sănătoși, că așa a rânduit Dumnezeu. Ei aveau nevoie mai mult decât noi și dorim din toată inima să îi felicităm pe inițiatorii acestui proiect. Nu este ușor să faci astfel de lucrări în astfel de timpuri, când cam toate ușile sunt închise. Iată că domnul primar a reușit, împreună cu domnul viceprimar și echipa dumnealor, probabil împreună cu domnul Ionel Arsene de la Consiliul Județean Neamț și ajutat și de ceilalți, mai >mici<, cum ar fi enoriașa noastră, Maria Talpalariu, care a depus mult timp și suflet pentru ridicarea acestui așezământ. (…)

Sunt convins că veți avea roade. Mai ales dacă veți fi cuprinși de cele trei virtuți mari, despre care vorbește Sfântul Apostol Pavel: credința, nădejdea și dragostea. Iar mai mare ca toate este dragostea. (…)„, a spus în cuvântul său părintele paroh Stelian Cramba.

Proiectul „Reabilitarea Școlii nr. 6 Condreni și schimbarea destinației în centru pentru persoane cu dizabilități, oraș Tg. Neamț” a fost depus spre finanțare la Grupul de Acțiune Locală ”Ținutul Răzeșilor” în cadrul măsurii M2/6B – investiții în infrastructura socială pentru combaterea sărăciei și favorizarea incluziunii sociale și a obținut fonduri europene prin Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR). Are o valoare de peste 623.000 lei, bani din care s-a reabilitat, modernizat și dotat cu mobilier și echipamente specifice fosta Școală nr. 6 din Condreni, astfel încât în cadrul acesteia să funcționeze un centru pentru copii cu dizabilități.

În aceeași clădire, printr-un proiect pentru care Primăria Târgu Neamț a obținut finanțare europeană prin Programul Operațional Capital Uman (POCU) , va funcționa un Centru Comunitar Integrat, tot în parteneriat cu Căsuța cu Miracole.

„Eu sunt mândru și bucuros că am reușit în această perioadă grea, a pandemiei, să deschidem acest centru. De fapt, aici avem două proiecte.

Sigur, abia acum începe greul. Pentru a funcționa acest centru, avem nevoie de credință și de oameni care să fie implicați și să ducă mai departe ceea ce am început. Este unul dintre spațiile pe care le-am salvat, iar asta nu se putea face decât prin colaborare cu colegii și cu oamenii adevărați care vor să facă ceva bun pentru Târgu-Neamț, pentru județul Neamț.

Încercăm să dezvoltăm atât centrul, cât și celelalte obiective de investiții de la poalele Cetății. Nu mă voi lăsa până nu voi termina această zonă de modernizat. Voi face tot posibilul să salvăm, împreună, spațiile care sunt părăsite și să aducem în sufletul oamenilor bucurie și proiecte pe viitor, în special pe această linie, a persoanelor cu dizabilități.

Mulțumesc tututor celor care s-au implicat în finalizarea acestui proiect! Sper ca lucrurile să funcționeze așa cum ne dorim cu toții.”, a transmis Vasilică Harpa, primarul orașului Târgu-Neamț.

Pe lângă înființarea propriu-zisă a acestui centru, investiția va facilita accesul la servicii de bază a grupurilor minoritare și vulnerabile supuse riscului/excluziunii sociale (persoane diagnosticate cu autism și sindrom Down).

Operaționalizarea investiției va fi asigurată de către Asociația ”Căsuța cu Miracole”, furnizor acreditat de servicii sociale.

Pentru Asociația >Căsuța cu Miracole<, acest centru este un mare câștig. Un pas important spre integrarea beneficiarilor. În zona orașului Târgu-Neamț și în comunele limitrofe sunt foarte mulți copii cu nevoi speciale, dar sunt foarte mulți care, după 18 ani, stau acasă… nu au unde merge, nu socializează nimeni cu ei. Părinții sunt disperați, au obosit, nu mai au resurse să mai lupte. Astfel, toată terapia făcută de-a lungul anilor.. se pierde. Un asemenea centru îi ajută să continue terapia.

Ne dorim, în afară de terapia individuală, care este cea mai importantă, să facem ateliere pe grupe de vârste. Astfel, le putem fructifica abilitățile și îi putem ajuta să devină autonomi (…)„, ne-a povestit Maria Talpalariu, președintele și sufletul Asociației „Căsuța cu Miracole”.

Responsabilă de relația dintre cele două centre și Primărie va fi Cristina Cosma, iar administrația publică locală va asigura sustenabilitatea centrelor.

Andreea Trăsnea

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate