Noutăți de la Muzeul de Istorie şi Etnografie Târgu Neamţ

0

Duminică, 7 septembrie, Muzeul de Istorie şi Etnografie Târgu Neamţ a găzduit o serie de manifestări culturale, organizate sub egida Complexului Muzeal Judeţean Neamţ.

Chiar dacă în aceeași perioadă s-au desfășurat și Zilele orașului, târg nemțenii interesați au reușit să ajungă la colocviul ,,Patrimoniul etnografic – o privire spre trecut” și la deschiderea expoziţiei temporare ,,Pagini din trecutul învăţământului nemţean”.

De la ora 12.00, colocviul intitulat ,,Patrimoniul etnografic – o privire spre trecut” a reunit la Târgu Neamț muzeografi precum Florentina Buzenschi (Muzeul de Etnografie Piatra Neamț), Daniela Calistru (Muzeul Municipal Pașcani), Roxana Diaconu (Muzeul de Istorie și Etnografie Târgu Neamț). Prezentă a fost și Ionela Lungu, meșter popular din Târgu Neamț.

Sub egida Complexului Muzeal Judeţean Neamţ, ne-am gândit să venim în întâmpinarea celor interesaţi cu o varietate de evenimente culturale. Din acest motiv am organizat un colocviu cu temă etnografică, legat şi de specificul muzeului nostru, pentru a arăta publicului aspecte cunoscute sau mai puţin cunoscute legate de lumea tradiţională”, aflăm de la muzeograful Vasile Diaconu.

Atenția publicului a fost captată de varietatea subiectelor abordate: zona vechilor sate aflate în perimetrul actualului lac Bicaz, patrimonial etnografic de pe valea Siretului, accesorii tradiționale pentru vânătoare sau care este granite dintre arta tradițională și kitsch.

Tot duminică, 7 septembrie, a avut  loc deschiderea expoziției temporare ,,Pagini din trecutul învăţământului nemţean”.

Organizată în colaborare cu Muzeul de Istorie și Arheologie din Piatra Neamț, expoziția temporară dezvăluie publicului aspecte ale activității didactice din secolul trecut. Au vorbit celor prezenţi muzeografii Dr. Vasile Diaconu şi Elena Cojocariu, precum şi binecunoscutul profesor Vasile Vrânceanu din Târgu Neamţ.

„Acum, în pragul începerii unui nou an şcolar, am organizat şi această expoziţie temporară, dedicată trecutului învăţământului nemţean. Activitatea aceasta nu este întâmplătoare, fiind justificată de faptul că în actuala locaţie a muzeului a funcţionat prima şcoală publică din Târgu Neamţ, cunoscută drept Şcoala Domnească. Ne bucurăm că au fost alături de noi atât specialişti, cât şi iubitori de cultură, dar şi cadre didactice. Sperăm ca expoziţia legată de învăţământul nemţean să atragă un public cât mai numeros, mai ales din rândul dascălilor şi al elevilor. De fapt, este o expoziţie pentru ei”, spune muzeograful Vasile Diaconu.

Pentru cei interesați, expoziţia ,,Pagini din trecutul învăţământului nemţean”  rămâne la Muzeul de Istorie și Etnografie Târgu Neamț până la începutul lunii decembrie.

În final a fost vernisat exponatul lunii septembrie, care, potrivit organizatorilor, este o premieră la nivel judeţean.

Tot pentru segmentul nostru de public mai venim cu o noutate şi anume cu Exponatul lunii este o noutate pregătită pentru segmentul nostru de public. Ideea este preluată de la alte muzee din ţară, dar, deocamdată, unică la nivelul judeţului Neamţ”, a declarat muzeograful Vasile Diaconu.

Exponatul respectiv este, de fapt, prima ediţie românească a romanului ,,Coliba unchiului Tom”, tipărită în ţara noastră în anul 1853.

Andreea Trăsnea

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate