Interviu cu Ionut Ungureanu, directorul SC Civitas

0

In interviul urmator, Ionut Ungureanu, directorul societatii SC Civitas a Consiliului Local Targu Neamt si-a deschis sufletul pentru cateva clipe si a acceptat sa ne raspunda la cateva intrebari legate de partea mai putin vizibila a vietii sale.

Cine este omul Ionut Ungureanu?

M-am nascut intr-o comuna din judetul Iasi, dar am venit  pe meleaurile din Targu Neamt in ’77. Parintii mei sunt ieseni, darungurianu-civitas i-am convins sa vina sa locuiasca aici definitiv. Uneori imi mai reproseaza asta. Am facut scoala primara ”Grigore Ghica”, apoi am terminat liceul „Stefan cel Mare”, promotia ’89. In perioada ’90 – 2000 am lucrat in Primaria Targu Neamt pe difetite functii: am fost casier, referent in administratie. In perioada 2000-2012, am lucrat in mediul privat, avand un magazin de confectii care se chema „Camino” – actualul spatiu care este inchiriat farmaciei „Catena”. Am vazut ca domeniul confectiilor nu mai merge din cauza crizei, prin 2011 am renuntat si am inchiriat spatiul. In prezent mai detin un atelier mecanic, spalatorie si service auto, in comuna Forasti din Suceava, pe 85 E. Sunt casatorit, dar inca nu am copii.

Ce preocupari mai aveti in afara functiei de conducere de la Civitas?

Acum sunt student in anul III la Facultatea de Management Marketing din Brasov. Eu de fapt, am inceput constructiile prin anii ’90 atunci cand se cautau facultatile de informatica, drept, dar am renuntat dupa jumatate de an. Am legatura si cu viata politica. Sunt numit, nu sunt ales. Sunt membru PSD din 1990 si nu am renuntat cu toate ca am avut de pierdut prin faptul ca nu am renuntat la apartenenta politica a Partidului Social Democrat, care intre timp s-a mai numit si PDSR, FSN, cum s-a numit el. Cred ca sunt printre putinii membri care au ramas fideli partidului. Sunt o persoana de stanga. Sunt o persoana sociala. Ma doare sufletul cand vad ca orasul acesta nu s-a dezvoltat timp de 15 ani. Avem foarte multe de recuperat. De aceea m-am si implicat in viata politica si am asteptat functia de director de la Civitas. Sunt ales si in Biroul Orasenesc al PSD in functia de vicepresedinte .

Care era visul dumneavoastra in copilarie, ce va doreati sa ajungeti in viata?

In copilarie imi doream sa ajung preot. Nu stiu de ce nu am reusit sa ajung. Cand eram copil de 6-7 ani ma duceam la Manastirea Neamt, la Manastirea Sihastria. Stateam impreuna cu bunicul pe la manastire. Bunicul fiind din zona Iasului, era prieten cu staretul Victorin, venea si stateam cate doua saptamani aici. Poate si pentru ca pana in ’89 era mai greu sa ajungi preot.

Cum este sa locuiesti la bloc dupa ce o mare parte din viata ati locuit la casa?

Toata viata am trait la casa. La bloc m-am mutat de cand m-am casatorit, dar mult mai frumos este la casa. Ai mai multa libertate. Dar avand vecini foarte buni m-am acomodat bine. Eh, una e sa stai in comunitate. Se mai aude un zgomot de jos, un zgomot de sus. Si zona unde locuiesc este o zona cu mult zgomot, pe „Eminescu”. Chiar asta noapte pe la 3, Salvarea… nu inteleg, fiind drumul liber, de ce pornesc sirenele? Este un paradox.

Ati primit bataie de la parinti cand erati mic? Si ce credeti despre legea care spune ca parintii pot plati si 5000 de lei amenda daca aplica o palma propiului copil?

Ca orice copil, am mai luat bataie, binemeritata. Da, am vazut, 5000 de lei. Sunt cazuri si cazuri. Una e sa dai la un copil o palma, sa-i faci urecheala, sa-l iei de perciuni si una sa-i aplici niste batai pana sa-l invinetesti. A educa un copil prin bataie nu este bine, dar stiti cum se spune: unde da mama si tata creste. O palmuta e binemeritata uneori, fiindca fiecare gresim, nu sunt copii sfinti.

 Daca ar fi sa plecati definitiv din Romania, unde ati alege sa va stabilti?

In Canada, pentru ca ai siguranta zilei de maine.

Chiar si in zilele noastre, cand este criza peste tot?

Chiar si in zilele noastre. Este incomparabil si in sistemul de sanatate si in sistemul social. Toate sunt incomparabile. Am avut intentia in 2003, dar am avut niste probleme de natura familiala… mi-a murit tatal, mama a ramas singura, trebuia cineva sa ramana in tara. Toti fratii fiind plecati, trebuia sa se sacrifice cineva si sa ramana acasa. Dar sper ca se vor creea si in Romania conditii de a ramane si de a atrage inapoi tinerii, oamenii de valoare care sunt plecati.

Ce va displace cel mai mult in viata?

Minciuna si discordia intre oameni. Chiar daca sunt om politic, nu-mi place ca se promit unele lucruri si nu se realizeaza. Sincer va spun, sunt un pic dezamagit de faptul acesta. Fac parte dintr-un partid care a promis niste lucruri si vad ca nu se pot realiza.

Credeti ca situatia financiara dificila din Romania are legatura cu unele interese pe care le are Europa?

Deci intrarea noastra in Uniunea Europeana si mai nou se vrea in spatiul Schengen e pentru ca vor sa ne transforme in consumatori. Ei nu vor sa ne faca producatori, interesul lor este de a acapara piata. Va dau de exemplu si acele mari marketuri. Ati vazut, ei vand trei sferturi din produsele din afara. Nu se uita la productia romaneasca. Pe om il descurajeaza sa mai produca. Eu ma uit in piata si in obor. Nu mai vin oameni cu animale. Sunt 2,3 vitei, deci nu mai sunt animale in Romania. Omul este descurajat de a creste, de a produce eco. Nu vedeti, el vinde laptele cu 1,50 lei si in market ajunge 4-5 lei. Se incearca sa se loveasca in producatorii de rand, care si asa mai sunt putini. In cel mult 5-6 ani or sa reuseasca sa stopeze productia si vom consuma si noi ce consuma ei. Ei cumpara de la noi toate produsele eco, in schimb noua ne aduc de le ei produse modificate genetic, clonate, deci mancaruri fara gust.

Daca ati avea puterea unui Superman ce ati schimba in bine si pentru cine?

In bine as schimba pentru oamenii de rand si daca as avea o putere i-as ajuta pe fiecare. Ca sunt familii sarace, sunt familii chinuite. Ma uitam la Primarie unde se dau ajutoarele astea europene, vin familii, profesori, pensionari care stau la rand pentru un aliment.

 Viorela Gherasim

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate