Fără egal: Bal medieval, sub semnul Unirii ce CONTeAză de 100 de ani [LVC Târgu Neamț]

0

Sub motto-ul „Marea Unire de la Conta!”, Liceul „Vasile Conta” (LVC) Târgu Neamț a organizat vineri, 9 noiembrie, un spectacol de excepție : Balul Bobocilor 2018.

Tema aleasă a fost una plină de semnificație, ce și-a pus amprenta pe întreaga țară– Centenarul Marii Uniri. Evenimentul a fost găzduit de Casa Culturii „Ion Creangă”.

Anul acesta, pentru mult râvnitele titluri de Miss și Mister Boboc ”Vasile Conta” 2018 au luptat cot la cot, cu cele mai bune arme ale lor, talentul, carisma și atitudinea, patru cavaleri: Irimia Andrei-Constantin, Munteanu Giani-Florentin, Sava Petru Rareș, Savina Vasile-Dragoș și șapte domnițe: Adăscăliței Mihaela, Chiper Denisa-Maria, Coșofreț Ana-Ștefana, Gafița Lavinia-Elena, Irimia Denisa-Maria, Opria Gabriela-Mina, Șerban Nicola Silvia.

BAL MEDIEVAL, unic în anul Centenar

Sub bagheta prof. Karin Ingrid Cojocariu- director al LVC, cei 11 concurenți au dat viață unui spectacol inedit care a îmbinat, într-o elegantă manieră postmodernă, elemente de festival medieval cu elemente de teatru contemporan. Au provocat, astfel, imaginația publicului spectator ce s-a văzut nevoit să facă un salt în timp și să recunoască în momentele artistice pregătite de concurenți etape din formarea poporului român.

Lipsiți de tradiționalii moderatori, spectatorii au fost delectați, timp de mai bine de două ore, cu un eveniment artistic magic. S-au lăsat purtați în timp prin dansul domnițelor, luptele străjerilor, dansul ielelor, cântecul popular, dansul  călușarilor, mima, monologul teatral și dansul contemporan.

Cu elementul verbal redus aproape la zero, sarcina transmiterii mesajului a revenit aproape în totalitate elementului nonverbal. Ceea ce a rezultat a fost unic, provocator și a făcut concurență, putem spune fără a exagera, teatrului modern. Două ore de mișcare scenică perpetuă, 11 concurenți care, asemenea unor figuri spectrale, unor năluci ale trecutului, au adus în fața publicului spectator magia culturii române de ieri și de azi. Sub forța reprezentației lor, faptul istoric s-a transformat în eveniment cultural, spre delectarea publicului care le-a fost alături.

Odată derulate momentele artistice, juriului  (alcătuit din profesorii Dan Țârdea, Daniela Cristea, Grosu Cristina, Baciu Nicoleta, cărora li s-au alăturat, inspectorul școlar prof. Ioan Romeo Roman, Octavian Andrei Bărbuleț Tărăntuș- consilier personal al președintelui Consiliului Județean Neamț și studenta Eliza Timofte de la Universitatea de arte ”George Enescu” din Iași) i-a revenit dificila sarcină de a evalua performanțele artistice ale celor 11 concurenți. Între criteriile avute în vedere s-au numărat: racordarea momentelor artistice la tematica Centenarului, originalitatea exprimării artistice, ținuta sau perfecțiunea execuției.

Supriză cu magie: Cenaclul Flacăra de altădată

Imediat după retragerea membrilor juriului pentru a delibera, toți cei prezenți în sală au avut parte de un spectacol-surpriză. Prefațați de Corul LVC, au pătruns în scenă membrii Trupei Totuși, avându-i în componență pe Andrei Păunescu, Maria Maria și Vlady Sateanu, pentru a oferi tuturor o seară de muzică, poezie și dialog (al vârstelor) în spiritul Cenaclului Flacăra. Pentru cei mai tineri dintre cei prezenți, Cenaclul Flacăra a fost un fenomen cultural care s-a desfășurat între anii 1973 și 1985 condus de poetul Adrian Păunescu. Repertoriul cu care trupa s-a prezentat în fața publicului a fost pe măsură. Cântecul de dragoste, despre părinți, existențial („care pune mintea în mișcare”, ca să îl cităm pe Andrei) s-a îmbinat cu, preferatul publicului, cântecul patriotic, toate redate în ritmuri de muzică clasică, folk și rock. Surprins la început, ușor, ușor, publicul a intrat în atmosferă: a cântat, a răspuns prin luminițele telefoanelor, a cerut un bis (și a primit nu unul, nu două, ci trei). Finalul momentului surpriză pregătit de organizatori anul acesta a recuperat ceva din magia Cenaclului Flacăra de altădată.

Miss & Mister Centenar

Imediat după momentul artistic, directorul Karina Cojocariu, alături de membrii juriului, a prezentat câștigătorii serii.

Deși toți concurenții au dat dovadă de dinamism, talent și încredere în sine în desfășurarea probelor, doar doi dintre ei au câștigat râvnitele titluri. În anul Centenarului, în urma unor momente artistice de excepție, titlul de Miss Boboc 2018 i-a revenit elevei Șerban Nicola Silvia, din clasa a IX-a A. Titlul de Mister Boboc 2018 i-a fost acordat elevului Irimia Andrei-Constantin, din clasa a IX-a B.

O echipă pe care se poate CONTA

Reușita spectacolului a fost posibilă grație unei echipe pe care se poate oricând CONTA care a adunat, sub bagheta directorului liceului, prof. Karina Cojocariu, pe prof. Alina Maftei (directorul adjunct al unității), Stafie Raluca, Timofte Lorena, Ilica Lăcrămioara și Carmen Hîngănescu.

Atmosfera medievală a fost posibilă și mulțumită adaptărilor unor piese, realizate în mod special pentru acest bal, de către prof. Daniela Cristea, dar și prezenței Străjerilor Cetății Neamțului și Corului LVC pregătit magistral de către prof. Carmen Hîngănescu. Prof.Dan Țârdea a înfrumusețat cu pensonul detaliile semnificative ale evenimentului. “Acest spectacol minunat nu ar fi fost posibil fără munca unor elevi omniprezenți la activitățile extracurriculare organizate de liceu. Este vorba despre DJ-ul Alex Croitoriu și fotograful Cosmin Diaconița. Lor li s-a alăturat un grup de voluntari, elevi inimoși ai liceului, cărora le-a revenit dificila sarcină de a-i iniția pe bobocei, fiindu-le, pe rând, parteneri de dans, de cântec și de luptă (medievală), mentori, colegi și, nu în ultimul rând, prieteni. Caracterizați de o extraordinară putere de muncă, un spirit de echipă efervescent, o maximă conștiinciozitate, un gust pentru inovație și o energie gratuită, pusă însă la dispoziția boboceilor, împreună, cadrele didactice, voluntarii și elevii-concurenți ai Liceului >Vasile Conta< au reușit să creeze, într-o seară care va rămâne în istorie, un moment de magie cu aură de Centenar”, ne-a precizat prof. Karina Cojocariu- directorul LVC Târgu Neamț.

 Balul Bobocilor desfășurat la Liceul «Vasile Conta» mi-a oferit ocazia de a-mi demonstra abilitățile, de a-mi dezvolta încrederea în mine, de a mă familiariza cu responsabilitățile și munca. A fost destul de greu, cu multe emoții și sacrificii, dar a meritat. Colaborând cu elevii mai mari, am realizat diferite momente în care ideea medievalului s-a integrat perfect cu tema acestui an: cea a Centenarului. Sunt foarte fericit că juriul mi-a oferit titlul de Mister Boboc și consider că a fost un bal minunat!

Andrei Irimia – Mister Boboc

Din punctul meu de vedere, acest bal a fost organizat într-un mod original. Momentele, fiind legate între ele, au redus emoțiile și au creat imaginea unui adevărat spectacol. Intervenția organizatorilor a fost de efect, reușind să acopere greșelile cu ușurință. Autenticitatea  costumaților și păstrarea acestora până la finalul competiției au ajutat la crearea unei povești cu final fericit, în care, în cele din urmă, am reușit să fiu protagonistă.

Nicola Șerban – Miss Boboc

 

Ca organizator pot spune că nu a fost o muncă foarte ușoară, însă, dacă ești devotat și îti place ceea ce faci nu mai tii cont de aceste aspecte! Din această activitate am învățat mult: am învățat cum să colaborez cu copiii, cum să nu judec o persoană după prima impresie, și, cât de greu este să realizezi o activitate de succes. Jocurile scenice au fost aproape profesioniste, iar tematica pe măsura evenimentului. Îmbrăcămintea adecvată tematicii, s-a muncit foarte mult la ea pentru ca a fost lucrată manual, de la frânghia din talie, până la micile detalii. Fără susținerea și înțelegerea doamnei director nu am fi reusit sa realizam cu succes acest bal!

                                                                                       Sebastiana Diaconu, clasa a XII-a C – organizator

 

Unic în anul Centenarului, BALUL MEDIEVAL în 2018 de la Liceul «Vasile Conta» a transformat competiția într-un adevărat spectacol! Astfel, emoțiile concurenților au fost mai mici. Tema a fost păstrată pe tot parcursul acestuia, îmbrăcămintea fiind de efect. Pe final, toți cei care au contribuit la reușita acestui bal au fost apreciați. Cel mai important amănunt este acela că bobocii au fost jurizați pe drept, neținându-se cont de statutul fiecăruia, vorba aceea: «La Conta totul e pe bune!».

Magda Șerban, clasa a XI-a A – organizator

 

Pentru mine, Balul Bobocilor de anul acesta a însemnat “lovitura mea de grație” în ceea ce privește colaborarea mea cu Liceul “Vasile Conta”, întrucât de aproximativ 5 ani m-am implicat în toate evenimentele organizate de liceu, iar acesta este ultimul meu an de licean. Organizarea balului părea ușoară, fără probleme, la începutul anului când ne-am propus asta, dar pe parcurs am întâmpinat mici dificultăți, peste care am putut trece doar împreuna cu restul echipei organizatorice. Anul acesta ne-am dorit un concept nou de bal, pentru a ieși din monotonie, dorință care s-a și îndeplinit din toate punctele de vedere. Zile în șir, echipa organizatorică a făcut “brainstorming” până când am ajuns la o forma finală a unui scenariu unic și potrivit pentru tema aleasă de noi, “Bal Medieval”, dar raportându-ne si la celebrarea Centenarului din acest an, eveniment de care suntem mândri ca am avut ocazia să-l trăim și să-l organizăm. Desigur, nimic nu ar fi fost posibil fără ajutorul doamnei Director, care ne-a îndrumat spre Perfecțiune. Finalul balului a fost unul spectaculos, deoarece artistul surpriză a fost chiar și pentru noi, organizatorii, o surpriza de proporții. Identitatea artistului a fost ținută secretă până în ultimul moment, în școală devenind chiar o temă incendiară de discuție între elevi, personal didactic, până și personalul nedidactic! Într-un final doresc să mulțumesc tuturor colegilor celor care s-au implicat în organizare, și, în special, Doamnei Director, pentru sprijinul acordat dezvoltării mele ca om în timpul liceului.

                                                                                    Cosmin Diaconița, clasa a XII-a A – organizator

 

Din punctul meu de vedere, balul a fost un succes, formând o echipa de organizatori uniți și devotați pentru a crea un bal al bobocilor și un spectacol diferit, sub semnul unicități și al centenarului. Fără ajutorul doamnei director și intervențiile dumneaei nu am fi reușit un asemenea bal.

                                                                          Alexandru Croitoriu, clasa a XII-a C – organizator

 

Balul de anul acesta a stat sub semnul diversității, schimbându-și structura cu care eram obișnuiți până acum. Am format o echipă minunată alături de bobocii talentați și de elevii voluntari din toate clasele de liceu, iar doamna Director a știut să ne coordoneze în așa fel încât să demonstrăm solidaritatea, unitatea și fairplay-ul de la ”Conta”. Am muncit foarte mult, dar nu regret nicio oră dedicată repetițiilor, pentru că, în final, ne-am bucurat de-un spectacol, din punctul meu de vedere, foarte reușit.

                                                                                               Irina Tanasă, clasa a XII-a A – organizator

Mai multe fotografii realizate de Cosmin Diaconița, AICI (CLICK)

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate