Doi ani fără „bătrânul Proclu cel smerit”, pustnicul de la Mitocu Bălan

0

Luni, 28 ianuarie, se împlinesc doi ani de când, din Munții Neamțului, a plecat la Domnul părintele pustinic Proclu Nicău.

Părintele Proclu Nicău, pe numele de botez Gheorghe, s-a născut pe data de 13 noiembrie 1928, în satul Mitocu Bălan,comuna Crăcăoani, județul Neamț. A intrat în obştea de la Mănăstirea Sihăstria pe când avea doar 12 ani. În  anul 1949 a fost trimis, împreună cu alți viețuitori ai Sihăstriei, la Mănăstirea Slatina, pentru revigorarea vieții monahale de aici.

Părintele a ucenicit pe lângă mari stareți ai monahismului românesc: arhimandritul Cleopa Ilie și ieroschimonahul Paisie Olaru. Experiența duhovnicească a părintelui Proclu s-a îmbogățit și prin viața sa de retragere. După Decretul 410 din 1959 dat de comunişti, cu binecuvântarea duhovnicului său, părintele Cleopa, părintele Proclu a ales viața de liniște.

părintele Proclu, foto: sihastriaputnei.ro

S-a îndreptat spre satul natal, Mitocu Bălan, din comuna Crăcăoani, unde s-a retras într-o chilie de la poalele pădurii. Însă, cu cât a fugit mai mult de lume, cu atât lumea l-a căutat mai mult. Era cunoscut pentru smerenia și blândețea sa. Oamenii veneau la el pentru sfaturi duhovnicești, iar celor mai mulți părintele Proclu le spunea: „Aţi venit la un moş prost de cap, fără carte, la păcătosul pământului! Viaţa mea e un deal şi-o vale, nimic folositor”. Părintele cu ochi albaștri, scund, însă cu mintea înaltă, rostea cuvinte duhovnicesti dobândite în urma rugăciunilor neîncetate, iar nu luate din cărti sau studii.

A fost înmormântat la Sihăstria Putnei.

Pe site-ul oficial (sihastriaputnei.ro), obștea acestei mănăstiri anunță:

Sâmbătă, 26 ianuarie, cu ajutorul lui Dumnezeu și cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Pimen, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, va avea loc la Mănăstirea Sihăstria Putnei, slujba Parastasului pentru părintele Proclu Nicău, cel ce în urmă cu doi ani s-a mutat la Cel pe Care L-a iubit cu dragoste neasemănată. 

Totodată, după săvârșirea slujbei de pomenire, va avea loc și lansarea celui de-al doilea volum al cărții „Părintele Proclu – file de Pateric”. Părintele Proclu a fost un rod al lucrării Duhului Sfânt, manifestată prin neîncetata rugăciune, prin smerenia și dragostea sa față de semeni, pe care îi simțea ca „frați mai mici ai lui Hristos” (Matei 25, 40). Părintele a iubit întâi de toate smerenia. De aceea și lucrarea lui s-a făcut în cea mai mare parte, în taină. Dumnezeu însă, după nemincinosul Său cuvânt, nu a lăsat „lumina ascunsă sub obroc”, ci a scos-o la vedere ca să „lumineze tuturor celor din casă” (Matei 5, 15).

(…) 

Invităm, așadar, pe cei care doresc să ne fie alături la această sărbătoare a recunoștinței față de „bătrânul Proclu cel smerit”, să participe la momentele ce se vor desfășura după următorul program:

          Ora 9,00: Sfânta Liturghie
          Ora 10,30: Parastasul pentru părintele Proclu
          Ora 11,00: Lansarea cărții: „Părintele Proclu – file de Pateric II”
          Ora 12,00: Agapa frățească.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate