Artă pe hol, în spitalul din Târgu Neamț

0

Un perete gol, alb, ca o pânză ce aștepta dintotdeauna să fie pictată. Așa arăta până nu demult holul de acces la Secția Chirurgie din cadrul Spitalului Orășenesc „Sf. Dimitrie” Târgu Neamț, pe unde zilnic trec cadre medicale, pacienți și aparținători.

Asta a văzut și dr. George Carp, directorul medical al unității spitalicești. Numai că el a avut inițiativa și puterea să schimbe ‘peisajul’.

A apelat la un talentat artist local, Fănică Bălan din comuna Țibucani, iar ce-a ieșit din mâinile și mintea lui… e artă. Artă pe holul de la Chirurgie.

Fagure și suflete

„E vorba despre familie, despre unitate.

Ca simbol central, am folosit inima, care reprezintă simbolul vieții. La bază e simbolul medicinei, care guvernează sănătatea, vindecarea. În partea de sus e medicul, care interacționează cu alți oameni- anestezistul, chirurgul, asistentii, toți cei care îngrijesc pacienții. E o familie, de fapt.

Simbolistică regăsim și în formă, și în coloristică„, își prezintă tabloul artistul Fănică Bălan.

Opera sa transmite energie tuturor celor care se opresc o secundă să o admire. Și ideea de unitate, de familie.

„Suntem abia la început”

„Mi se pare un artist complet și îmi pare rău că l-am găsit abia acum. Este de-al nostru, din Țibucani, și mă bucur că ne-a ajutat cu acest tablou.(…)

Aici, la spital, suntem o echipă și colaborăm. De aici, și ideea acestei lucrări.

Pot să vă asigur că, în ultimii ani, această familie a spitalului este din ce în ce mai unită. Există colaborare între specialități, între medici și asistenți. Altfel, nu putem merge înainte.

Sper ca aparținătorii să se încarce spiritual atunci când văd acest tablou. Suntem abia la început, împreună cu domnul manager dr Apostoae vă mai pregătim și alte surprize plăcute”, a declarat directorul medical, dr. George Carp.

Artistul Fănică Bălan și primarul Daniel Harpa

La mica inaugurare a lucrării sale, artistul Fănică Bălan a venit și cu câteva lucrări abstracte, pe aceeați temă- viața, cu diferitele ei forme de manifestare.

Le-au apreciat cei din conducerea primăriei și a spitalului, cadrele medicale, dar și pacienții și aparținătorii lor.

-Inima are rațiuni despre care rațiunea nu știe-

Fără echivoc, dacă e lăsată, arta poate avea un rol definitoriu în vindecarea spirituală, atât de necesară pe lângă cea fizică, de care se îngrijesc medicii.

Sincer să fiu, este ideea pe care eu o așteptam. Omul este și o ființă spirituală, care caută hrană duhovnicească. Nu o poate găsi decât în legătura vie a omului cu Dumnezeu. Sunt sigur că ați studiat toate aceste componente și nu întâmplător în centrul vieții biologice și spirituale, stă inima. (…)

Pascal spunea că inima are rațiuni despre care rațiunea nu știe. Sunteți un artist complet și complex. Faceți lucruri inedite și cu mesaj.

In spitalul acesta, se muncește și se dăruiește. Nu poți munci fără a te dărui (…)

Se pune suflet și asta mă bucură.

Doctorul tratează.
Și Dumnezeu videcă.

Ca preot, fac un apel către toate cadrele medicale, să îi îndemnați pe oameni să îl caute pe Dumnezeu. Cum spune Mântuitorul: Pe măsura credinței, omul se va vindeca„, a transmis părintele misionar Emilian Crețu.

Andreea Trăsnea

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate