Adio concursuri cu taxă în școli

0

Elevii spun adio concusurilor cu taxă, precum Cangurul, Smart, Lumina Math sau Euclid. Inspectoratul Școlar Județean Neamț a publicat pe site-ul oficial un anunț, în atenția directorilor de școli din județ, prin care este interzisă organizarea oricărui concurs cu taxă în cadrul unităților din învățământul preuniversitar de stat.

Anuntul vine după vizita lui Sorin Mihai Câmpeanu (ministrul Educației) la Piatra Neamț și se supune unui ordin dat de Remus Pricopie (fost ministru) în decembrie 2014: „În conformitate cu art. 3 (1), (2), pentru organizarea și desfășurarea competițiilor școlare, aprobate prin Ordinul MEN 5002/02.12.2014, se interzice perceperea de taxe de participare sau solicitarea altor contribuții financiare din partea părinților/elevilor. În unitățile de învățământ preuniversitar de stat este interzisă organizarea și desfășurarea  de competiții și concursuri cu taxă  sau pentru care se solicită din partea părinților/elevilor orice fel de contribuție financiară„.

cangurulOriunde ai întreba, este greu să găsești un elev care să nu fi participat măcar o dată la un concurs cu taxă, mai ales în mediul urban. De cele mai multe ori, înscrierile se făceau la îndemnul cadrelor didactice. Personal, îmi amintesc că unii profesori ne „momeau” cu un zece în catalog dacă participam la Cangurul, de exemplu. Mai nou, în ultimii ani mulți profesori au fost acuzați că își obligau elevii să se înscrie.

Părințiii scoteau bănuții din buzunar, în jur de 20 lei pentru fiecare participare. Suma strânsă din astfel de concursuri nu era impozitată. Supraveghetorii erau plătiți cu aproximativ 3 lei pentru fiecare elev, iar profesorii care corectau primeau în jur de 5 lei pentru fiecare lucrare.

Concursurile cu taxă erau organizate de două, trei ori pe semestru în aproape toate școlile. După noul ordin venit de la Minister, astfel de competiții vor putea fi organizate doar în afara unităților de învățământ de stat, la cererea părinților sau a elevilor, în școli particulare, centre educaționale și alte instituții care nu fac parte din rețeaua unităților de învătământ preuniversitar de stat.

Elevii de gimnaziu și liceenii își pot testa gratuit cunoștințele la olimpiade și celelalte concursuri organizate de ISJ Neamț și avizate de Ministerul Educației. Școlarii din clase 0 – IV nu au însă la fel de multe alternative.

 Andreea Trăsnea

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate