Ana- Daria Zăhăleanu, șefa de promoție de la CNSM, acceptată deja la o universitate americană (INTERVIU)

2

Ana- Daria Zăhăleanu este unul dintre cei șase elevi ai Colegiului Național ”Ștefan cel Mare” Târgu Neamț care și-au finalizat studiile liceale cu media zece.

Nu a vânat note mari, ci a studiat pentru a-și însuși cât mai multe cunoștinte, fiind convinsă că viitorul oferă alternative, însă important e să știi ce să alegi:

Reporter: Felicitări! Nu mulți se pot mândri cu statutul de șef de promoție! De ce ai ales Colegiul Național ”Ștefan cel Mare” în defavoarea celorlalte licee? Ce specializare ai urmat?

Daria Zăhăleanu: Am absolvit cu media 10 gimnaziul la fostul Liceu Economic ”Vasile Conta”, astfel că am avut o singură opțiune la completarea fișei de înscriere la liceu,  alegând Colegiul Național ”Ștefan cel Mare” Târgu Neamț, specializarea Științe ale naturii. Alegerea mea se datorează prestigiului liceului, singurul din oraș care, la acel moment, îmi putea oferi posibilitatea de a fi într-o clasă cu cei mai buni elevi în domeniul pe care îmi doresc să îl urmez și cu dascăli cu adevărat profesionști în domeniile lor. Și nu cred că m-am înșelat nici în alegerea liceului, nici a specializării, pentru că m-am dezvoltat frumos, zic eu, într-un mediu competitiv.daria zahaleanu

Reporter: Cât timp ai acordat studiului, în acești patru ani de liceu?

Daria Zăhăleanu: Sincer, nu cred că pot contoriza timpul petrecut învățând, însă îl pot descrie ca fiind ”mult”. Au fost multe după-amiezi, weekend-uri, ședințe de pregătire pentru olimpiadă la școală, vacanțe dedicate studiului în care am încercat tot posibilul să îmi însușesc cât mai mult cunoștințe din cât mai multe domenii. Nu am învățat strict din curricula școlară, ci am aprofundat lecțiile de la clasă utilizând și alte surse de informații, și reușind, în același timp, să mă pregătesc și pentru alte examene importante.

Reporter: Ai avut o materie preferată?

Daria Zăhăleanu: Pentru că am ales un profil real, științele reprezintă pasiunea mea. Și dintre științe, matematica mi-a plăcut în mod deosebit, aici având un rol important și doamna dirigintă, Mihaela Beca, care m-a motivat mereu să depășesc nivelul clasei. Consider, însă, că am înclinații și spre partea umanistă, reușind să fac performanță, mai ales pe partea de limbă și literatură română, pe care am studiat-o temeinic.

Reporter: Ce obiect de studiu ți s-a părut cel mai dificil? La ce materie ai luat note mai mici?

Daria Zăhăleanu: Nu aș fi reușit să fiu șefă de promoție dacă aș fi privit materiile în acest mod: ușor sau dificil. Le-am luat pe toate ca atare, fără a ”vâna” note și am căutat să pătrund în miezul problemei, să găsesc esența lucrurilor predate, să înțeleg cerințele profesorilor, importanța obiectului și aplicabilitatea acestuia în viața reală. Această atitudine mi-a asigurat succesul, fără a avea vreodată de a face cu note mici.

Reporter: Ai participat și la anumite concursuri sau olimpiade școlare? Consideri anumite rezultate obținute demne de menționat?

Daria Zăhăleanu: Desigur, de-a lungul anilor am obținut premii la olimpiade și concursuri de matematică, de limba română, chimie, limba engleză. Dintre acestea pot enumera premiul I la Olimpiada județeană de limba și literatura română și premiul special la faza națională a aceleiași olimpiade; premiul al II-lea la faza națională a Concursului Național Evaluare în Educație la limba și literatura; premiul II, premiul III și mențiune la Concursul Național de Matematică ”Adolf Haimovici”, faza județeană; mențiune la Olimpiada județeană de limba engleză.

Reporter: Te-ai implicat și în activități extrașcolare?

Daria Zăhăleanu: Da, pentru că dacă misiunea școlii este să ne ghideze pașii spre a alege o viitoare carieră, am considerat că este rolul meu în a mă dedica unor activități care să mă ajute să mă dezvolt și să capăt și altfel de experiențe pe lângă cele tradiționale. Cel mai notabil proiect la care am participat a fost proiectul internațional ”Comenius – Stars over Europe”, desfășurat între 2012-2014, la care au participat reprezentați ai Greciei, Turciei, Italiei și Poloniei și unde am fost pentru prima dată implicată într-un context internaționalizat, unde a trebuit să fiu și ambasador al țării mele. De asemenea, desfășor activități de voluntariat la Fundația de Dezvoltare Locală ”Speranța”.

Reporter: Cum ai stat la capitolul absențe?

Daria Zăhăleanu: Pot spune că atunci când a fost nevoie să învăț pentru olimpiade sau examene am găsit înțelegere la domnii profesori, care m-au învoit, însă de chiulit, nu am chiulit niciodată.

Reporter: Consideri că ai făcut anumite sacrificii pentru a obține aceste rezultate excelente?

Daria Zăhăleanu: Mi-am cunoscut mereu prioritățile, care au fost de ordin academic, așa că nu am privit privarea de ieșit la suc sau de plimbare ca un sacrificiu. Pur și simplu, am utilizat cea mai importantă resursă de care dispun, timpul, în vederea progresului meu, pentru ca apoi să mă bucur de rezultate.

Reporter:  Ce rol au avut cadrele didactice în viața ta de elev?

Daria Zăhăleanu: Dascălii au avut un rol deosebit pe parcursul vieții mele de elev și cel mai important a fost conștientizarea raportului mele față de alți copii care excelează. Cred că e important să știi unde te situezi și să nu te compari cu cei care sunt mai slabi decât tine, ci cu cei mai buni. Înțeleg pe deplin abia acum cât de important a fost să particip la competiții, să interacționez cu profesioniști și cu elevi deosebiți și să văd dincolo de orizontul aparent, pentru că doar așa îți poți stabili niște repere clare, care să te propulseze să fii unul dintre cei mai buni în domeniul pe care dorești să îl urmezi. Prin modelul lor și prin modelele pe care le promoveză, domnii profesori pe care am avut șansa să îi am la clasă, împreună cu doamna dirigintă, mi-au conturat principiile de viață și de aceea doresc să le mulțumesc pentru tot ceea ce au făcut pentru mine, pentru că sunt conștientă că ”profesorul este ca o lumânare care îi luminează pe alții, consumându-se pe sine.”

Reporter: Ce reprezintă pentru tine cei patru ani de liceu?

Daria Zăhăleanu: Pe parcursul celor patru ani am aflat răspunsuri la întrebări esențiale, precum ”Cine sunt? Ce voi face cu viitorul meu?” și am aflat că sunt un tânăr cu idealuri, speranțe, visuri mărețe, la fel ca mulți dintre colegii mei, însă un tânăr care a învățat că viitorul oferă alternative, șansa spre ceva mai bun și dincolo de ceea ce oferă școala. Ultimii patru ani din viața mea i-­am dedicat debutului formării mele ca om integru, atât din punct de vedere academic, cât și spiritual, astfel că pot spune că experiența mea de licean a fost una holistică.

Reporter: Ai recomanda Colegiul Național ”Ștefan cel Mare” și viitorilor liceeni? De ce?

Daria Zăhăleanu: Mă bucur că am ocazia să răspund la această întrebare și că pot da sfaturi juniorilor care vor intra anul acesta în clasa  a IX-a, pentru că, deși mi-aș fi dorit, nu am primit astfel de îndrumări acum patru ani. Da, l-aș recomanda elevilor care știu foarte bine că își doresc să urmeze o carieră teoretică, fie pe profil real, fie pe profil uman și care știu că pot contribui prin eforturile lor la sporirea prestigiului liceului. Nu este un loc în care să îți pierzi vremea, ci un cadru în care pe lângă faptul că ți se oferă profesori dedicați spre a face performanță, resurse, dotări, oportunități de studiu, există așteptarea ca tu să profiți la maximum de toate acestea și să excelezi. Un alt sfat pe care aș dori să îl adresez viitorilor liceeni este să își găsească propriul drum fără a fi influențați de colegi, de părinți sau de profesori și să își direcționeze, încă de la începutul liceului, eforturile pentru a-și atinge scopul propus.

Reporter: Pentru ce universitate vei opta?

Daria Zăhăleanu: În cazul meu, povestea stă puțin diferit, pentru că am fost deja acceptată la universitate. Sunt admisă la New York University cu campusul în Abu Dhabi, Emiratele Arabe Unite, unde îmi voi petrece următorii patru ani, începând cu sfârșitul lunii august. Am optat pentru o universitate americană, datorită avantajelor pe care le oferă sistemul de învățământ și anume: flexibilitate, dotări de ultimă generație, nenumărate oportunități de cercetare, diversitatea corpului de studenți, posibilitatea schimburilor de experiență în spațiul american. Am fost surprinsă să fiu acceptată la o universitate unde rata de acceptare este de doar 2% (mai mică decât la Harvard), adică unul din patru mii de aplicanți este admis, în condițiile în care competiția  pentru această instituție este acerbă la nivel internațional. Este ceva diferit, un parcurs altfel față de ceea ce aleg colegii mei care vor rămâne în țară și sper doar că această experiență academică va da startul unei cariere de succes.

Felicitări, Daria Zăhăleanu! Mult succes în continuare!

Andreea Trăsnea

GE DIGITAL CAMERA
GE DIGITAL CAMERA
2 Comentarii
  1. AR spune

    Daca ceea ce stie a invatat de la doamna diriginta Beca,atunci o felicit…….

  2. John spune

    :))

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate