ARS OECONOMICA, un proiect ce CONTeAză în peisajul educațional nemțean

0

Cu prilejul sărbătorii a 21 de ani de la înființare, la data de 1 noiembrie, în cadrul Liceului „Vasile Conta” din Târgu Neamț, a avut loc o manifestare aniversară la care au participat, alături de elevi și cadre didactice, oameni și reprezentanți ai instituțiilor care sunt și au fost alături de unitatea școlară.

Anul acesta, Zilele liceului au fost sărbătorite printr-o activitate de amploare care a cuprins patru momente distincte: Simpozionul „Ars Oeconomca”, lansarea volumului „Neamțul prin călători străini – sec. XV-XX”, dezbateri pe teme economice care au avut ca invitați reprezentanți ai mediului universitar și ai mediului de afaceri și un regal artistic în cadrul parteneriatului încheiat de liceul nostru cu Universitatea Națională de Arte „George Enescu” din Iași.

Proiect educativ înscris în CAERI 2018, la poziția 1942/2018, Simpozionul Regional „ARS OECONOMICA” (manifestare premiată în anul 2015 de către Ministerul Educației și Cercetării Științifice la categoria Științific din cadrul competiției „O activitate de succes în săptămâna Școala Altfel: Să știi mai multe, să fii mai bun”) aflat deja la cea de-a VI-a ediție, a vizat două direcții de acțiune:

  • PATRIMONIUL ECONOMIC care își propune să promoveze lucrări științifice care să valorifice experiențele școlare în domeniul educației tehnologice actuale și
  • PATRIMONIUL CULTURAL cu secțiunile: ARS LITTERAE, ARS DRAMATICA, ARS   PHOTOGRAPHICA și ARS LUDICA, adresate elevilor și cadrelor didactice.

Cu acest prilej, în sala de festivități a liceului s-au reunit zeci de elevi, profesori, părinți și invitați speciali: din partea Administrației Locale, consilierii Ioan Rucsăndescu și Ciprian Bistriceanu, din partea Consiliului Județean Neamț, Octavian Tărăntuș, din mediul universitar, prof. univ. dr. Eugenia Harja de la Facultatea de Științe Economice din cadrul Universității „Vasile Alecsandri” din Bacău și, din mediul de afaceri, doamna Olga Pricop, din partea asociației „Proparentes”, pe doamna președinte Nadia Ghinea, alți colaboratori instituționali: Biblioteca Orășenească, reprezentată de doamna director Lidia Richter, Colegiul Național „Ștefan cel Mare”, Școala Gimnazială „Grigore Ghica”, Centrul Școlar pentru Educație Incluzivă, Clubul Copiilor și Clubul Sportiv Școlar, dar și reprezentați ai mass media.

Activitatea a fost deschisă de cuvântul organizatorilor-prof. Cojocariu Karina Ingrid- director și prof. Emanuel Bălan- director adjunct, care au punctat momente din evoluția instituției școlare pe care o reprezintă, dar și precizări care țin de organizarea simpozionului.

După alocuțiunile invitaților, evenimentul a continuat cu promovarea experiențelor economice, sociale și culturale ale elevilor, în cadrul secțiunilor simpozionului „Ars Oeconomica”.

După ora 12.00, parterul Liceului „Vasile Conta” a fost invadat de zeci de pasionați în ale economiei care s-au înscris la prima direcție a simpozionului: PATRIMONIUL ECONOMIC.

Prima secțiune a simpozionului, Teorii  ale  științelor  economice  la  începutul  mileniului al treilea, moderată de profesoare Frigare Iulia și Atudosiei Iuliana și dedicată cadrelor didactice din învățământul universitar și preuniversitar, specialiștilor, cercetătorilor din domeniul științelor economice, a adunat peste 30 de referate și comunicări   științifice, centrate pe cunoașterea noilor teorii și practici din domeniul finanțelor,  marketingului, managementului,  statisticii, contabilității etc. Toți participanții au încercat, prin lucrările lor, să găsească soluții privind rezolvarea provocărilor economico-sociale de la începutul acestui mileniu.

A doua secțiune a simpozionului, Descoperă științele economice, care a luat forma unui concurs, s-a adresat elevilor de liceu, fiind structurată pe următoarele activități:

1. Concursul interdisciplinar „Economia contează”, moderat de doamna profesoară Simona Bălan, în cadrul căruia s-a întrecut cinci echipaje de 4-5 elevi de clasa a X-a, care au fost nevoiți să răspundă, în mod interactiv, la o serie de întrebări din domeniul economic;

2. Concursul „Eticheta te reprezintă”, moderat de domnul profesor Pintilie Radu Mihail, adresat elevilor de clasa a XI-a, care au fost provocați să creeze eticheta unui produs alimentar concretizat într-un soft pus la dispoziție de Windows 10 sau pachetul Microsoft Office. În vederea stabilirii câștigătorilor, au fost analizate elementele de identificare a etichetei, corectitudinea informațiilor, designul, atractivitatea.

3. Târgul firmelor de exercițiu, concurs moderat de doamnele profesoare Lorena Timofte și Anișoara Ioniche, la care au concurat nu mai puțin de 13 echipe și care s-a adresat elevilor de clasele a XI-a și a XII-a, cu următoarele subsecțiuni: „Cel mai bun negociator în limba engleză”, „Cea mai bună prezentare a firmei la stand”, „Cele mai atractiv stand (cele mai bune materiale promoționale)”, „Cel mai bun spot publicitar (participare indirect)”, „Cel mai bun site (participare indirectă)”.

A treia secțiune, Inovație și creativitate pedagogică, moderată de doamnele profesoare Grosu Cristina și Bălțătescu Marinela, a fost destinată atât cadrelor didactice din învățământul preuniversitar, cât și elevilor profilului Pedagogic, care au prezentat, sub forma referatelor și studiilor științifice, teme cu privire la strategiile didactice, auxiliarele curriculare utilizate la clasă, toate reunite sub tema „Eficientizarea  proceselor educaționale din domeniul tehnologic și vocațional”.

Simultan cu concursurile dedicate domeniului economic, s-au desfășurat și activitățile dedicate celei de-a doua direcții a simpozionului: PATRIMONIUL CULTURAL. Aceasta a adunat, fie cu participare directă, fie indirectă, sute de participanți reprezentând cele trei niveluri de învățământ preuniversitar: primar, gimnazial și liceal.

Prima secțiune, ARS LITTERAE, moderată de prof. Filip Oana Mihaela, a constat într-un concurs adresat elevilor cu preocupări literare din învățământul gimnazial și cel liceal, care a adunat nu mai puțin de 80 de creații originale în versuri sau în proză în limba română, engleză și franceză, reunite sub tema Centenarului.

A doua secțiune, ARS DRAMATICA, moderată de profesoarele Cojocariu Karina Ingrid și Stafie Raluca, dedicată elevilor din învățământul preuniversitar, a avut ca scop valorificarea potențialului artistic al elevilor. Cele 25 de momente artistice au reunit interpretări vocale, vocal-instrumentale, dans și teatru.

A treia secțiune, ARS   PHOTOGRAPHICA, moderată de prof. Dan Țârdea și de doamna profesoară Ilica Lenuș Lăcrămioara, a fost un concurs adresat elevilor din ciclul primar, gimnazial și liceal. Cele peste 180 de lucrări înscrise au avut ca scop valorificarea artistică a patrimoniului cultural surprins în instantanee fotografice, pictură, grafică, sculptură, design, reprezentări 3D.

Cea de a patra și ultima secțiune a simpozionului, ARS  LUDICA, moderată de educatoarea Maftei Alina și de învățătoarea Mosor Elena, a fost un concurs  adresat  elevilor  din  învățământul  preșcolar și primar, care a strâns nu mai puțin de 300 de lucrări artistice realizate de către cei mici, plecând de la meșteșuguri tradiționale din zona Neamțului.

Al doilea moment dedicat sărbătoririi a 21 de ani de la înființarea Liceului „Vasile Conta” din Târgu Neamț a fost reprezentat de o lansarea de carte care a avut loc la Casa Culturii „Ion Creangă” din Târgu Neamț, în prezența moderatorilor: inspectorii școlari, prof. Ioan Romeo Roman și Elena Preda, dar și a numeroși profesori de Istorie din zonă. Este vorba despre volumul „Neamțul prin călători străini (secolele XV-XX)”, apărut la Editura GraphEst, proiect finanțat de Consiliul Județean Neamț, avându-l ca autor pe directorul adjunct al liceului, prof. Emanuel Bălan. Lucrarea se adresează tuturor iubitorilor de istoria Moldovei în general și a meleagurilor nemțene în special.

Cel de-al treilea moment a fost reprezentat de o dezbatere pe teme economice care i-a avut ca invitați, din partea din mediul universitar, pe doamna prof. univ. dr. Eugenia Harja de la Facultatea de Științe Economice din cadrul Universității „Vasile Alecsandri” din Bacău și Director al Centrului Județean de Statistică din Bacău, iar, din partea mediului de afaceri, pe doamna Olga Pricop, antreprenor de succes cu un CV care o recomandă: după 1990, a înființat prima întreprindere mică de comerț; din 1996, este manager la prima societate de valori mobiliare din piața de capital; în 2001, a înființat primul cabinet de proteză auditivă din județul Neamț; în prezent este producător apicol.

Pentru ultimul moment dedicat Zilelor liceului, invitații au fost delectați cu un moment artistic de mare ținută intelectuală. Ca urmare a parteneriatului încheiat de Liceul „Vasile Conta” cu Universitatea Națională de Arte „George Enescu” din Iași, Facultatea de Interpretare, Compoziție și Studii Teoretice, au fost aduși în fața oaspeților instituției de învățământ, la moment aniversar, clasa conf. univ. dr. Paulina Ciochină, reprezentată de asist. univ. Ina Cristea (pian) și studenții Cesonia Ioniță și Eliza Timofte, și clasa conf. univ. dr. Cristina Simionescu, reprezentată de conf. univ. dr. Cezara Petrescu (pian) și de studenții Cătălina Vicovanu, Sebastian Alexandru Pușcălău și Ștefan Linu.

În încheierea activităților dedicate Zilelor liceului, performanțele celor peste 70 de cadre didactice și peste 600 de elevi înscriși au fost evaluate de membrii juriului pe fiecare secțiune pentru ca, în cadrul festivității de premiere, să le fie înmânate premiile mult așteptate.

Astfel, putem spune că proiectul inițiat de Liceul „Vasile Conta” este unul dintre cele mai complexe manifestări cu și pentru elevi, punctul său forte putând fi considerat faptul că încurajează schimbul de idei, creativitatea, spiritul antreprenorial și rigurozitatea științifică – toate înglobate într-o manifestare anuală cu formă și fond.

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate