„Arta de a fi gazdă”, în Ținutul Zimbrului

0

Recent, la Colegiul Tehnic “Ion Creangă” (CTIC) Târgu Neamț s-a desfășurat Simpozionul local “Arta de a fi gazdă”, ediția a X-a.

A fost un prilej pentru profesorii și elevii din Ținutul Zimbrului de a-și contura abilitățile de gazdă, activităţile propuse evidențiind ospitalitatea moldovenească.

S-au întrecut în delicii culinare tradiționale, care ar lăsa oricărui turist gura apă, de la celebrele preparate la ceaunul fermecat până la dulciurile cu gust de copilărie. Şi cum zona Târgu Neamț este una turistică de interes naţional, participanții au prezentat și variantele lor pentru promovarea obiectivelor turistice cultural- istorice.

Cele nouă echipe participante și-au pus în valoare originalitatea și creativitatea, au făcut schimb de bune practici și și-au îmbunătățit abilitățile și competențele profesionale.

Printre organizatori s-a numărat și Asociația “Ținutul Zimbrului”, ong datorită căruia aceste plaiuri nemțene sunt recunoscute drept destinație ecoturistică și au fost incluse în Top 100 Destinații Sustenabile din lume, în septembrie 2017.

A fost plăcut să observ dăruire și entuziasm în a prezenta obiectivele turistice și materialele pregătite de elevii de liceu. De asemenea, în prepararea bucatelor s-a pus mult suflet, dovadă fiind gustul preparatelor tradiţionale, cât și internaţionale. M-a impresionat și talentul și istețimea elevilor clasei a V-a care au pus în scenă, la începutul evenimentului, o scenetă ce a inclus melodii, versuri și rânduri din literatura moldovenească”, ne-a precizat Viorela Chiper de la Asociația „Ținutul Zimbrului”.

Potrivit coordonatorului simpozionului, prof. Eugenia Niculescu de la CTIC, „Cei care ne-au stârnit dorința de a călători și a vizita cât mai mult au fost elevii clasei a X-a D care au promovat >Mocănița<, obținând locul I la secțiunea >Promovarea obiectivelor turistice cultural istorice< și elevii clasei a XI-a E care au promovat obiectivul de interes național Cascada Bigăr, obținând locul II, profesori coordonatori Olariu Mihaela și Niculescu Eugenia.

Elevii clasei a V-a, sub coordonarea prof. Ticu Ana Maria și Tănasă Elvira au obținul locul I promovând Tradițiile și obiceiurile de pe meleagurile nemțene.

La secțiunea >Preparate culinare la ceaun<, bunătățile care au încântat papilele gustative ale juriului și nu numai au fost:

  • Locul I – Supa marocană „Harira” pregătită de micii bucătari de la clasa a XI-a E coordonați de prof. Toboșaru Cristina și Niculescu Eugenia.
  • Locul I – Gulaș la ceun pregătit de elevii clasei a X-a E sub îndrumarea prof. Aciocîrlănoaei Geta.
  • Locul II – Iepure la ceaun și Carne de porc la ceaun pregătite de elevii clasei a X-a D sub îndrumarea prof. Olariu Mihaela și Toboșaru Cristina.
  • Locul III – Sărmăluțe în foi de viță și Tochitură moldovenească, pregătite de elevii clasei a X-a F și elevii clasei a IX-a D sub îndrumarea prof. Aciocărlănoaei Geta”.
O parte din ingredientele necesare și materialele pregătite în cadrul simpozionului „Arta de a fi gazdă” au fost posibile  prin proiectul „Ecoturism în Ținutul Zimbrului„, finanțat de Fundația pentru Parteneriat și Fundația Româno-americană.
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate