Arta origami si arta macrameului au prins viata in mainile elevilor din Stanca

0

Daca pana acum ati crezut ca talentul si pasiunea pentru arta si estetica se cultiva doar in medii academice specializate, v-ati inselat. Colectivul Scolii cu clasele I – VIII, din satul Stanca al comunei Pipirig, detine o intreaga colectie de obiecte de arta. Elevii sub indrumarea invatatorilor si profesorilor din gimnaziu au invatat tehnica origami si de doi ani de zile aceasta pasiune ocupa un loc special in viata si activitatea lor. Etimologic, cuvantul origami, de origine japoneza, este format din oru care are sensul de “a indoi” si kami cu sensul de “hartie” ce se traduce prin “hartie indoită”. Desi suna banal, arta de a plia hartia necesita atentie, rabdare si timp, in functie de complexitatea lucrarii. Exponatele viu colorate ce sunt puse la vedere si loc de cinste la tot pasul prin scoala, acopera o zona larga de forme traditionale care includ flora si fauna, dar si imagini reprezentative pentru judetul Neamt. Cea mai importanta lucrare a colectiei este “Cetatea Neamtului”, la care au lucrat mai multi elevi, dar si profesori, timp de doua luni de zile, in conditiile in care un origami simplu se realizeaza in cateva ore.
Insa cunostintele si dragostea pentru arta, nu se limiteaza doar la tehnica origami. O alta pasiune mai veche de zece ani, dar la fel de pretuita este si tehnica macrameului, care necesita de asemenea, multa imaginatie si indemanare. Sute de modele lucrate in aceasta tehnica, impodobesc frumos incaperile din scoala. De la rochite innodate, la masti traditionale si suporturi pentru flori, toate obiectele au fost realizate manual in momentele libere sau de recreatie dintre orele de curs.

Reporter: Viorela Gherasim, Operator imagine, Editor montaj: Dacian Anitei

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate