Atenție la coșurile de fum! Incendiu la o locuință din comuna Pipirig

0

O dată cu instalarea frigului, încep să apară și incendiile cauzate în special de coșurile de fum necurățate sau neprotejate termic față de materialele combustibile.

Oamenii nu dau atenție acestor detalii minore, dar semnificative. Și așa se face că rămân, uneori, fără un acoperiș deasupra capului, în toiul sezonului rece.

Sâmbătă, 21 octombrie, o familie din satul Stânca, comuna Pipirig și-a văzut casa arzând din aceeași cauză: ,,coş de fum necurăţat de funingine”.

În jurul orei 8.00, un apel la 112 anunța producerea unui incendiu la locuința respectivă. La fața locului s-au deplasat două echipaje de pompieri militari cu două autospeciale de stingere, un echipaj de paramedici cu o ambulanţă SMURD(EPA) din cadrul Detașamentului de pompieri Tîrgu Neamţ precum şi patru pompieri voluntari cu o autospecială de stingere din cadrul SVSU Pipirig.

Potrivit ISU Neamț, în urma evenimentului au ars circa 60 mp acoperiş din lemn cu învelitoare din tablă şi s-au deteriorat tavanul şi bunurile materiale din trei camere.

Duminică, 22 octombrie, pompierii militari au fost solicitaţi să intervină la două incendii produse la funinginea din interirul coşurilor de evacuare a fumului, în localităţile Buhalniţa din comuna Hangu şi la Petricani. Și e doar începutul…

Nu neglijați curățarea și protejarea termică a coșurilor de fum față de materialele combustibile! Atenție și la celelalte mijloce de încălzire în perioada sezonului rece.

Pentru a evita evenimentele nefericite, se recomandă repararea și curățarea de funingine din timp a sobelor și coșurilor de fum, văruirea acestora în poduri (pentru a putea observa eventualele fisuri), protejarea burlanelor cu materiale izolante la trecerea prin pereții combustibili (eliminarea sistemelor improvizate – „ursoaice”).

În timpul funcționării sobei, temperatura coșului de fum depășește 500 grade Celsius și poate ajunge la 1000 grade Celsius, pe fondul supraalimentării. Funinginea depusă se aprinde sau coșul crapă, iar gazele fierbinți scapă în exterior, putând astfel aprinde materiale combustibile din apropiere.  Din cauza încălzirii, burlanele își pierd etanșeitatea și permit gazelor arse și flăcărilor să iasă din încăpere.

Pe lângă incendiu, pot genera și asfixierea persoanelor din locuință.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate