Au revenit primele berze în Ținutul Neamțului

0

Primele berze au revenit în județul Neamț.

 

În comuna Agapia, câteva exemplare s-au întors deja din “vacanţa” de iarnă petrecută în Africa și s-au apucat de “reabilitarea”  cuiburilor situate pe stâlpii de electricitate.

Tradiția spune că berzele trebuie să revină din țările calde până de Buna Vestire. De regulă, se întorc la locurile lor de cuibărit pe la sfârşitul lui martie, începutul lui aprilie.

Masculul este cel care soseşte primul din ţările calde. După ocuparea cuibului, începe actvitatea de renovare.

Femela ajunge după 1-2 săptămâni, potrivit specialiştilor. Ambii parteneri clocesc ouăle alternativ, iar schimbul părinţilor la cuib este precedat întotdeauna de o ceremonie însoţită de clămpănit. La noi, puii ies din ouă la începutul verii, în iunie, după aproximativ 32 de zile de clocit, potrivit ciconia.ro.

În folclor, se spune că berzele sunt cele care aduc primul copil cuplurilor căsătorite, iar dacă un copil are un semn de naștere, acolo ar fi fost ciupit de barză. Se mai crede că prevesesc belşugul, că aduc noroc și spor casei în apropierea căreia își fac cuibul și că o feresc de foc și fulger.

Societatea Ornitologică Română a lansat în 2017 o aplicaţie unică în Europa – Uite barza! – care ajută la realizarea unui recensământ amănunţit al berzelor albe din România(click aici). Fiind o specie protejată, primul pas pentru a o ajuta eficient este de a ști câte perechi cuibăresc și care este numărul puilor.

Sperăm ca berzele recent sosite în Neamț să nu aibă de suferit din cauza codului galben de lapoviță și ninsoare ce va acapara județul în acest weekend…

Andreea T.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate